Geriatrie fysiotherapie in Deurne

De samenleving vergrijst. We worden met z’n allen een steeds hogere leeftijd en door het aantal kinderen dat geboren wordt, verandert de verhouding tussen oud en jong. Ouderdom komt met gebreken en met die gebreken consulteer je een fysiotherapeut. Hoe hoger je leeftijd, hoe groter de kans is dat je klachten niet opzichzelfstaand zijn. Het is dan belangrijk dat je terecht komt bij een fysiotherapeut die thuis is in deze complexiteit; een geriatrie fysiotherapeut.

Suikerziekte, een beroerte, duizeligheidsklachten, vaatproblematiek en medicijngebruik zijn zomaar een aantal zaken die de kop op kunnen steken met het klimmen der jaren.  Opzichzelfstaand zijn ze al vervelend, maar een combinatie van aandoeningen kan ‘normaal’ herstel belemmeren. We noemen dit comorbiditeit, iets om rekening mee te houden. Er is specifieke deskundigheid nodig om als behandelaar de weg te vinden naar een effectieve behandeling.

De geriatrie fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en mensen die vanwege hun leeftijd te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Daarnaast is hij gespecialiseerd in de preventie van klachten.

Wat is geriatrie fysiotherapie?

Definitie: De geriatrie fysiotherapeut draagt zorg voor preventie, advisering en behandeling van kwetsbare ouderen, cliënten met een hoge biologische leeftijd en complexe gezondheidsproblematiek veelal met een atypische en onduidelijke presentatie

Mooi zo’n definitie, maar wat houdt dat in?

Een geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in de problematiek rond de ouder wordende mens. Juist in de thuissituatie is het hebben van lichamelijke- en/of geestelijke beperkingen een verstorende factor. De begeleiding in deze gevallen van cliënt, mantelzorg en familie is dan ook een van de taken van de geriatrie fysiotherapeut. In de 1e lijn houdt de geriatrische behandeling ook vaak een beoordeling van de thuis- en woonsituatie in.

Waarvoor kun je terecht bij de geriatrie fysiotherapeut

  • Ziektebeelden: longaandoeningen, hart en vaatlijden, claudicatio intermittens, operaties, neurologische aandoeningen (zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose) en orthopedische aandoeningen (reuma, uitgebreide artrose, osteoporose, amputaties). Maar ook bij vragen over de ziekte van Alzheimer.
  • Deskundig advies met betrekking tot tiltechnieken en aanpassingen van de leefomgeving. Advies uitbrengen ten aanzien van loophulpmiddelen en andere thuiszorghulpmiddelen.
  • Consultaanvragen betreffende (mobiliteit)problemen thuis of in het verzorgingshuis.
  • Valpreventie en valtrainingen
  • Mantelzorgproblematiek

De geriatrie fysiotherapie behandeling

De behandeling bestaat meestal uit oefentherapie. Deze oefentherapie heeft doorgaans meerdere doelen:

  • Het verminderen van klachten
  • Het vertragen en/of voorkomen van achteruitgang
  • Het in stand houden en/of bevorderen van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid

 

Actieve behandeling, júíst in de geriatrie

Wie denkt dat ouderen het toch vooral rustig aan moeten doen heeft het mis. De behandeling van de klachten is juist overwegend actief. Soms betekent actief een half rondje over de galerij lopen maar evengoed kan het stevige krachttraining inhouden. Kenmerkend voor een geriatriebehandeling is dat gezinsleden of eventuele mantelzorgers worden betrokken bij het traject (altijd in overleg, alleen met toestemming). Ook worden vaak andere hulpverleners ingeschakeld. Een probleem wordt per definitie breed benaderd.

Vallen en opstaan met de geriatriefysiotherapeut

Met vallen en opstaan ben je groot geworden, je hebt ervan geleerd en bent er sterker door geworden. Toch komt er een moment dat het opstaan niet meer zo vanzelfsprekend is. En dat terwijl het risico op vallen steeds groter wordt. Zo’n 30% van de 65-plussers valt één keer per jaar en dat kan hard aankomen. Omdat voorkomen beter is dan genezen is het niet verwonderlijk dat geriatriefysiotherapeuten veel aandacht besteden aan valpreventietraining.

David Jansen Fysiotherapie Deurne Fysio

Preventie
Ook voor de preventie van klachten kunt u bij de geriatriefysiotherapeut terecht. Door op de juiste manier te bewegen, werkt u samen aan een goede conditie.

In de praktijk en/of aan huis
Omdat het voor ouderen lastig kan zijn om naar de praktijk te komen, kan onze geriatriefysiotherapeut indien nodig ook bij u thuis voor behandeling zorgen.

Samenwerking
We adviseren en begeleiden ook gezinsleden en mantelzorgers. Daarnaast werken we samen met andere hulpverleners, zoals de huisarts en de ergotherapeut. Zo weet u zeker dat u in goede handen bent.

Wie betaalt geriatriefysiotherapie?

Zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen om te bepalen of behandeling vergoed wordt uit de basisverzekering of niet. Veel van de ziektebeelden waarmee een geriatriefysiotherapeut te maken krijgt staan op deze lijst. Wanneer je behandeling ontvangt voor een aandoening van de lijst, dan komt de vergoeding daarvan vanaf de 21stebehandeling uit de basisverzekering. Voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend bijverzekeren.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen