Regelmatig bewegen kan risico's en beperkingen terugdringen

Heeft u geregeld botbreuken? Bent u bang om te vallen? U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteiten te vermijden en daarmee risico’s te verminderen. Het omgekeerde is waar! Het is juist extra belangrijk dat u blijft bewegen wanneer u osteoporose hebt. Als u weinig beweegt, treden risico’s en klachten eerder op en uw mogelijkheden nemen steeds verder af. Speciaal voor mensen met osteoporose is in diverse fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van osteoporose u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl.

Wat levert een beweegprogramma u op?

Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U verbetert uw conditie, leert verantwoord bewegen, vermindert het risico om te vallen én uw zelfvertrouwen neemt toe.

Hoe behandelt de fysiotherapeut osteoporose?

De fysiotherapeut kan u helpen als er sprake is van:

  • Een doorgemaakte botbreuk 
  • De fysiotherapeut kan u helpen om weer goed te kunnen bewegen na een botbreuk. Hoe dit precies in zijn werk gaat hangt af van het type breuk. Revalidatie na een gebroken heup is er bijvoorbeeld op gericht om weer goed te kunnen lopen.
  • Problemen met bewegen door osteoporose 
  • Een actieve leefstijl is van groot belang voor het behoud van botsterkte. Bij mensen met osteoporose kan beweging helpen om de afname van botsterkte te remmen. Met name activiteiten die de botten belasten, zoals bijvoorbeeld (trap-) lopen zijn effectief voor behoud van botsterkte. De fysiotherapeut kan u helpen bij het ontwikkelen van een actieve leefstijl. Hierbij wordt gezocht naar beweegvormen die het beste bij u passen.
  • Een verhoogd valrisico
  • Sommige mensen met osteoporose hebben een verhoogd risico om te vallen. De fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van het risico op vallen. Denk hierbij aan loop- en evenwichtsoefeningen en oefeningen om de spierkracht te verbeteren.

Naast individuele behandeling zijn er ook speciale beweeg- en valpreventieprogramma’s voor mensen met osteoporose waarbij het niet lukt om zelfstandig een actieve leefstijl aan te leren.

Wilt u trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut? Fysio Fitness is mogelijk bij Fysio Jansen. Het is trainen in een kleinschalige groep (max. groepsgrootte is 6 personen) waardoor u ook tijdens het sporten de optimale begeleiding en ondersteuning van de fysiotherapeut krijgt.

Aanmelden of vragen?
Voor aanmelding of meer informatie kunt u bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl

Voordelen van lichaamsbeweging - Fysio Jansen te Deurne