Het is een veilige en effectieve manier van mobiliseren

Het Mulligan concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten. Toepassing van dit concept geeft vaak spectaculaire verbeteringen bij pijnlijke bewegingsbeperkingen die al wat langer aanwezig zijn. Brian Mulligan ontdekte in de jaren ’80 dat menige gewrichtsklacht veroorzaakt wordt door een “positiefout” of “ontsporing” van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar; het “repositioneren”, het herstel van de ontsporing in het gewricht kan een opmerkelijk snel herstel te zien geven, zelfs in al jaren voortslepende gevallen. De methode is een samenspel van therapeutische handelingen en gelijktijdig door de patiënt uit te voeren actieve bewegingen. Zelfwerkzaamheid van de patiënt in de vorm van “huiswerkoefeningen” is noodzakelijk om zo snel mogelijk te komen tot een optimaal resultaat.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Door dit pijnvrij herhalen van een daarvoor pijnlijke beweging wordt gebruik gemaakt van de “memory-functie” van het gewricht. Het grote voordeel van het Mulligan concept is dat de methode pijnvrij is. Er wordt een combinatie gemaakt van enerzijds een passief manuele techniek met anderzijds  actief bewegen van de patiënt.

Manuele therapie Deurne Fysio Jansen

Technieken uit het Mulligan Concept kunnen eventueel in combinatie met andere therapievormen leiden tot een snelle toename van gewrichtsmobiliteit en spierfunctie. Na een aantal herhalingen moet de verbetering ook zonder tussenkomst van de therapeut kunnen worden behouden.

De technieken kunnen op vrijwel alle gewrichten en op de wervels van de wervelkolom worden toegepast. Wetenschappelijk onderzoek van onder andere Vicenzino heeft aangetoond dat bijvoorbeeld enkeldistorsies en tennisellebogen vele malen beter reageren op deze therapie dan op gebruikelijke therapieën zoals strak intapen of andere technieken.

Veel gestelde vragen over Mulligan concept

Het allergrootste voordeel van de Mulligan techniek is dat het een pijnvrije vorm van mobiliseren is. Ondanks dat, kunnen er grote resultaten mee bereikt worden. Doordat het lichaam leert onthouden hoe de beweging pijnvrij uitgevoerd wordt, wordt het zelfherstellend vermogen aangesproken.

Mulligan mobilisaties zijn altijd onderdeel van een totaalbehandeling, ze zullen dus uitgevoerd worden gedurende je reguliere behandeling.

Vergoeding van deze behandeltechniek geschiedt op dezelfde manier als de vergoeding van fysiotherapie. Als je een toereikend aanvullend pakket hebt, dan zal de behandeling hieruit betaald worden.

Binnen de fysiotherapie wordt gewerkt met directe toegankelijkheid. Dit houdt in dat er niet perse een verwijzing nodig is van een arts. Mulligan kan worden ingezet als onderdeel van de behandeling, dit doet de therapeut naar eigen inzicht, ook hiervoor is dus geen verwijzing nodig.

Op alle locaties van Fysio Jansen is het mogelijk om behandeld te worden volgens de Mulligan methode.