Bewegen met een hartaandoening

Als je hartproblemen hebt of gehad hebt, dan kan het heel raadzaam zijn om je door een fysiotherapeut te laten begeleiden bij de revalidatie. Bij de afronding van jouw hartrevalidatietraject in het ziekenhuis heb je waarschijnlijk informatie gekregen over het belang van bewegen. Bewegen is dé manier om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, ook op recidief dus. Bewegen kan je leven verrijken. Slechts 30 minuten per dag kan al een groot verschil maken.

Speciaal voor mensen die in het verleden een hartinfarct hebben gehad, een bypassoperatie, dotteringreep, PCI of hartklepoperatie ondergingen én die moeite hebben hun actieve leefstijl te handhaven is er een beweegprogramma ontwikkeld. Onder leiding van een fysiotherapeut ga je leren hoe je jouw belasting kunt opvoeren om zo de belastbaarheid (en dus je dagelijks functioneren) te vergroten.

Hartproblemen?

Nederland telt zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten, net geen 10 procent van de bevolking dus! Dagelijks worden zo’n 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte. Vanaf middelbare leeftijd is een stijgende lijn te zien in het voor komen van deze ziekten vaker, verreweg het meest worden ze bij ouderen. De laatste tien jaar is bovendien een sterke toename van hartinfarcten bij mannen van middelbare leeftijd geconstateerd. Daarnaast zijn hartzieken vaak langdurig en vormen mede daarom ook de op twee na belangrijkste oorzaak van invaliditeit (na aandoeningen van het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat).

Het is niet geheel helemaal eenduidig te zeggen hoe het komt dat iemand hart- en vaatziekten ontwikkelt. Wat wél met zekerheid te zeggen is, is dat een ongezonde leefstijl de kans erop vergroot. Hieronder wordt verstaan: roken, ongezonde voeding en niet genoeg bewegen

Wat levert het beweegprogramma u op?

Met een actieve leefstijl kan je jouw kwaliteit van leven een positieve impuls geven. Je krijgt een betere conditie en leert verantwoord te bewegen. Kortom: je wordt fitter!

Wil je het beweegprogramma hartrevalidatie volgen onder begeleiding van een fysiotherapeut? Dan is Fysio Fitness  bij Fysio Jansen iets voor jou. Je traint in een groep van maximaal 5 personen. De groep is heterogeen (wat inhoudt dat niet iedereen hetzelfde beweegprogramma volgt), maar door de geringe groepsgrootte is er optimale begeleiding voor iedereen.

Aanmelden of vragen?
Voor aanmelding of meer informatie kun je bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl

Beweegprogramma Coronaire Hartaandoeningen - Fysio Jansen