Het verschil tussen Osteopathie en Fysiotherapie: Wat past bij jou?

Osteopathie en fysiotherapie zijn beide behandelmethoden die zich richten op het herstel van het lichaam, maar er zijn enkele belangrijke verschillen in hun benadering en technieken.

Osteopathie

Holistische benadering: een osteopaat richt zich op het hele lichaam en de onderlinge samenhang van de verschillende systemen (zoals het zenuwstelsel, het spierstelsel en het skelet). Osteopaten geloven in het zelfhelende mechanisme van het menselijke lichaam. Dat is ook de reden dat je niet wekelijks bij de osteopaat terugkomt, maar er bewust een paar weken overheen gaan om het lichaam zelf de kans te geven te herstellen.

Behandeltechnieken: osteopaten werken altijd met de handen tijdens het onderzoek en de behandeling, je zult ze niet in de oefenzaal zien. Ze passen verschillende technieken toe, zoals manipulaties, mobilisaties (op orgaanniveau en gewrichten), spier- en bindweefseltechnieken, en stimuleren het bloed- en lymfesysteem wanneer nodig.

Diagnose: osteopaten kijken naar het totale functioneren van het lichaam en nemen ruim de tijd om te achterhalen waar zich de kern van het probleem bevindt. In plaats van het behandelen van symptomen, zoekt de osteopaat naar de onderliggende oorzaak van de klacht. Mede daardoor neemt het consult van de osteopaat meer tijd in beslag, gemiddeld 45-60 minuten.

Osteopathie is een bewezen en effectieve aanvullende therapie op de reguliere geneeskunde. Het valt onder de alternatieve geneeskunde. Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die osteopathie (gedeeltelijk) vergoeden, afhankelijk van de gekozen polis.

Opleiding: Osteopaten kunnen een voltijdopleiding volgen van vier tot zes jaar of, na het diploma fysiotherapie, starten met de deeltijdopleiding van vijf jaar. Ook hierna is er nog mogelijkheid tot verdere specialisatie.

Inge Jones-Buijs | Fysio-, oedeem- en oncologiefysiotherapeut Deurne 2

Fysiotherapie

Functionele benadering: fysiotherapeuten richten zich vooral op het herstel van specifieke lichamelijke functies, zoals beweging, kracht en coördinatie, vaak na een blessure of operatie.

Behandeltechnieken: fysiotherapeuten maken veelvuldig gebruik van oefentherapie, maar ook van manuele therapie, massagetechnieken, apparatuur en medical taping om het herstel te bevorderen. De nadruk ligt vaak op het versterken van spieren en het verbeteren van de mobiliteit.

Diagnose: fysiotherapeuten focussen zich op het onderzoeken en behandelen van de oorzaak van pijn of beperking, zoals spier-, gewrichts- of zenuwklachten.

Fysiotherapie wordt in veel gevallen vergoed door zorgverzekeraars. Het is afhankelijk van je eigen polis hoeveel vergoeding je recht hebt.

Opleiding: Fysiotherapeuten hebben een Bachelor van vier jaar afgerond. Bij verdere specialisaties zoals op het gebied van bijvoorbeeld kinderen, geriatrie, manueel, sport of oncologie volgen ze nog een Master van drie jaar.

Welke behandeling is geschikt voor mij?

  • Aard van de klacht: bij acute blessures of postoperatieve revalidatie is fysiotherapie vaak de meest geschikte keuze. Zijn klachten niet direct aan een specifieke oorzaak te relateren of blijven ze terugkomen, kan een osteopaat mogelijk meer inzicht bieden in het achterhalen van de onderliggende problematiek.
  • Persoonlijke voorkeur: sommige mensen geven de voorkeur aan een holistische benadering en kiezen daarom voor osteopathie, anderen hebben weer meer baat bij de gerichte en functionele aanpak van de fysiotherapeut.

Los van de verschillen tussen osteopathie en fysiotherapie vullen ze elkaar ook perfect aan. Dat laat ons team, met daarin verschillende gespecialiseerde fysiotherapeuten en twee osteopaten in opleiding, mooi zien. Wanneer beide behandelmethoden in combinatie worden gebruikt, kan dit het herstelproces versnellen. Bijvoorbeeld, een fysiotherapeut kan je helpen bij het versterken van spieren en verbeteren van mobiliteit, terwijl een osteopaat kan bijdragen aan het herstellen van de balans in het lichaam. Dit samen zorgt voor een optimaal resultaat

Onze osteopaten i.o. bij Fysio Jansen

fysiotherapeute Rachel Verberne l Deurne

Rachel Verberne is fysiotherapeut en osteopaat i.o. en zal in haar behandelingen beide visies meenemen. Het tarief en de duur van de behandelingen zijn gelijk aan die van de andere fysiotherapeuten.

Chayenna Willems Fysio Jansen Deurne

Chayenna Willems is masseuse en osteopaat i.o. en past ook haar kennis toe tijdens de massages. Heb je lichamelijke klachten en behoefte aan een massage, dan ben je hier aan het goede adres!