Beter slapen doe je zo

Goed slapen is superbelangrijk, we kunnen eigenlijk wel zeggen dat het letterlijk van levensbelang is. Zonder goede slaap ook geen goede gezondheid. Je zou bijna stress krijgen van deze gedachte en daarvan wakker liggen….

Er wordt tegenwoordig relatief snel naar slaapmiddelen gegrepen, maar toch zijn er ook andere opties om slaapproblemen aan te pakken. Daarover gaan we het hebben. We helpen je graag op weg naar een goede gezondheid en aan de basis daarvan staat dus goede slaap.

Waarom slapen belangrijk is

Oke, slapen is belangrijk. Maar waarom eigenlijk?  Mensen die het een tijdje minder goed doen, weten het antwoord op deze vraag wel. Slaap zorgt ervoor dat je lichamelijk en geestelijk kunt herstellen van de activiteiten die je die dag gedaan hebt. Het heeft invloed op je lichaamstemperatuur, hart- en ademhalingsritme, bloeddruk, spierspanning, hormonale balans, energiepeil en immuunsysteem.

Blokken en fases

Normale slaap is opgebouwd uit 4 tot 5 blokken gedurende de nacht, die blokken bestaan uit fases en deze fases hebben een eigen functie en zijn dus allemaal belangrijk. Als het goed is regelen je interne klok en slaapdruk jouw slaapritme. Het samenspel van deze twee bewaakt het evenwicht in jouw slaap.

Beter slapen doe je zo | Fysio Jansen geeft heldere uitleg

Wanneer slaap je genoeg?

Slaap heeft ook invloed op je gemoedstoestand. Te weinig slapen maakt dat je prikkelbaarder wordt en emotioneler reageert. Maar wanneer slaap je genoeg? Dat is een vraag waarop niet zomaar een antwoord te geven is. Er bestaat geen vaste regel voor de hoeveelheid slaap die een volwassene nodig heeft. Je kunt een kort- of langslaper zijn en een ochtend- of avondmens, ook leeftijd is van invloed (ouderen hebben gemiddeld minder slaap nodig dan jongere volwassenen)

Levensstijl en slaap

Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld liggen aan te laat naar bed gaan, onvoldoende bewegen, lawaai, ziekte of stress. Als je af en toe een nachtje slecht slaapt dan is dat niet zo’n groot probleem, maar iets heel anders geldt voor een langdurig slaaptekort. In de meeste gevallen is dit terug te voeren naar levensstijl en daar….is dus winst te behalen.

Beter slapen doe je zo | Fysio Jansen geeft heldere uitleg

Dit doe-boek daagt je uit je kennis over slaap te vergroten en ook zelf aan de slag te gaan met de verschillende tips en doe-opdrachten.

Slaapmedicatie of slaapdagboek

Slaapmedicatie lijkt een oplossing voor jouw gebroken nachten te zijn, maar het grote ‘gevaar’ is dat je hier heel snel aan went waardoor het z’n werking verliest. Een echte remedie is het dus niet. Wat je meer kan helpen is het bijhouden van een slaapdagboek. Dit geeft je inzicht in je slaappatroon en -gewoontes.

Simpel overzicht

Hierin schrijf je op wanneer je in bed ligt, wanneer je slaapt, welke cafeïne- of alcoholhoudende dranken je drinkt, hoe het zit met je nicotine en medicatie en of je gesport hebt. Ook geef je een score voor hoe je je voelt als je wakker wordt, hoe het door de dag heen met je gaat qua energie en of het een werkdag of een vrije dag is. Dat klinkt heel arbeidsintensief, maar het valt mee want je kunt al deze informatie samenvatten in een simpel overzichtje.

Slaaphygiëne

Slaaphygiëne, wellicht associeer je het met hoe vaak je je bed verschoont of tandenpoetsen, maar het is iets anders. Slaaphygiëne is de manier waarop je door de dag heen omgaat met activiteiten en rust, want goede slaap vindt z’n oorsprong in de dag. Je bent gebaat bij regelmaat en vooral in de avond is het belangrijk om af te schakelen.

Do’s en dont’s in de avond

  • Laat je tablet, smartphone of computer minstens een uur voordat je gaat slapen met rust, de kleur en intensiteit van het licht houden je wakker.
  • Drink geen alcohol kort voor je gaat slapen.
  • Eet 2 uur voor je gaat slapen niets of niet veel meer.
  • Doe ontspannende activiteiten in de avond.
  • Ga pas slapen als je je ook echt slaperig voelt.
  • Ontspan je lichaam door bijvoorbeeld een bad of douche te nemen voor het slapen.
  • Rook niet voor het slapen, nicotine remt je slaap.
  • Houd vaste bedtijden aan, bij voorkeur ook in het weekend.
  • Doe voordat je gaat slapen een vast ritueel. (bijvoorbeeld alvast de spullen voor de dag erna klaarzetten en een boek lezen).

Wat als dit allemaal niet helpt?

En tsja, soms heb je alles geprobeerd maar draai je nog steeds regelmatig plafonddiensten. In dat geval is het goed om eens bij je huisarts te informeren want er zijn meerdere wegen naar Rome. Als de meest voor de hand liggende jou niet brengt waar je wilt komen, dan is het tijd om een goede gids in te schakelen die je op weg helpt. Je kunt hierbij denken aan slaaptraining als onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Op basis van breed wetenschappelijk onderzoek blijkt dit tot de beste en meest langdurige resultaten te leiden.

Tot slot kan het natuurlijk ook zo zijn dat je slecht slaapt door pijnklachten. Als dit voor jou geldt, dan kan het de moeite zijn om eens een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten.