Therapievorm lymftaping

Lymfe is een helder vocht wat samen met de lymfevaten en lymfeknopen het lymfestelsel vormt. Het lymfestelsel heeft als functie vocht en afvalstoffen af te voeren. Wanneer er een beperking zit in dit systeem kan de lymfe niet meer goed worden afgevoerd waardoor er lymfoedeem ontstaat. In dit geval kan er gekozen worden voor lymftaping wat geschikt om lymfedrainage te stimuleren.

Wat is lymftaping?

Lymftaping is een techniek die in de meeste gevallen door een oedeemtherapeut wordt toegepast. Lymftaping kan worden toegepast op verschillende regio’s op het lichaam wanneer er sprake is van lymfoedeem. Het kan ook worden toegepast in het gezicht, de hals of borst waar compressietherapie moeilijk toe te passen is. Er wordt gebruik gemaakt van katoenen tape om de afvoer van het lymfoedeem te stimuleren.

Lymftaping | Oedeemtherapie | Fysio Jansen in Deurne

Hoe werkt lymftape?

De tape wordt met een speciale techniek onder spanning van de huid opgeplakt. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met die van de huid. De tape wordt vaak in kleine strookjes diagonaal over het verloop van het lymfevat aangelegd waardoor er drukverschillen in de lymfvaten ontstaan. Door de ruimte in de bovenste huidlaag kunnen de lymfvaatjes ervoor zorgen dat het vocht uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd. Je voelt de tape nauwelijks zitten waardoor het mogelijk is om vrij te blijven bewegen. Dit is ook het doel van de tape aangezien bewegen de afvoer van lymfoedeem ook stimuleert. Doordat de tape de huid tijdens beweging als het ware optilt, ontstaat er een soort massage van de huid wat tevens de afvoer van lymfoedeem activeert. De tape blijft gemiddeld vijf tot zeven dagen zitten. Het is dus mogelijk om met de tape te douchen, zwemmen en te sporten.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wanneer wordt lymftaping toegepast?

Lymftaping kan worden toegepast bij lymfoedeem en bij verharde/verkleefde littekens. Lymftaping is één van de mogelijke behandelingen binnen oedeemtherapie. Binnen oedeemtherapie is lymftaping een aanvulling van de behandeling en geen behandeling op zichzelf. In de meeste gevallen wordt lymftaping toegepast in combinatie met manuele lymfedrainage. Bij kinderen kan lymftaping de kwaliteit van leven verbeteren doordat zij in de mogelijkheid zijn om te blijven bewegen/spelen terwijl het lymfoedeem afneemt. Het voordeel van lymftaping is dat het 24 uur per dag behandelt, in tegenstelling tot een lymfekous wat 16 uur per dag behandelt.

Tenniselleboog - Fysio Deurne - Fysio Jansen

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.