Het interview van David Jansen

Geriatriefysiotherapie, oedeem- en oncologie behandelingen en een breed scala aan massagetechnieken; David Jansen beheerst het allemaal. Ook is hij ondernemer, deze dertiger heeft al een mooie staat van dienst opgebouwd en is eigenaar van onder meer ‘Fysio Jansen’.

Dat David de praktijkhouder is, is duidelijk. Zijn naam staat tenslotte op de praktijk. En hoewel hij zichzelf liever niet zo noemt, toont hij zich ook tijdens dit interview een leider. Behoedzaam stuurt ie het gesprek in de richting van zijn voorkeur.

Massagepraktijk

Al op het CIOS (sportopleiding) wist David dat hij fysiotherapeut zou worden. Hoewel hij geïnteresseerd was in fitness en massage koos hij niet voor deze afstudeerrichting. Daarvoor had hij een goede reden; het geven van een steps-les zou onderdeel van het examen zijn en ritmegevoel is niet zijn sterkste kant… Hij koos daarom voor de richting sociaal bewegingsagoog en deed de twee vakken van zijn voorkeur erbij.

Aansluitend studeerde hij fysiotherapie. Tijdens het tweede jaar van die opleiding startte hij zijn eigen massagepraktijk.

Focus op verbeterpunten

Bij stages merkte David dat ie erg gefocust was op verbeterpunten. “Ik wil dat een bezoek aan de fysiotherapeut een beleving is, alles moet kloppen. In bijvoorbeeld een restaurant is daar wel oog voor, maar bij een fysiotherapiepraktijk lijken alle randzaken ondergeschikt, het is zo klinisch allemaal. Wat ik zocht, vond ik niet.”

David kwam erachter dat voor een baas werken haken en ogen heeft en niet bij hem past, nadat hij was afgestudeerd besloot hij dat hij zo snel mogelijk voor zichzelf wilde beginnen. Neem deze twee factoren en tel daar een flinke dosis durf bij op en je hebt ‘Fysio Jansen’.

Massagepraktijk wordt fysiotherapiepraktijk

Na een jaar een fysiotherapievestiging in Roggel zelfstandig bemand te hebben, besloot de ondernemende David dat hij het zelf kon. Zijn massagepraktijk zette hij om in een fysiotherapiepraktijk en dat zorgde voor een snelle toestroom van cliënten, zo snel dat hij het niet kon bijbenen en een tweede behandelaar in dienst nam. Al snel betrokken zij het huidige pand, maar enkele jaren later barst ook dat uit z’n voegen. Er zijn inmiddels zes collega’s.

Geriatriefysiotherapie

Behalve praktijkhouder, is David natuurlijk ook nog gewoon fysiotherapeut. Hij werkt graag met ouderen en deed daarom de master geriatriefysiotherapie.  “Het klikt gewoon tussen mij en ouderen”, zegt hij hier zelf over “Ik ben een beetje een kameleon, ik kan me goed aanpassen aan degene tegenover me. Wat ik zo mooi vind aan werken in de geriatrie, is het zien van het geheel. Ik coördineer graag wat er nodig is voor een persoon. Ik neem soms een beetje de taak van de kinderen of casemanager over.”

Oedeemtherapeut en oncologie

Dat David ook oedeemfysiotherapeut is, past mooi bij zijn geriatrische specialisatie én massagepakket. Aan half werk doet hij niet en tempo maken is zijn tweede natuur. Hij volgde de opleiding in Duitsland omdat ie daar in korte tijd heel veel kon leren. Inmiddels behandelt ie alweer geruime tijd mensen met oedeemklachten. “Dat zijn steeds meer oncologieclienten, ook al zo’n mooie doelgroep.”

David Jansen Fysiotherapie Deurne Fysio

Ondernemer vs. behandelaar

Over de vraag of ie meer ondernemer is of meer fysiotherapeut hoeft David niet lang na te denken. “Nu ondernemer, zowel in de praktijk als in hart en nieren. Ik denk dat je in het leven bepaalde fases doorloopt. Ik heb het vak van fysiotherapeut met veel plezier uitgeoefend en dat doe ik nog steeds, maar op dit moment haal ik de meeste energie uit ondernemen. Ik word ermee geconfronteerd dat ik het anders doe dan anderen, dat geeft me het gevoel dat ik het verschil kan maken. De praktijk groeit en dat betekent dat wij blijkbaar iets goed doen. Heel veel credits voor het team! Ik tracht hen een bodem te geven om te doen waar zij goed in zijn zodat we samen iets moois neerzetten. Dát is wat me blij maakt.”

Interview David Jansen | Ondernemer vs. behandelaar

Optimistisch mens

De Coronaperiode was een spannende tijd, maar David zou David niet zijn als ie niet ook hier een positieve draai aan zou geven. “Natuurlijk was het lastig. We mochten niet behandelen en moesten telkens de afweging maken tussen wat noodzakelijke zorg is en wat niet. Er moesten zoveel keuzes gemaakt worden, daarnaast moest ik natuurlijk ook nog zes mensen op een zinnige manier aan het werk houden. Ik denk dat ons dat gelukt is en dat we er sterker zijn uitgekomen. We hebben er het beste van gemaakt, ik ben een optimistisch mens, ik steek mijn energie liever in groei en verbetering dan in klagen. Mooie bijkomstigheid van deze crisissituatie is dat ik achter kwaliteiten van therapeuten gekomen ben waarvan ik niet op de hoogte was, die wil ik benutten.”

Trots op het team

“Waar ik het meest trots op ben, is op het team. Ik heb bewust gekozen voor mensen die niet hetzelfde denken als ik, wel zijn ze allemaal serieus in hun vak en gemakkelijk in de omgang met cliënten. Natuurlijk is kennis belangrijk, maar het opbouwen van een goede band vind ik nog veel belangrijker. Hoewel het accent binnen de huidige fysiotherapie steeds meer op oefentherapie ligt, starten wij toch vaak met voorwaarde-scheppende hands-on behandelingen. Daar staan wij als behandelaren allemaal achter, we doen dat voor een afgebakende periode en nemen de cliënt altijd mee in het plan. Als collega’s onder elkaar is de sfeer hier erg gemoedelijk, we zijn open en durven te vragen.

Dat deze mix goed valt, blijkt uit de patiëntbeoordelingen die we als praktijk krijgen en de mond-op-mondreclame. We zijn snel en persoonlijk, dat waarderen mensen”.

Niet bang voor het diepe

Aan ideeën heeft David geen gebrek, met zijn oog voor detail ziet ie overal gaten in de markt. Ook onderscheidt hij naar eigen zeggen kwaliteiten in mensen die anderen niet opmerken en is hij niet bang om in het diepe te springen. Hij besteedt zijn tijd liever aan doen dan aan denken. “Meestal denk ik te makkelijk, maar uiteindelijk komt het bijna altijd goed”, lacht hij.

Dat het inderdaad goedkomt blijkt wel uit de praktijk, nog dit jaar zal Fysio Jansen een nieuwe vestiging in Deurne openen en daar houden de ambities van de jonge ondernemer niet op.