Hormoontherapie als behandelvorm

Hormoontherapie, of eigenlijk anti-hormonale therapie kan een behandeling zijn die wordt ingezet als je een hormoongevoelige tumor hebt. Het zorgt ervoor dat de aanmaak van hormonen beperkt wordt of dat de invloed ervan vermindert.

Hormonen zijn stoffen die ons lichaam zelf maakt. In een aantal klieren, organen en weefsels worden deze aangemaakt, zoals in de schildklier, eierstokken en zaadballen.

Geslachtshormonen

Een belangrijke groep hormonen die ons lichaam aanmaakt, zijn de vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen. Door het afgeven van ‘signalen’ beïnvloeden hormonen organen en processen in het lichaam.

Behandelduur

Bij vormen van kanker die door hormonen worden aangestuurd kan de groei van kankercellen worden verminderd en zelfs verdwijnen door de hormonale balans te wijzigen. Dat gebeurt met medicijnen. Een behandeling met hormoonpreparaten wordt vaak voor langere tijd gegeven en kan maanden tot jaren duren.

Voorbeelden van hormonale tumoren

Voorbeelden van tumoren die groeien onder invloed van hormonen zijn borstkanker, prostaatkanker, baarmoederkanker en eierstokkanker. Anti-hormonale therapie kan een behandeling zijn die wordt gegeven voor een operatie of na bestraling. Doel is dan om de tumor te laten krimpen of om te voorkomen dat de kanker terugkomt. In sommige gevallen wordt deze behandeling ook ingezet voor mensen bij wie de kanker niet meer te genezen is. Doel is dan om de groei van de tumor te remmen of klachten te verminderen.

Hormoontherapie | Of eigenlijk anti-hormonale therapie

Hoe werkt hormoontherapie?

Hormoontherapie kan op verschillende manieren worden toegepast:

  • Als aanvullende behandeling: Deze behandeling volgt wordt gegeven na een operatie of bestraling om eventueel achtergebleven kankercellen te doden. Ook wordt het gegeven om eventuele zeer kleine, onzichtbare uitzaaiingen(micrometastasen) buiten het operatie- of bestralingsgebied, te vernietigen. De behandeling is gericht op genezing.
  • Als neo-adjuvante behandeling: Neo-adjuvante hormoontherapie wordt gegeven voor een operatie of bestraling. Het is bedoeld om de tumor beter behandelbaar te maken en eventuele uitzaaiingen in het lichaam te vernietigen. Vaak is een minder ingrijpende operatie mogelijk als de tumor door de neo-adjuvante hormoontherapie gekrompen is.
  • Als palliatieve behandeling: Wanneer de ziekte niet meer te genezen is, is behandeling met hormoontherapie mogelijk met als doel dat de ziekte geremd wordt en mogelijk klachten verminderen.
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Bijwerkingen hormoontherapie

Met hormoontherapie wordt de productie van hormonen verminderd of helemaal stilgelegd. Voor vrouwen heeft dat een vervroegde overgang tot gevolg. Of de menstruatie na de hormonale behandeling definitief wegblijft, is afhankelijk van de leeftijd en het soort hormoontherapie waarvoor gekozen is. Voor zowel mannen als vrouwen geldt ingrijpen in het hormoonstelsel een aantal gevolgen met zich kan meebrengen. Denk hierbij aan opvliegers, minder zin in vrijen, botontkalking, gewichtstoename, ongewild urineverlies, , onvruchtbaarheid en psychische klachten. Ieder persoon reageert anders op hormoontherapie; de één heeft minder last van bijwerkingen dan de ander.

Begeleiding door paramedici

In een behandeltraject bij kanker kan het soms heel fijn zijn om begeleid te worden door professionals die je kunnen helpen bij het verminderen van de impact. In het geval van hormoontherapie zouden een oncologiefysiotherapeut, -diëtist en -psycholoog de aangewezen hulpverleners kunnen zijn.

Onze fysiotherapeuten met aandachtsgebied oncologie

Om mensen met een oncologische klacht effectieve en veilige fysiotherapie te kunnen bieden, is inhoudelijke kennis van de ziekte erg belangrijk. De ontwikkelingen rondom kanker gaan snel, daarom zorgen wij ervoor dat onze kennis up to date blijft. Dat doen we door scholing en actieve deelname aan netwerken, zo kunnen we altijd behandelen volgens de meest recente inzichten.

Voor oncologische revalidatie kan je bij Fysio Jansen terecht bij Rachel, David en Inge. David en Rachel hebben de opleiding Oncologische revalidatiewetenschappen afgerond en Inge de master oncologiefysiotherapie. Ze zijn aangesloten bij Oncozorg DeurneFyNeOn, Onconet en ISOZZon.

fysiotherapeute Rachel Verberne l Deurne
David Jansen Fysiotherapeut Fysiotherapie Deurne
Inge Jones-Buijs | Fysio-, oedeem- en oncologiefysiotherapeut Deurne Fysio Jansen

Oncozorg Deurne is een samenwerkingsverband tussen uiteenlopende lokale zorgprofessionals met aandachtsgebied oncologie. Samen zorgen we ervoor dat we jou een compleet pakket kunnen bieden, maar natuurlijk heeft niet iedereen alles nodig. Wat nodig is, bepalen we op basis van onze ervaring en inschatting maar in overleg met jou.

Oncozorg Deurne Fysiotherapie
Oncologische netwerken Fysio Jansen