Een operatie bij borstkanker kan een volledige amputatie inhouden of borstsparend zijn. In ongeveer twee-derde van de gevallen is een borstsparende operatie mogelijk. Alleen het gedeelte met de tumor wordt dan weggehaald, de rest blijft behouden.
Om vast te stellen of een borstsparende operatie mogelijk is, spelen diverse factoren mee.
- De grootte van de tumor in verhouding tot je borst.
- Het te verwachten cosmetische resultaat.
- De plek waar de tumor zit.
- Of bestraling op je borst mogelijk is.
- Of je borst al eerder geopereerd of bestraald is.
- Je leeftijd.
- Je eigen voorkeur.
Het kan zo zijn dat je arts je de keuze voorlegt tussen amputatie of borstsparend. Dat kan een lastige keuze zijn waarvoor je ook echt even de tijd moet nemen om de voors en tegens af te wegen. Praat met mensen en lees je in.
Voor een borstsparende operatie ga je onder volledige narcose. De chirurg maakt een snede in je huid, hierdoor worden de tumor en het omliggende weefsel verwijderd. De vorm van de borst wordt zo veel mogelijk hersteld tijdens de operatie. Deze ingreep duurt meestal 40 minuten tot anderhalf uur. Als de tumor goed voelbaar is, neemt de chirurg deze op gevoel of met behulp van echografie weg, niet goed voelbare tumoren worden vooraf gemarkeerd.
Het weggenomen weefsel wordt altijd onderzocht door een patholoog. Het is belangrijk dat de randen van het weggenomen weefsel schoon zijn, als dit het geval is dan is de tumor succesvol verwijderd. Wanneer de snijranden niet schoon zijn, dan is bestraling of een tweede operatie nodig. Afhankelijk van deze en andere uitkomsten van de patholoog wordt de verdere behandeling bepaald.
Hoelang het herstel na een borstsparende operatie duurt is niet zo goed te zeggen. Het hangt af van zaken als leeftijd, conditie en historie. In de eerste weken kan de wond pijnlijk zijn door zwelling, die klachten verdwijnen op termijn vanzelf weer. Zoals bij iedere operatie is er ook een kans op complicaties, denk hierbij aan nabloeding of infectie. Als er ook schildwachtklieren zijn weggehaald, dan kan er ook een tijdelijke ophoping van wondvocht (seroom) ontstaan. Wanneer ook een okselkliertoilet gedaan is, dan is de kans aanwezig dat je lymfoedeem gaat ontwikkelen.