Wandelstok of rollator; wat kies je?

De dag is aangebroken dat je moet toegeven dat lopen niet meer zo vanzelf gaat als vroeger. Stoeptegels zijn steeds vaker de oorzaak van (bijna)struikelincidenten en die zeurende pijn in je knie valt ook niet meer te ontkennen. Een loophulpmiddel kan uitkomst bieden, het is dan ook niet raar dat rollators en wandelstokken vast onderdeel van het straatbeeld zijn.

Maar waar kies je nu eigenlijk voor? Wordt het een wandelstok of is een rollator toch een betere optie? Op deze vraag valt geen eenduidig antwoord te geven, het is afhankelijk van je verwachtingen en de situatie.

Wandelstok als licht steuntje

Een wandelstok is de minst opvallende van de twee. Dit maakt dat de meeste mensen ‘m gemakkelijker zullen gaan gebruiken dan een rollator. Weet wel dat een wandelstok niet bedoeld is om zwaar op te leunen, dat is erg belastend voor de pols waar al het gewicht op komt en daarnaast worden rug en bekken dan heel asymmetrisch belast. Wandelstokken worden gebruikt bij kleine problemen aan één lichaamszijde of lichte balansproblemen.

Wandelstok in soorten en maten

Wie denkt aan een wandelstok visualiseert waarschijnlijk in eerste instantie een houten exemplaar met rond handvat, maar er is natuurlijk veel meer te koop dan de uitvoering uit vervlogen tijden. Tegenwoordig zijn de meeste stokken op hoogte te stellen en niet gemaakt van hout maar van lichte materialen zoals carbon of aluminium. Ze zijn er met handvatten in verschillende vormen en zelfs een uitklapbaar zitje behoort tot de opties. Handig extraatje is dat ze ook verkrijgbaar zijn in opvouwbare variant. Dat laatste is vooral gemakkelijk wanneer je de stok niet altijd gebruikt maar in geval van nood wel bij je wilt hebben.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Kies weloverwogen wel of niet voor een rollator

Een rollator springt natuurlijk veel meer in het oog dan een wandelstok en ook kan het een obstakel zijn wanneer je bijvoorbeeld met de auto weg gaat of wanneer je ergens loopt waar veel stoepranden of andere oneffenheden zijn. Veel mensen moeten een flinke drempel over voor ze een rollator gaan gebruiken. Begrijpelijk maar ook jammer, behalve bezwaren zijn er namelijk ook genoeg voordelen te noemen. Het eerste en tevens grootste pluspunt is dat het looppatroon zo goed als normaal blijft. Dat komt doordat je symmetrisch steunt, in plaats van aan één kant zoals dat bij een wandelstok het geval is.

Wat een rollator kan betekenen

Een rollator geeft je stabiliteit en steun, je kunt hem gebruiken tot zo’n 50% belastbaarheid (de druk onder de voeten is dan dus de helft van het lichaamsgewicht). Het is een handig hulpmiddel bij het vervoeren van bijvoorbeeld een glaasje drinken of een tas boodschappen. Ook wanneer je een wandeling maakt die onverhoopt tóch ietsje langer is dan je benen of conditie aankunnen is een rollator ideaal, je hebt namelijk altijd een stoeltje bij de hand. Vrijwel alle rollators zijn inklapbaar en kunnen dus in de auto. Net als wandelstokken zijn ze er in vele soorten en maten en worden ze steeds vaker gemaakt van lichtgewichtmaterialen.

Dus? Wandelstok of rollator?

Probeer wanneer je een afweging maakt tussen een wandelstok en een rollator zo goed mogelijk vooruit te kijken. Zijn je klachten van tijdelijke aard omdat je bijvoorbeeld bent uitgegleden, dan kan een wandelstok prima van pas komen. Komen de problemen voort uit ouderdom, weet dan dat je er niet jonger op wordt en dat die klachten in veel gevallen zullen toenemen.

Twijfel je nog, lees dan dit artikel over rollators eens. Kies je toch voor een wandelstok, laat je dan goed voorlichten en ga voor een goed passend exemplaar. Laat je er niet toe verleiden om het oudje dat nog bij iemand op zolder lag te gebruiken, deze zijn meestal niet instelbaar en de kans is groot dat ie niet de juiste hoogte heeft waardoor andere lichamelijke problemen kunnen ontstaan.

Behalve kiezen voor een hulpmiddel, kan je ook kijken of er nog iets aan jouw lichamelijke klachten te doen is. Leg eens contact met Fysio Jansen om de mogelijkheden te bespreken.

Als je overgaat tot de aanschaf van een hulpmiddel, kijk dan eens bij Hulpmiddelen voor Ouderen, zij hebben in hun fysieke winkel en webshop een groot assortiment wandelstokken en rollators.