Last van polsklachten?

Polsklachten beperken je enorm bij je dagelijkse activiteiten. Polsklachten kunnen plotseling, maar ook geleidelijk ontstaan. In veel gevallen gaat het om een overbelasting door het veelvuldig en herhaaldelijk uitvoeren van bewegingen met de hand of pols. Polsklachten kunnen tevens ontstaan bij een val, waarbij het lichaamsgewicht wordt opgevangen door de polsen. Het polsgewricht is een zeer complex gewricht waarin veel botstukken ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Heeft u last van

  • Pijn of stijfheid in het polsgewricht?
  • Moeite met bewegen en/of het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals werk en hobby’s?
  • Tintelingen in een of meer vingers?
  • Een pols die instabiel voelt?
  • Zwelling in of rondom het polsgewricht?
  • Restverschijnselen na een breuk of operatie?
Polsklachten Fysio Jansen Deurne

Verschillende oorzaken van polsklachten

Wij hebben verschillende aandoeningen kort toegelicht die pijn kunnen veroorzaken aan de pols.

Ganglion
Goedaardige tumoren worden in het gebied van de pols regelmatig gezien. Ze vormen een frequente oorzaak van pijn en verlies van mobiliteit. Bovendien is een duidelijk zichtbare zwelling vaak reden tot ongerustheid. Het is  verstandig bij snelle groei en hevige pijn nader onderzoek hiernaar te verrichten. Het ganglion is de meest voorkomende goedaardige tumor van de pols. Een ganglion ontstaat vanuit het gewrichtskapsel, de capsulaire band of vanuit een peesschede. De weefselwoekering baant zich een weg tot vlak onder de huid waar ze zichtbaar is als een bobbel. Het ganglion blijft via een steel in verbinding met de gewrichtsholte. Vocht dat zich binnen het ganglion bevindt lijkt op geleiachtig of mukeus van consistentie.

Carpaal tunnel syndroom
Het carpaal tunnel syndroom omvat een complex van verschijnselen die het gevolg is van compressie van de n. medianus in de carpale tunnel. Het carpaletunnelsyndroom is veruit de meest voorkomende perifere ze- nuwlaesie. De carpale tunnel is zeer compact: veel structuren bevinden zich hier in een betrekkelijk nauwe ruimte. Beklemming van de n. medianus kan worden veroorzaakt door vernauwing van de tunnel zelf of verdikking van structuren die zich binnen in de tunnel bevinden.

Botbreuk
De meest voorkomende fractuur in de pols is die van het os scaphoideum. Oorzaak van deze fractuur is meestal een val met een gestrekte arm op de pols. Dit type trauma wordt de laatste jaren dikwijls gezien bij personen die skaten, skeeleren of skateboarden. Vaak betreft het beginnende, nog onervaren recreatieve sporters.

Avasculaire botnecrose van het os lunatum, ziekte van Kienbock
Het necrotiserende botweefsel wordt na verloop van tijd vervangen door zachter fibreus weefsel. Tijdens dit proces verandert het os lunatum van vorm. De aandoening wordt vooral gezien bij volwassenen. Gewoonlijk beginnen de symptomen met geleidelijk optredende doffe pijn midden in de pols zonder duidelijke traumatische voorgeschiedenis; krachtsverlies, vooral verminderde ‘grijpkracht’; drukpijn ter plaatse van het os lunatum; in een later stadium ook zwelling van het gewricht.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?
Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie bij polsklachten

Het behandelen van uw polsklachten is afhankelijk van de aandoening. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten. Bij de meeste polsklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Wij gaan direct aan de slag met je blessure en zorgen voor de beste behandeling. Een afgestemd programma voor een goede en snelle revalidatie van je polsklachten.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij polsklachten:

Heb je last van polsklachten die maar niet overgaan? Dan kunnen wij je misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past. Iedereen wil toch actief en fit oud worden.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied polsklachten

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je polsklachten? Juul en Joep helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Veel gestelde vragen over polsklachten

Bij een overbelasting van de pols is er sprake van sterk aanwezige irritatie bij het bindweefsel rond de pols. Hieronder vallen de spieren, pezen en banden rondom het polsgewricht.

Pijn in de pols die optreedt aan het begin, tijdens en/of na de inspanning. Pijn bij het buigen en strekken is gebruikelijk. Pijn bij het bewegen tegen weerstand of bij tillen van zware voorwerpen.

Swipen en overmatig scrollen kunnen overbelasting in de pols veroorzaken, net als spier- en gewrichtsklachten.

  • specifieke techniekverbeteringen tijdens de sport of werk
  • het gebruik van beschermingsmateriaal bij zware belasting activiteiten van de pols, zoals een polsbandage of brace
  • goed op het individu aangepaste materialen (bijvoorbeeld een tennisracket)

Voor de behandeling van polspijn is geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

In principe wordt behandeling alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt, echter zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen. Wanneer jouw aandoening op deze lijst voorkomt, geeft dat je vanaf de 21ste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering (voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend verzekeren).

Braces, de meningen zijn erover verdeeld. Zijn ze nou juist wel of niet goed? Maken ze je spieren lui of zorgen ze ervoor dat je in staat bent alle omliggende krachtpatsers sterk te houden?Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig en zéker niet eenduidig te geven.

Feit is dat braces door veel mensen als prettig ervaren worden omdat ze compressie en steun geven. Ze worden vaak gebruikt op momenten waarbij wat extra belasting of activiteit gevraagd wordt of als aanvulling op een behandel-/hersteltraject.

In het geval van een roeierspols kan een polsbrace ervoor zorgen dat de pezen minder over elkaar wrijven waardoor ze kans krijgen te genezen.