Wat is een goede werkhouding?

Natuurlijk is een goede werkhouding afhankelijk van de werkzaamheden welke je moet verrichten. Maar in het algemeen zijn er verschillende punten waar iedere werknemer op moet letten.

  • Zorg dat je een ontspannen werkhouding aanneemt
  • Wissel zoveel mogelijk af van de houdingen waarin jij je bevindt
  • Ga extreme houdingen uit de weg
  • Rug recht houden
  • Voorkom onnodig bukken (indien je moet bukken ga dan door je knieën)
  • Indien je omdraait draai dan je gehele lichaam in plaats van alleen je rug
  • Vergeet niet regelmatig nek-, spier- en schouderoefeningen te doen
  • Vergeet niet om pauze te nemen (korte pauzes zijn effectiever dan een lange pauze)
  • Wissel je zware werktaken af met lichtere taken

Ongeschikte werkhoudingen

Ongeschikte werkhoudingen leiden al snel tot gezondheidsklachten. Als je bijvoorbeeld lang achtereen in een ongeschikte houding staat kan dit zeer belastend zijn voor je lichaam. Dit omdat je spieren continu aangespannen moeten blijven om de houding aan te kunnen houden. De meest gemelde arbeidsklachten zijn aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dan moet je denken aan aandoeningen aan je armen, handen, rug, benen en knieën.

Positieve werkhouding is zeer belangrijk

Doormiddel van een positieve werkhouding aan te nemen worden de doelen die je voor jezelf hebt gesteld eerder behaald. Met een positieve werkhouding produceert je lichaam meer energie waarmee je het beste uit je zelf kunt halen. Natuurlijk is een positieve werkhouding afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Zoals waardering van je werkgever, fijne werkplek, goed salaris en ga zo maar door. Dit zijn allemaal dingen welke mee spelen in een positieve werkhouding.

Indien jij je positief voelt heeft dit ook invloed op de sfeer binnen je werk, en dus ook invloed op je collega’s. Een collega welke een goed humeur heeft valt beter tussen de groep, dan een collega welke telkens negatief is.

Straal je positieve houding uit naar je collega’s dit kan een groot verschil maken. Indien hun zien dat jij door de positiviteit je doelen behaald zal dit ook je collega’s motiveren om positiever te worden. Daarnaast is je werkgever er ook bij gebaat als zijn collega’s blij en gemotiveerd zijn.

Doe je werk met plezier! Je zult merken dat je door die positieve houding veel beter in je vel zit, thuis en op het werk.

Werkhouding - Arbeidsfysiotherapie Fysio Jansen in Deurne