Fasciatherapie volgens Willie Fourie

Fasciatherapie

Bij Fysio Jansen wordt er een nieuwe behandeling toegepast voor patiënten met pijnklachten na trauma, operatie en/of bestraling. De Fasciatherapie volgens Willie Fourie!

Fasciatherapie richt zich op bindweefsel

De fascia is een bindweefsel dat als een dunmazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel. Als de fascia ontspannen is en goed voorzien van water kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt, over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam. Door beschadigingen van de fascia, een operatie en/of bestraling, stress, blessure of langdurige overbelasting kan de fascia onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden. Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van het aangedane gebied. Wat zich bijvoorbeeld kan uiten in pijn en stijfheid. Het lichaam heeft een zelf herstellend vermogen en zal normaal gezien een dergelijke verstoring weer oplossen. Als dit niet gebeurt door onder andere littekenweefsel of fibrosering, kan het met behulp fasciatherapie alsnog herstellen volgens Willie Fourie.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Willie Fourie expert fasciatherapie

Willie Fourie is een Zuid-Afrikaanse fysiotherapeut die wereldwijd zeer actief is in het wetenschappelijke netwerk over fascia. Hij heeft deze techniek ontwikkeld en is al jaren bezig met klachten verhelpen na borstkanker.

Het resultaat is vaak al na één behandeling merkbaar. De bewegingsbeperking is minder en de patiënt ervaart verlichting van de pijn. Ook wordt de lymfe beter afgevoerd. Bindweefseltechnieken hebben een positief effect op verslapte, slecht doorbloede huid, door een gunstige invloed op het lymfesysteem. Het versnelt het herstel van littekenweefsel postoperatief. Deze technieken worden pas na een volledige wondheling toegepast en starten heel voorzichtig.

Oedeemtherapeut David Jansen heeft de cursus bij Willie Fourie met veel enthousiasme gevolgd. De fasciatherapie is een waardevolle aanvulling op oedeembehandeling.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Veel gestelde vragen over fasciatherapie

Pijnklachten zijn vaak de reden dat je een fasciabehandeling ondergaat. De behandeling op zich is meestal niet pijnlijk, eerder stevig en bevrijdend.

Om te begrijpen wat er tijdens een behandeling gebeurt is het allereerst goed om iets over de fascia te weten. De fascia is een weefsel dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt.  Het bestaat uit bindweefsel en vormt een laagje om alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen. Deze vliezen zijn onderling ook met elkaar verbonden, ze vormen dus een geheel. Tussen de verschillende lagen zijn glijbewegingen mogelijk. Op bepaalde plaatsen zijn deze lagen verdikt, hier vormen ze gewrichtskapsel of gewrichtsbanden. Al deze vliezen, laagjes vormen samen een netwerk.  Dit noemen we een fasciaal netwerk.

Fascia is dus een weefsel dat kan glijden maar het kan zich ook een beetje samentrekken. Er zitten zenuwen en veel zenuwuiteinden in. Die zenuwen registreren bewegingen, houdingen en pijn.  Wanneer het fasciaweefsel in een slechte conditie is, kan dat pijn veroorzaken. Door verklevingen in het weefsel kan de beweeglijkheid van de spieren en van de gewrichten beperkt zijn.

Fasciatherapie is dus de behandeling van deze belangrijke bindweefselvliezen. Problemen in de fascia zijn niet te zien op röntgen en MRI en worden daarom vaak over het hoofd gezien, toch is middels specifiek lichamelijk onderzoek duidelijk te diagnosticeren of de oorzaak van een (chronische) klacht in de fascia gevonden kan worden. Fasciatherapie is een zachte behandelmethode, die bestaat uit specifieke manuele technieken en gerichte oefeningen. De behandeling wordt in de regel als diepgaand en aangenaam ervaren. Je zult al snel gaan merken dat je lichaam soepeler en veerkrachtiger wordt, de pijn neemt af en je kunt weer beter functioneren.

Bij een fasciabehandeling worden de botjes en fascia in de minst pijnlijke richtingen losgemaakt. Aangezien er vaak sprake is van verklevingen, kan dit soms wat pijnlijk zijn. Na de behandeling kan je een stijf gevoel ervaren dat een dag of twee aanhoudt. Dit komt doordat er door de behandeling veel vocht naar de zere plek gebracht wordt en dat moet tijd krijgen om zijn werk te doen. Meestal merk je een directe verbetering van beweeglijkheid of vermindering van de pijn.

Je kunt zelf ook iets doen om je fascia gezond te houden. Beweeg gevarieerd, drink regelmatig water en zorg voor voldoende ontspannen. Een gezonde fascia moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen. Uitdroging veroorzaakt verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten. Door voldoende te drinken houd je je fascia (en ander bindweefsel) soepel.

Je kunt fascia vergelijken met een spons. Wanneer een spons uitdroogt, word hij hard en breekbaar. Wanneer je de spons nathoudt en er regelmatig in knijpt, blijft hij veerkrachtig. Drinken en bewegen dus.

Op alle behandellocaties van Fysio Jansen is er mogelijkheid voor een fasciabehandeling. Je kunt terecht op Milhezerweg 27 en Felix Timmermansstraat 50a.