Manueel therapeut

Deze is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de ledematen.

Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut heeft na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie gevolgd. De manuele therapie heeft laatste jaren grote stappen gemaakt doordat ze wetenschap en ervaringen uit de praktijk hebben samengevoegd. Een Master Manueel Therapeut kenmerkt zicht door zijn kennis en ervaring op gebied van manuele vaardigheden. Hij is de persoon voor patiënten met bewegingsgerelateerde problemen. Manuele therapie is geïndiceerd bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen. Een beperking in het gewricht heeft als gevolg dat het gewricht slechter functioneert en bewegen is vaak pijnlijk. De houding zal tevens beïnvloed worden door de bewegingsbeperking.

Wat doet de manueel therapeut?

Hij past specifieke manuele technieken toe om klachten te verhelpen. Deze bestaan mobilisaties en manipulaties. Mobiliseren kenmerkt zich door een rustige passieve beweging van de gewrichten. Manipulaties kenmerkt zicht door een korte snelle gecontroleerde beweging met een vaak een hoorbare ‘krak/plop’. Deze behandelvormen zijn zeer effectief en direct merkbaar in een vermindering van pijn en bewegingsbeperking. Wanneer nodig zullen de spieren tevens behandeld worden.

Wanneer naar een manueel therapeut?

  • Hoofdpijn
  • Nekpijn i.c.m. het minder goed kunnen bewegen van de nek
  • Nekklachten, mogelijk met uitstraling naar de armen
  • Schouderklachten, mogelijk met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, mogelijk met uitstraling naar de benen
  • Bovenrugklachten, mogelijk in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Gewrichtsklachten
  • Verbeteren van houding

 

Is manipuleren veilig?

Wij krijgen vaak de vraag of het manipuleren gevaarlijk is. Manipuleren is niet gevaarlijk wanneer dit door een kundige therapeut gedaan wordt. De manueel therapeut is de specialist in het veilig en effectief toepassen van manipulaties. Wanneer er een kans bestaat dat de patiënt risico loopt bij het ondergaan van manipulaties dan zal de manueel therapeut andere behandelvormen voorstellen.

Bij Fysio Jansen zijn Joris van Hulten, Malou Fransen en Wout van de Steeg in opleiding tot manueel therapeut.

Malou Fransen Fysiotherapeut Fysio Jansen
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1