Allround fysiotherapeut Rachel Verberne

Allround fysiotherapeut Rachel Verberne komt vers van de opleiding en bulkt van de ambitie. Het liefste wil ze goed zijn in alles wat het vak inhoudt maar ze realiseert zich dat dat geen haalbare kaart is. Het is niet zo dat ze al sinds haar kindertijd droomt van een toekomst als fysiotherapeut, Rachel ontdekte haar liefde voor dit vak pas na haar middelbare schoolcarrière. Je kunt dus stellen dat ze haar keuze weloverwogen gemaakt heeft.

Op de middelbare school varieerde Rachel tussen HAVO en VMBO, bij die laatste haalde ze haar diploma en dit gaf haar toegang tot de MBO opleiding ‘wellness en lifestyle’. “Ik wist wel dat deze opleiding niet het eindstation zou worden, ik miste wat uitdaging en wilde heel graag nog een HBO studie doen. Hoe naadloos ‘welness en lifestyle’ aansloot bij mijn interesses wist ik toen nog niet.” Het zaadje voor haar toekomstige loopbaan werd dus tijdens deze driejarige opleiding geplant.

De kennis van Rachel

Rachel hield zich in haar MBO tijd bezig met de beginselen van voeding, ontspanning en sport. “Vooral de massagetechnieken en sport spraken me aan, wat ik heb geleerd neem ik mee in mijn fysiobehandelingen. Naar voeding gaat mijn hart iets minder uit. Hoewel ik denk dat ik mijn kennis hierover toch onbewust inzet, werk ik op dit gebied liever samen met diëtiste Evi Sleegers.”

Perfectionisme, realiteitszin en interesse

Perfectionisme is Rachel niet vreemd, maar realiteitszin gelukkig ook niet. “Het vak van fysiotherapeut is heel breed. Dat is wat ik er zo leuk aan vind, ik kan soms echt niet stoppen met lezen over onderwerpen die me interesseren. Je kunt veel kanten op maar ik denk dat het goed is om uiteindelijk een bepaalde richting te kiezen. Mijn verwachting is dat ik de kant van de psychosomatiek opga.”

Oncologie en oedeem

Dat Rachel net is afgestudeerd betekent niet dat ze geen zin meer heeft om te leren. In oktober start ze met een halfjarige post HBO opleiding ‘oncologie revalidatie wetenschappen’ en alsof dat nog niet genoeg is doet ze daar vanaf januari ook maar meteen de opleiding tot oedeem fysiotherapeut bij. “Deze twee vullen elkaar mooi aan en ik denk dat het past bij de richting die ik uiteindelijk op wil.”

Goed gesprek

In haar behandelingen vindt Rachel een goed gesprek belangrijk. “Ik wil mensen graag op hun gemak stellen zodat ze me de dingen vertellen die van invloed kunnen zijn.”

Variatie is ultiem

Een mix tussen hands-on behandeling en oefentherapie is voor Rachel ultiem. Voor zichzelf, maar zeker ook voor haar patiënten.  Variatie is sowieso het woord dat als eerste in haar opkomt bij de vraag hoe haar ideale werkdag eruitziet. Het liefst wisselt ze mensen in de behandelkamer af met mensen in de zaal in ziet ze een blend van verschillende doelgroepen.

Van masseuse naar fysiotherapeut

Voor ze er aan de slag ging als fysiotherapeut liep Rachel al een tijd rond op de Milhezerweg, ze is hier namelijk al anderhalf jaar werkzaam als masseuse bij Massagepraktijk Jansen. Ze kent dus het klappen van de zweep en voelt zich thuis in de praktijk. “Voor mij voelt het erg fijn om in een dorp te werken, daar gaat toch een soort van gemoedelijkheid vanuit. Wat me ook aanspreekt is de onderlinge sfeer tussen de collega’s, die is gewoon heel goed. En dan zijn er natuurlijk nog de ontwikkelmogelijkheden en persoonlijke aanpak, dat pakket maakt het tot de ideale werkplek voor mij.”

Rachel als teamplayer

Dat goed contact met collega’s belangrijk is voor Rachel is niet verwonderlijk, ze is namelijk bij uitstek een teamplayer. “Ik kijk graag verder dan mijn eigen kennis en interesses en ik ben heel erg pro samenwerken, ook multidisciplinair.”

De toekomst

Over haar toekomst is Rachel duidelijk, die ligt binnen de fysiotherapie. “Ik wil lekker werken en ik stel me open om te ontdekken wat mijn ambities zijn. Het zou fijn zijn als ik alles kon weten van alles maar dat is niet realistisch. Specialiseren lijkt me fijn want het geeft je vertrouwen en uitstraling. Op die manier kan je je patiënt laten voelen dat je weet waar je over praat.”

Interview Rachel Verberne | Aandachtsgebied oncologie