Compressietherapie is het aanbrengen van tegendruk in het oedeemgebied door middel van zwachtelen, het dragen van een therapeutische elastische kous (TEK) of het dragen van een niet-elastisch verband. Door de aangebrachte externe druk neemt de spanning in de weefsels toe. Daardoor neemt de vochtuittreding uit die weefsels af en de opname van lymfe door de lymfecapillairen toe. Ook worden de weefsels dichter bij elkaar gebracht waardoor de oppervlakkige en diepere lymfestelsels dichter bij elkaar komen te liggen. Dit verbetert de functie van het lymfestelsel in het oedeemgebied.
Compressietherapie waarvoor?
Wat is compressietherapie?
Welke vorm van compressie er wordt gebruikt, hangt af van het soort oedeem, de conditie van de patiënt en de behandelingsfase.
Zwachtelen
Therapeutische Elastische Kous (TEK)
Verschillende drukklassen
Niet-elastische verbanden
Aanmeters
- bandagist met erkenning
- huidtherapeut
- oedeemfysiotherapeut
- dermatoloog
Belangrijk is dat naast de controle van de maten van een kous, ook tijdens de controle van lymfoedeem de omvangsmaten van beide benen of armen worden opgemeten. Hierdoor blijft er ook controle op het gehele volume van een arm of been. Mocht er verslechtering optreden, dan kan worden verwezen naar een therapeut of uw specialist voor aanvullend onderzoek en kan een eventueel behandelprogramma worden aangepast.
Vergoeding door zorgverzekeraars
Tips bij het gebruik van therapeutische elastische kousen
Tip 1. Rubberen handschoenen
Door het dragen van speciale handschoenen bij het aan- en uittrekken van uw kous(en) krijgt u meer grip en voorkomt u dat er te hard aan de kous getrokken wordt. Ook voorkomt u dat u de kousen met uw nagels of sieraden kunt beschadigen (ladderpreventie). Met behulp van deze handschoenen kunt u, met minder krachtinspanning, de kous goed over uw been of arm verdelen zonder dat u deze hoeft vast te pakken. Informeer bij Angéle TEK naar de mogelijkheden.
Tip 2. Wassen
Was uw kous zo vaak mogelijk, minimaal drie keer per week, in lauwwarm water (40°C) in de wasmachine. Gebruik geen wasverzachter, bleekmiddel of inweekmiddel. Niet in de zon of met behulp van een warmtebron (kachel of radiator) drogen. Tip: Gebruik VaroSoft wasmiddel!
Tip 3. Créme en zalf
Wees voorzichtig met het gebruik van vetachtige substanties in combinatie met het dragen van therapeutische elastische kousen. Deze zijn namelijk niet bestand tegen vet en tasten de rubberen draden van de kous aan. Mocht u toch een verkoelende gel willen gebruiken onder uw kous dan adviseren wij het gebruik van Varodem Aloë Vera Gel, een gel die erg snel in de huid trekt. Deze gel is verkrijgbaar bij Angéle TEK in Deurne.
Tip 4. Beschermende sok
Draag over uw therapeutisch elastische kous(en) altijd nog een extra (bescherm)sok. Om de levensduur van uw kous te verlengen. Dit kan een ‘gewone’ kantoenen sok zijn of bijvoorbeeld een pantysokje. Door deze extra bescherming is de kous minder gevoelig voor wrijving in de schoenen bij het lopen. Let op als u slippers, sloffen of helemaal geen schoenen draagt, dit leidt tot vroegtijdige slijtage en daarom is een beschermende sok noodzakelijk.
Tip 5. Verzorging
Zorg ervoor dat u uw voeten goed verzorgd door uw teennagels kort te houden. In het geval u een kous draagt met teenstuk zullen uw nagels dan niet door het materiaal prikken. Indien nodig kunt u uw voeten laten verzorgen door een medisch pedicure die ook overtollig eelt kan verwijderen zodat ook dit vroegtijdige slijtage voorkomt.
Deel deze pagina