Diepe dwarse fricties

Diepe dwarse fricties (DDF) kunnen als behandelmethode worden ingezet bij blessures aan pezen, spieren en banden. De techniek kan pijnlijk zijn, maar uiteindelijk zorgt het voor pijndemping.

Wat zijn fricties?

Frictioneren is een massagetechniek die wordt toegepast op het geblesseerde weefsel. De therapeut gebruikt hiervoor zijn eigen vingers of  een hulpmiddel wat hiervoor ontworpen is.

Over de zere plek maakt de therapeut diep en dwars over het vezelverloop korte bewegingen.

Fricties worden veel toegepast bij blessures zoals de tenniselleboog of bij peesproblemen van de knie of schouder. Die behandeling zorgt voor een toename van lokale doorbloeding. Het kan microscheurtjes in het weefsel veroorzaken, waardoor het lichaam de plek onder de aandacht brengt en het weefsel plaatselijk herstelt. Op deze manier wordt het herstelproces een handje geholpen. Een ander doel van frictioneren is om overmatige bindweefselvorming te voorkomen. De fricties verbeteren de kwaliteit van het littekenweefsel.

In de praktijk lijken fricties (tijdelijk) goed resultaat te geven. Kanttekening is dat er weinig wetenschappelijk bewijs is voor de werking.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Hoe voelen fricties?

Zeker in het begin kunnen fricties erg pijnlijk zijn. Je voelt dan ook direct of je therapeut op de juiste plek aan het behandelen is. Gedurende de behandeling wen je steeds meer aan dit gevoel en zal de pijn ook afnemen.

Na de behandeling kan het zijn dat je 1 à 2 dagen een beurs gevoel ervaart, soms zal je ook een blauwe plek hebben. Hierna zal je merken dat de pijn afneemt, maar dit is vaak kortdurend. Deze behandeling wordt daarom vaak meerdere malen ingezet om het gewenste resultaat te bereiken. Het uiteindelijke doel is dat de aangedane structuur zichzelf herstelt. Hiervoor is het toepassen van fricties slechts een onderdeel van de behandeling. Aanvullend zijn de juiste oefeningen belangrijk om de pezen te versterken.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.