Regelmatig bewegen kan risico's en beperkingen terugdringen

Heb je een verleden met botbreuken? Ben je bang om te vallen? Als je ‘breekbaar’ bent denk je misschien dat het beter is om lichamelijke activiteiten te vermijden en daarmee risico’s te verminderen, maar het omgekeerde is waar! Het is juist extra belangrijk dat je blijft bewegen wanneer je osteoporose hebt. Als je weinig beweegt, treden risico’s en klachten eerder op en nemen jouw mogelijkheden steeds verder af. Speciaal voor mensen met osteoporose is een beweegprogramma ontwikkeld, dat wordt ook bij Fysio Jansen aangeboden. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van osteoporose je op een verantwoorde manier naar een actieve(re) leefstijl.

Wat levert een beweegprogramma u op?

Jouw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. Je verbetert je conditie, leert verantwoord bewegen, vermindert het risico om te vallen én geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

Hoe behandelt de fysiotherapeut osteoporose?

De fysiotherapeut kan het gegeven dat je osteoporose hebt niet veranderen maar wel een helpende hand bieden in de volgende gevallen:

  • Een doorgemaakte botbreuk 
  • De fysiotherapeut kan jou helpen om zo sterk mogelijk te blijven wanneer je in het gips zit en kan je ook helpen om weer goed te kunnen bewegen na afloop. Hoe dit precies in zijn werk gaat hangt af van het type breuk en de functie van het gebroken bot.
  • Problemen met bewegen door osteoporose 
  • Een actieve leefstijl is van groot belang voor het behoud van botsterkte. Bij mensen met osteoporose kan beweging helpen om de afname van botsterkte te remmen. Met name activiteiten die de botten belasten, zoals bijvoorbeeld (trap-) lopen zijn effectief voor behoud van botsterkte. De fysiotherapeut kan je helpen bij het ontwikkelen van een actieve leefstijl. Hierbij wordt gezocht naar beweegvormen die het beste bij je passen, zowel bij je fysiek als bij je interesse.
  • Een verhoogd valrisico.
  • Als je osteoporose hebt, dan is vallen funest. Sommige mensen hebben een verhoogd valrisico. De fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen daarvan. Denk hierbij aan loop- en evenwichtsoefeningen en oefeningen om de spierkracht te verbeteren.

Naast individuele behandeling zijn er ook speciale beweeg- en valpreventieprogramma’s voor mensen met osteoporose.

Wil je trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut? Fysio Fitness is mogelijk bij Fysio Jansen. Hier wordt getraind in kleinschalige groepen (max. groepsgrootte is 5 personen) waardoor je ook tijdens het sporten de optimale begeleiding en ondersteuning van de fysiotherapeut krijgt.

Aanmelden of vragen?
Voor aanmelding of meer informatie kun je bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl

Voordelen van lichaamsbeweging - Fysio Jansen te Deurne