Is shockwavetherapie de oplossing?

Fysiotherapeuten passen shockwavetherapie toe bij een verscheidenheid aan klachten aan het bewegingsapparaat, maar richten zich voornamelijk op peesproblematiek. Je kunt hierbij denken aan calcificaties en tendinoses. Daarnaast wordt het vaak toegepast bij myofasciale problematiek. De behandelvorm is een afgeleide variant van de apparatuur met welke nierstenen worden vergruisd in het ziekenhuis.

Wat is shockwavetherapie?

Extracorporale shockwavetherapie (ESWT) is een behandeltechniek waarbij met een apparaat hoogenergetische geluidsimpulsen (shockwaves) worden toegediend aan het te behandelen gebied. De shockwaves stimuleren het zelfgenezend vermogen van het weefsel (neo-vascularisatie, angiogenese en vasodilatatie). Fysiotherapeuten passen de interventie toe bij een verscheidenheid aan klachten aan het bewegingsapparaat, maar richten zich voornamelijk op peesproblematiek. je kunt hierbij denken aan verkalkingen (calcificaties) en chronische ontstekingen (tendinoses). Daarnaast wordt het veelvuldig toegepast bij myofasciale (spierknopen) problematiek.

De behandelvorm komt oorspronkelijk vanuit de medische wereld. In het ziekenhuis wordt de techniek voornamelijk toegepast voor het vergruizen van nierstenen. Er bestaan twee varianten van shockwave therapie: radiale shockwaves (RSW) en gefocusseerde shockwaves (FSW). Bij de radiale shockwave wordt de energie verdeeld over een groter oppervlak. De gefocusseerde shockwaves richten zich op een specifiek punt/diepte in het lichaam. Tot op heden is de RSW-variant wetenschappelijk gezien de meest onderbouwde vorm van shockwavetherapie. Fysio Jansen maakt gebruik van Radiale shockwave.

Shockwavetherapie Deurne Fysio Jansen

De werking van shockwave

Er bestaan verschillende manieren om de impulsen over te brengen. Dit kan een hydraulische impuls zijn (zie afbeelding), of er worden piëzo-elektrische en elektromagnetische bronnen gebruikt.

De acoustische geluidsimpulsen komen door de behandelkop via een laagje contactgel en
de huid in aanraking met het onderliggende weefsel. De shockwave creëert (afhankelijk
van de intensiteit) mechanische destructie/deformatie van cellen, membranen en trabeculae van bot. Via deze
weg is het mogelijk om broze structuren te vergruizen en om weefselstructuren te irriteren/stimuleren, dat laatste zorgt ervoor dat een herstelproces in werking wordt gezet.

Het shockwave effect

Het effect van de gegenereerde impulsen geeft de volgende biologische reacties, welke wetenschappelijk bewezen en onderbouwd zijn.

 • Verhoogde permeabiliteit van de cel
 • Stimulatie van microcirculatie
 • Vrijkomen van substance P
 • Reductie van ongemyeliniseerde zenuwweefsels
 • Release van stikstofoxide (NO), wat zorgt voor vasodilatatie, toegenomen metabolisme,
 • angiogenese en een onstekingsremmend effect
 • Release van groeifactoren (bloedvaten, botten, collageen)

Waarvoor is shockwavetherapie toepasbaar?

Shockwavetherapie is bewezen effectief voor hielspoor, schoudercalcificaties en tendinopathieën. Daarnaast wordt shockwave toegepast voor chronische spierproblematiek en in een enkel geval voor huiddefecten (denk hierbij b.v. aan de diabetische voet)

Hieronder enkele voorbeelden:

Shockwave Deurne
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Voordelen van shockwavetherapie?

De voordelen van shockwavetherapie zijn talrijk:

 • Niet-invasieve behandeling
 • Direct belastbaar na behandeling
 • Snelle, effectieve behandeling (3-5 behandelsessies)
 • Alternatief voor injecties
 • Voorkomen van mogelijk operatieve ingrepen

Wat kan je verwachten?

Wanneer de fysiotherapeut na screening, anamnese en onderzoek heeft geconcludeerd dat shockwavetherapie geïndiceerd is, kan direct gestart worden met de behandeling. De shockwaves worden overgebracht met een behandelkop (zie afbeelding). Er wordt gebruik gemaakt van een kleine hoeveelheid contactgel op de huid om de geleiding te verbeteren. De behandeling zelf duurt 10-15 minuten. De behandeling kan pijnlijk zijn, maar niet ondraaglijk. Na de behandeling kan je enkele (1à 2) dagen beursheid ervaren in het behandelde gebied. In een enkel geval kan er irritatie optreden van het botvlies (periostitis). De gebruikelijke behandelfrequentie is bij peesaandoeningen of kalkafzettingen 3-5 behandelsessies met 5-10 dagen tussen de behandelingen. Bij myofasciale aandoeningen is dit 6-8 behandelsessies.

Vragen
Voor aanvullende informatie of vragen kan je mailen naar juul@fysiopraktijkjansen.nl of je melden via het contactformulier op de website.

Wetenschappelijke onderbouwing shockwavetherapie

Er is veel baanbrekend onderzoek gedaan naar de effecten van shockwavetherapie en dit is inmiddels een algemeen geaccepteerde en als bewezen geachte interventietechniek. Met name de behandeling van tendinopathieën, calcificaties en enthesopathieën zijn wetenschappelijk het sterkst onderbouwd.

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Shockwavetherapie Deurne

Veel gestelde vragen over shockwavetherapie

We gaan er niet over liegen, een shockwave behandeling kan best pijnlijk zijn. Dat is ook niet zo gek want er worden nogal wat processen in je lichaam aangesproken. In het algemeen wordt de pijn ervaren als goed te hebben. Na afloop van een behandeling kan je nog een dag of twee last houden van een beurs gevoel. Dat is juist goed, want het is een teken dat je lichaam nog bezig is met het opruimen van de rommel.

De duur van een shockwavebehandeling is tien tot vijftien minuten. We zetten deze techniek in als onderdeel van een totaalbehandeling. Meestal zijn er drie tot vijf sessies nodig met tussenpozen van zo’n tien dagen.

Omdat shockwave onderdeel is van een fysiotraject wordt het niet apart in rekening gebracht. Het wordt dus vergoed als je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.

Nee, er zijn geen bijwerkingen bekend bij de toepassing van shockwave, behalve een beetje roodheid en soms wat zwelling.

Het is aan te raden om de eerste dagen na een shockwavebehandeling het behandelde gebied een beetje te ontzien. Probeer niet meer dan 50% te belasten ten opzichte van wat je normaal doet.

Shockwave is een erg effectieve behandelmethode bij peesklachten, daarnaast wordt het sinds enkele jaren ook ingezet bij de behandeling