Wat is shockwavetherapie?

Extracorporale shockwavetherapie (ESWT) is een behandeltechniek waarbij middels een apparaat hoogenergetische geluidsimpulsen (shockwaves) worden toegediend aan het te behandelen gebied. De shockwaves stimuleren het zelfgenezend vermogen van het weefsel (neo-vascularisatie, angiogenese en vasodilatatie). Fysiotherapeuten passen de interventie toe bij een verscheidenheid aan klachten aan het bewegingsapparaat, maar richten zich voornamelijk op peesproblematiek. U kunt hierbij denken aan verkalkingen (calcificaties) en chronische ontstekingen (tendinoses). Daarnaast wordt het veelvuldig toegepast bij myofasciale (spierknopen) problematiek.

De behandelvorm komt oorspronkelijk vanuit de medische wereld. In het ziekenhuis wordt de techniek voornamelijk toegepast voor het vergruizen van nierstenen. Er bestaan twee varianten van shockwave therapie: radiale shockwaves (RSW) en gefocusseerde shockwaves (FSW). Bij de radiale shockwave wordt de energie verdeeld over een groter oppervlak. De gefocusseerde shockwaves richten zich op een specifiek punt/diepte in het lichaam. Tot op heden is de RSW-variant wetenschappelijk gezien de meest onderbouwde vorm van shockwavetherapie.

Shockwavetherapie Deurne Fysio Jansen

Waarvoor is shockwavetherapie toepasbaar?

Shockwavetherapie is bewezen effectief voor hielspoor, schoudercalcificaties en tendinopathieën. Daarnaast wordt shockwave toegepast voor chronische spierproblematiek en in een enkel geval voor huiddefecten (denk hierbij b.v. aan de diabetische voet)

Hieronder enkele voorbeelden:

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Voordelen van shockwavetherapie?

De voordelen van shockwavetherapie zijn talrijk:

  • Niet-invasieve behandeling
  • Direct belastbaar na behandeling
  • Snelle, effectieve behandeling (3-5 behandelsessies)
  • Alternatief voor injecties
  • Voorkomen van mogelijk operatieve ingrepen

Wat kunt u verwachten?

Wanneer de fysiotherapeut na screening, anamnese en onderzoek heeft geconcludeerd dat shockwavetherapie geïndiceerd is voor u kan direct gestart worden met de behandeling. De shockwaves worden overgebracht middels een behandelkop (zie afbeelding). Er wordt gebruik gemaakt van een kleine hoeveelheid contactgel op de huid om de geleiding te verbeteren. De behandeling zelf duurt 10-15 minuten. De behandeling kan pijnlijk zijn, maar niet ondraaglijk. Na de behandeling kunt u enkele (1à 2) dagen beursheid ervaren in het behandelde gebied. In een enkel geval kan er irritatie optreden van het botvlies (periostitis). De gebruikelijke behandelfrequentie is bij peesaandoeningen of kalkafzettingen 3-5 behandelsessies met 5-10 dagen tussen de behandelingen. Bij myofasciale aandoeningen is dit 6-8 behandelsessies.

Vragen
Voor aanvullende informatie of vragen kunt u mailen naar juul@fysiopraktijkjansen.nl of via het contactformulier op de website.

Wat zijn de kosten van Shockwavetherapie?

De shockwave therapie behandeling is een onderdeel van een fysiotherapeutisch consult en dus zal de behandeling geen extra kosten met zich mee brengen.
Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie is deze behandelvorm dus zonder extra kosten.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Shockwavetherapie Deurne