Het interview met manueel therapeut Wout van de Steeg

Manueel therapie, knierevalidatie en CrossFit zijn zomaar een aantal zaken die je aantreft in de professionele rugzak van Wout van de Steeg. Met veel enthousiasme voert hij zijn vak uit, dat deed ie vijf jaar bij een praktijk in zijn woonplaats en sinds 2019 bij Fysio Jansen.

Al jong droomde Wout van een carrière als gymdocent. Na de middelbare school ging hij naar het CIOS. Om er daar achter te komen dat zijn ambities toch op een ander vlak liggen… “Ik werkte in die tijd in een sportschool waaraan een fysiotherapeut verbonden was. Er kwamen mensen voorbij met lichamelijke klachten en zo ontdekte ik dat ik het leuk vind om te werken aan specifieke doelen. In het laatste jaar van het CIOS brak ik mijn enkel, daarvan moest ik revalideren onder begeleiding van een fysio en dat was de laatste zet die ik nodig had. Ik wilde geen gymdocent worden maar fysiotherapeut.”

Manueel therapeut

Bij het zijn van algemeen fysiotherapeut stopt Wouts ambitie niet. Al tijdens de opleiding kwam hij erachter dat hij bijzonder geïnteresseerd is in manuele therapie. “Ik werk graag met mijn handen’, zegt hij “ik vermoed dat mijn interesse daarmee samenhangt”.

Het volgen van een masteropleiding in deze richting was dan ook een logische stap, inmiddels zit Wout in de afrondende fase ervan, nog een paar maanden zwoegen en dan heeft ie z’n begeerde papiertje in handen. Hij schoolt zich tot musculoskeletaal therapeut, dat is een brede opleiding waarbij je je vanaf het tweede jaar specialiseert in een richting; manuele therapie in zijn geval. “Het mooie aan deze relatief nieuwe opleiding vind ik dat je heel breed leert kijken. In principe is manuele therapie erg op de gewrichten gericht, maar een lichaam bestaat uit meer dan alleen die ‘blokjes’. Er zit altijd een persoon achter een klacht, ik vind het erg interessant om me daarmee bezig te houden. Manueel therapeuten worden in de volksmond vaak ‘krakers’ genoemd, maar Wout ziet dat anders, hij heeft naar eigen zeggen juist geleerd om minder aan de cliënt te komen sinds hij zich aan het specialiseren is. “Het hands-on handelen hoort vaak wel bij een behandelserie, maar dat zie ik als een tijdelijk hulpmiddel om iemand op weg te helpen. Het is één van de gereedschappen in mijn koffer, niet het enige.”

Wout van de Steeg Manueel therapeut Deurne Fysio Jansen
Wout van de Steeg Manueel therapeut crossfit Deurne Fysio Jansen

Crossfit

Dat Wout een sportieveling is blijkt wel uit zijn vroegere ambities en postuur. Al zo’n vier jaar is hij ‘verslaafd’ aan CrossFit. Als fysiotherapeut wil ie zich graag toeleggen op mensen met diezelfde liefhebberij. “Bij de meeste sporten richt je je voornamelijk op één onderdeel, daar horen bepaalde bewegingsrichtingen bij en dus ook bepaalde veelvoorkomende klachten. Crossfit is anders, dat is meeromvattend door de combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek.” Of er veel vraag is naar fysiotherapie valt nog te bezien. De sport is erg in opkomst maar in vergelijking met bijvoorbeeld voetbal relatief klein. Daarnaast blijkt uit blessurecijfers dat deze lager zijn dan je zou denken. Desondanks ligt mijn hart bij deze doelgroep en werk ik graag mee aan het verwezenlijken van hun doel.  Het is sowieso interessant om te onderzoeken waaróm er juist hier zo weinig blessures voorkomen.”

Knierevalidatie

Ook het kniegewricht heeft een ereplaats bij Wout. “Tijdens één van mijn stages deed ik veel voorste knieband revalidatietrajecten, dat vond ik een mooie mix tussen het technische en het sportieve. Een voorste kruisband lijkt een voorste kruisband, maar is het niet. Ieder mens zit anders in elkaar, lichamelijk maar ook qua persoonlijkheid. Nu ik erover nadenk is dat wat me toen al het meeste aansprak, interessant hoe dat nu ook zo naar voren komt tijdens mijn opleiding.”

Wout van de Steeg Manueel therapeut crossfit Deurne Fysio Jansen knie

Werken met vrienden

In zijn studietijd was Wout al bevriend met een aantal van z’n huidige collega’s, toch sloot hij zich niet meteen aan bij fysio Jansen. “Ik had een baan in mijn geboortedorp waar ik erg op mijn plek zat. Ik had het daar naar mijn zin maar uiteindelijk kwam ik toch op het punt dat ik er wel klaar was, ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Op een ‘borrelavond’ besprak ik dat met David (Jansen) en zo is het gekomen dat ik nu hier werk.”

Wout heeft geen seconde spijt gehad van zijn beslissing. “De vriendschappelijke manier waarop we hier met elkaar omgaan maakt dat je veel voor elkaar wilt doen. Er is hier veel wederzijds respect, dat vind ik fijn.”

Even klaar met studeren

Hoewel hij geniet van het studeren, heeft Wout besloten dat hij er na het behalen van zijn mastertitel even klaar mee is. “Het educatieve vind ik heel mooi, maar de tijdsdruk die erachter zit niet. Bovendien denk ik dat studeren net als autorijden is, als je je papiertje hebt moet je jezelf de tijd gunnen om je erin te bekwamen. Dat is dus wat ik ga doen, ik heb zoveel nieuwe vaardigheden aangereikt gekregen dat ik door de bomen het bos niet meer zie.”

Na de laatste studiehorde gaat Wout dus de tijd nemen om nieuwe paden te banen en wie weet loop jij wel een stukje met hem mee.

Wil je een afspraak met Wout maken? Bel of app hem dan.

Zijn telefoonnummer is: 06-23287882