CrossFit, wat is het voor sport en waarom zou je het doen?

CrossFit is een relatief nieuwe sport die in korte tijd erg populair geworden is. In 2000 werd deze trainingsmethode bedacht door Greg Glassman, een personal trainer die met zijn klanten al jaren het randje van de grens opzocht. Toen hij met zijn uitdagende (of eigenlijk onorthodoxe) aanpak in vrijwel geen sportschool meer welkom was, werd hij uitgenodigd om trainingen te verzorgen aan politieagenten in Santa Cruz.

Glassman las alles dat los en vast zat over fitness en ontwikkelde op basis van die kennis en zijn ervaring met gewichtheffen en turnen een methode die hij CrossFit noemde. Behalve gewicht en souplesse, maakt ook calishtanics (oefeningen waarbij het eigen lichaamsgewicht de basis is) een belangrijk deel uit van de training.

De afwisseling van verschillende trainingsonderdelen is wat zo kenmerkend is voor CrossFit. Ook een belangrijk kenmerk is het competitieve element; binnen bepaalde tijden moet zo veel mogelijk gepresteerd worden.

Wout van de Steeg Manueel therapeut crossfit Deurne Fysio Jansen

CrossFit, Workout Of the Day

De clientèle van Glassman bestond binnen no-time niet meer alleen uit politieagenten, zijn groep klanten werd in snel tempo groter. Op hun verzoek plaatste hij dagelijks workouts online, die kennen we nu nog steeds als ‘Workout Of the Day (WOD’s in CrossFittaal).

CrossFit bleef dus niet onopgemerkt, in 2002 werd de eerste franchise cross-box geopend en twee jaar later stond de teller al op 50. In 2005 wijdde de New York Times een artikel aan de door Glassman ontwikkelde methode en toen was er geen houden meer aan. Wie een tweedaagse opleiding volgde, kon een eigen cross-box openen. Wereldwijd schoten die als paddenstoelen uit de grond.

Kenmerkend voor CrossFit is de bijna oneindige variatie aan oefeningen op basis van gewichtheffen, turnen en calisthenics. Je gaat hierbij de strijd aan met jezelf, de andere aanwezigen in de cross-box of zelfs wereldwijd door je prestaties te uploaden op crossfit.com. Je kunt de uitdaging zo groot maken als je zelf wilt.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Enthousiast CrossFit beoefenaar Wout

Fysio Jansen heeft een eigen CrossFit-pro in huis; onze Wout is enthousiast beoefenaar én instructeur van de sport. Ook als fysiotherapeut vindt ie het leuk om Crossfitters te begeleiden. Dit is wat hij te erover te zeggen heeft:

“CrossFit is in mijn ogen een sport die zo gevarieerd is, dat die niet net als ‘gewone fitness’ te gebruiken is als aanvullende training voor een willekeurige andere sport. Zeker niet wanneer dat ook nog een wedstrijdsport betreft, je kunt dan onvoldoende rekening houden met hersteltijden. Meestal weet je vooraf niet wat een training gaat inhouden, dus dat is het probleem.

Toch zijn er wel sporten die zich laten combineren met CrossFit. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, dit is qua lichamelijke belasting vrij eenzijdig en vooral gericht op je onderlichaam. Door met CrossFit ook de andere lichaamsgebieden te trainen, kan je jouw atletisch vermogen versterken waardoor je beter presteert tijdens het lopen.” 

Uitgangspunt van CrossFit is dat je traint om op alles voorbereid te zijn, dat is de reden dat de WOD’s zo gevarieerd zijn. De ene dag is de training puur gericht op kracht en een volgende keer juist op conditie. Een goede CrossFit trainer houdt er wel rekening mee dat iemand die meerdere dagen achter elkaar traint voldoende afwisselt in regio en intensiteit.

Het is erg belangrijk om de werk-rustverhouding in acht te nemen. Overstijg je deze balans, dan vergroot je de kans op een blessure. Het is niet erg om twee dagen achter elkaar zwaar te trainen, mits je wel goed varieert in het programma. Je kunt bijvoorbeeld gerust de ene dag zwaar squatten en de volgende dag een stevige conditionele training doen, waarbij je je beenspieren ontziet zodat deze kunnen herstellen. Afhankelijk van hoe getraind je bent, blijft het belangrijk om op tijd te rusten. Train dus niet 7 dagen in de week zwaar, maar las regelmatig een hersteltraining in. Tijdens zo’n training hoef je niet niks te doen, je kunt dan werken aan mobiliteit, techniek en ontspanning.

CrossFit instructeur ben je na een training van 2 dagen, maar er is meer voor nodig om ook een góéde instructeur te zijn. Het is onmogelijk om in zo’n korte tijd alle kennis en vaardigheden op te doen van zo’n veelzijdige sport. In mijn ogen is het belangrijk dat je al beschikt over een gerichte vooropleiding of dat je zelf al geruime tijd aan CrossFit doet.

De Level 1 training geeft je wel inzicht in de gedachtegang achter de sport, dus hij voegt zeker iets toe.

Of je een goede trainer bent of wordt, is voor een groot gedeelte afhankelijk van wie je bent als persoon. Je moet naar mijn idee vooral niet zelf op de voorgrond willen staan, maar juist in staat zijn om te zien waar anderen zichzelf kunnen verbeteren.

Wout van de Steeg Manueel therapeut en crossfit Deurne Fysio Jansen

Dat er ook een competitief element in CrossFit zit vind ik mooi, maar dat vindt niet iedereen en dat is prima. Als je wilt kan je deelnemen aan de competitie, maar in dezelfde setting kan je ook gewoon voor jezelf trainen. Ook in dit opzicht veelzijdigheid dus.

Vanwege de hoge intensiteit kan je aannemen dat CrossFit een blessuregevoelige sport is, toch is dat een misvatting. Bij voetbal komen procentueel zelfs 2 keer meer blessures voor dan bij CrossFit. Om het risico te beperken is er veel ruimte voor het aanleren van de juiste techniek. De kunst is om op je eigen niveau te trainen en je niet te meten aan mensen die de sport al veel langer beoefenen.

Als fysiotherapeut ben ik natuurlijk voorstander van veel en gevarieerd bewegen, maar dan wel op de juiste manier. Ik probeer mensen ervoor te behoeden dat ze zich laten verleiden tot gewichten of technieken waar ze nog niet klaar voor zijn.  

En mocht er dan toch een blessure ontstaan, dan is het zeker een groot voordeel dat ik fysiotherapeut én CrossFit trainer ben. Voor revalidatie bij een Crossfit blessure ben je bij Fysio Jansen aan het juiste adres.