Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs is een soort van zakje wat gevuld is met vocht. Een slijmbeurs bevindt zich in het lichaam tussen bepaalde structuren. De functie van een slijmbeurs is om ervoor te zorgen dat er geen wrijving tussen deze structuren ontstaat. Vaak bevindt een slijmbeurs zicht tussen een botstuk en spier of pees. Als een slijmbeurs ontstoken raakt, spreekt men van een slijmbeursontsteking (bursitis).

Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Verschijnselen en oorzaken slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking kan op verschillende locaties in ons lichaam voorkomen. Zo zit er een slijmbeurs in de schouder (bursitis subacromialis), heup (bursitis trochanterica), bil (bursitis ischiadica), lies (bursitis iliopectinea), knie (bursitis prepattelaris), elleboog (bursitis olecrani) en hiel (bursitis achilles). Een slijmbeursontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan bijvoorbeeld door activiteiten boven schouderhoogte, langdurig lopen, veel springen, een val op de heup, veranderd looppatroon, overbelasting, langdurig op de elleboog steunen of langdurig fietsen.

Een andere mogelijke oorzaak van een slijmbeursontsteking is door een bacterie. Wanneer een bacterie de slijmbeurs binnendringt, kan dit een ontstekingsproces oproepen waarna een slijmbeursontsteking optreedt. Een ontsteking kan ook ontstaan door een acute of chronische overbelasting van de slijmbeurs zoals door een val op de slijmbeurs of door een te snelle trainingsopbouw. Andere oorzaken van chronische overbelasting van de slijmbeurs kunnen zijn: verkeerde stand van het gewricht, spierdisbalans/spierzwakte, instabiliteit van een gewricht, stijfheid van het gewricht.

Symptomen slijmbeursontsteking

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Verminderde bewegelijkheid
  • Roodheid rondom het gewricht
  • Zwelling rondom het gewricht
  • Verhoogde temperatuur rondom het gewricht

Wat kan je zelf doen bij een slijmbeursontsteking

Je kunt zelf direct maatregelen nemen tegen de pijnklachten. Een kalmerende werking op de ontsteking is door de aangetaste plek een aantal dagen rust te geven. Om de zwelling en pijnklachten te verminderen kun je met ijs koelen. Dit kun je meerdere keren per dag herhalen. Leg het ijs ongeveer 15 minuten op de aangetaste plek. Daarnaast reageert een slijmbeurs ontsteking goed op medicijnen met ontstekingsremmende pijnstillers. De medicatie kun je nemen op advies van de huisarts.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Fysiotherapie slijmbeursontsteking

Een fysiotherapeut zal tijdens de intake eerst een lichamelijk onderzoek toepassen. Vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een adequaat behandelplan opgesteld om de oorzaak van de slijmbeursontsteking te behandelen. Een fysiotherapeut richt de behandeling op het verminderen van pijnklachten. Na de acute fase kan een fysiotherapeut ondersteuning bieden in het geleidelijk opbouwen van de belasting om verstijving en spierdisbalans/spierzwakte te voorkomen.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Als de slijmbeursontsteking blijft aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel groter.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied slijmbeursontsteking

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over slijmbeursontsteking? Malou en Joep helpen je graag.

Malou Fransen Fysiotherapeut Fysio Jansen
Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.