Wat is manuele therapie?

De manueel therapeut is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van een breed scala aan klachten aan het bewegingsapparaat. Hij of zij richt zich op de beperkingen in het functioneren van gewrichten, spieren, etc. die jou hinderen bij activiteiten en participatie.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Het toenemen van de bewegelijkheid en het afnemen van de pijn zijn belangrijke speerpunten voor een manueel therapeut.

Manuele therapie, voor wie?

Manuele therapie is inzetbaar voor veel verschillende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Vaak wordt het geïndiceerd bij klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met verminderde mobiliteit van één of meerdere gewrichten.

Veel voorkomende klachten die manueel therapeutisch behandeld kunnen worden:

  • Hoofd-, nek en schouderklachten, eventueel met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug, mogelijk met rib- en borstpijn
  • Lage- rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid, mogelijk opgewekt door bewegingen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten
  • Gewrichtsklachten
  • Bewegingsbeperkingen aan gewrichten
  • Houding gerelateerde klachten
  • Whiplash
  • Hernia
  • Zowel algemene als sportblessures aan spieren, beenderen en gewrichten
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Moet er altijd gemanipuleerd worden?

Nee, mobilisaties zijn even effectief als manipulaties. Afhankelijk van de klacht en de situatie bespreekt de manueel therapeut vooraf met u waarom, welke optie het best past bij uw klacht.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie kenmerkt zich door gespecialiseerd onderzoek en behandeling van de gewrichten van de wervelkolom en de ledematen. Bij alle technieken die uitgevoerd worden, worden de handen gebruikt, vandaar de naam ‘manuele therapie’. De manueel therapeut past een aantal specifieke technieken toe om de gewrichten beter te laten bewegen en functioneren. Tevens zal dit invloed hebben op de houding.

Manuele therapie Deurne Fysio Jansen

Vergoeding vanuit de zorgverzekeraar

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en valt als zodanig onder fysiotherapie bij de zorgverzekering, echter meestal onder andere voorwaarden. Beiden worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer zelf goed bij jouw verzekering of je voor manuele therapie verzekerd bent.

 Bij Fysio Jansen is Malou Fransen MSc. manueel therapeut en zijn Joris van Hulten en Wout van de Steeg in opleiding tot manueel therapeut.

Joris van Hulten
MSc. Manueel therapeut
VU Brussel

Fysiotherapeut en manueel therapeut i.o. Malou Fransen Deurne e.o.

Malou Franssen
MSc. Manueel therapeut
SOMT

Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Wout van de Steeg
Manueel therapeut i.o
HAN University of Applied Sciences

Veel gestelde vragen over manuele therapie

Er zijn vele soorten specialisaties binnen het vak fysiotherapie, een van de bekendste is manuele therapie. In onze praktijk kun je terecht bij algemeen fysiotherapeuten maar ook bij fysiotherapeuten gespecialiseerd in de manuele therapie.

De fysiotherapeut

De fysiotherapeut is een van de bekendste zorgverleners van Nederland. Bijna iedereen heeft wel eens een fysiotherapeut bezocht. Sinds 2006 is directe toegankelijkheid mogelijk, wat betekent dat je geen verwijsbrief meer nodig hebt om de fysio te kunnen bezoeken. De fysiotherapeut heeft zijn expertise in het bewegingsapparaat. Dit betekent dat zij je kunnen helpen bij klachten aan spieren, pezen, banden, zenuwen en gewrichten. De behandeling kan zowel preventief als curatief zijn met het doel jou weer optimaal te laten bewegen. Deze behandeling bestaat vaak uit het geven van oefeningen maar ook massage, mobilisaties en tapen kunnen onderdeel vormen van de behandeling. Daarbij wordt er ook advies gegeven om te voorkomen dat de klacht weer terugkomt.

De hbo-opleiding die nodig is om algemeen fysiotherapeut te worden duurt in totaal vier jaar. Er zijn ook mogelijkheden voor verdieping in het vak. Hiervoor zijn verschillende specialisaties te volgen, waaronder manuele therapie.

De manueel therapeut

Een manueel therapeut heeft een drie jaar durende opleiding gevolgd om deze specialisatie te volbrengen. Een manueel therapeut staat onder leken bekend als ‘de kraker’. Echter, kan de manueel therapeut veel meer dan het uitvoeren van in medische taal ‘manipulaties’. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in de wervelkolom. Ze zijn meer gefocust op gewrichten dan op het algehele bewegingsapparaat. Met hele specifieke handgrepen kan een manueel therapeut diagnosticeren hoe gewrichten zich bewegen. De behandeling bestaat veelal uit mobiliseren en manipuleren om de bewegingsvrijheid te vergroten. Daarbij kan in de behandeling ook aandacht worden besteed aan oefentherapie om de behandeling het gewenste resultaat te geven.

Een fysiotherapeut is algemener opgeleid en ziet daardoor veel verschillende aandoeningen. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld ook COPD-patiënten behandelen of andere aandoeningen waarbij de conditie verbeterd moet worden. Mensen met rugklachten kunnen bij de algemene fysiotherapeut terecht, maar de manuele therapeut ziet deze patiënten vele malen vaker. Bij rugklachten en andere klachten aan gewrichten ben je in goede handen bij de manueel therapeut. Denk hierbij aan houdingsproblematieken, artrose of verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom.