Core stability is de Engelse benaming van rompstabiliteit. Er wordt in de sportwereld vaak gesproken over core stability en ook binnen fysiotherapie is voor dit onderdeel vaak aandacht tijdens behandeling. We trainen dan onze ‘core’ waar het diafragma en de rug, buik en bekkenspieren toebehoren. Een goede core stabiliteit is de basis voor het uitvoeren van bewegingen van de extremiteiten (armen en benen). Daarbij helpt het krachten op te vangen en beschermt het onze wervelkolom.
Core stability trainen
Kleine en grote spieren
Globaal kunnen we in het lichaam spreken van kleine en grotere spieren, met ieder hun eigen functie.
De kleinere spieren zijn vaak gelokaliseerd onder de grotere spieren. De kleinere spieren hebben een stabiliserende functie en staan vaak al ‘aan’ voordat een beweging wordt ingezet. De grote spieren zoals bijvoorbeeld de bovenbeenspieren, maken de bewegingen. Deze spieren kunnen overactief zijn wanneer de kleinere spieren onvoldoende functioneren. Dit zal leiden tot spierklachten. Bij het trainen van core stability willen we daarom vooral de kleine spieren aanspreken.
Trainen van de core stability bij sporters
Core stability training wordt veel toegepast door sporters met als doel het lichaam te versterken en het voorkomen van blessures. Door de kern van het lichaam aan te sterken, worden techniek, uithoudingsvermogen en kracht verbeterd. Bij bijna iedere sport is de core van belang om kracht te kunnen generen. Denk hierbij aan de voetballer bij het trappen van een bal of de tennisser bij het serveren. De kracht die nodig is om een bal te trappen of te slaan wordt voor een groot percentage bepaald door de kracht van jouw core.
Blessures in de sport zijn vaak te wijten aan verminderde kracht van de stabiliserende spieren. Het is daarom aan te raden om stabiliserende oefeningen standaard in een warming up te verwerken.
Trainen van de core
Zeker wanneer je het niet gewend bent, is een juiste aanspanning van de kleine spieren knap lastig!
Het begint daarom vaak met het met de handen voelen van deze diepe spieren om ze vervolgens aan te spannen en te ontspannen. Het gevoel onder je vingers is feedback en maakt dat je lichaam het gevoel gaat herkennen. Het is de bedoeling dat de grote spieren het niet overnemen. Wanneer je dit onder de knie hebt, kun je het eigen lichaamsgewicht in de strijd gooien. De core wordt dan getraind op een manier dat je de controle kunt behouden en er vermoeidheid optreedt. Een van de bekendste oefening is de plank.
De plank voer je uit op een matje of gewoon op de grond. Je brengt je lichaam in een plank door op de tenen te staan en op je onderarmen te leunen. Je rug en benen vormen één lijn en je spant bewust de diep gelegen spieren aan. Uiteindelijk kun je dynamisch gaan trainen en hierna functioneel. Je kunt eindeloos veel oefeningen bedenken om jouw core te trainen. Wat belangrijk is om te onthouden is dat de kwaliteit van deze oefeningen boven kwantiteit gaan. De oefening moet dus correct uitgevoerd kunnen worden.
Vragen?
Heb jij last van klachten aan de core of wil jij met professionele hulp jouw core trainen?
Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!
Deel deze pagina