Bewegen geeft lucht

Als je chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD), dan heb je vaak last van benauwdheid of ernstige hoestbuien. Dit verergert bij inspanning en maakt het dus niet erg uitnodigend om te bewegen, toch is het júíst belangrijk om dit wel te blijven doen. Als je minder beweegt, krijg je eerder klachten en nemen je fysieke capaciteiten steeds verder af.

Helaas is de ziekte op zich niet te genezen, maar het verloop en de gevolgen zijn wél te beïnvloeden. Naast de behandeling (medicatie) is het belangrijk om over een verantwoord beweegplan te beschikken.

De meeste mensen met COPD worden geleidelijk aan steeds inactiever, een logisch gevolg van het gebrek aan zuurstof en energie. Maar logisch of niet, dit heeft nadelige gevolgen voor het hele lichaam, denk aan het spiersysteem en het hart- en vaatstelsel.

Niet alleen de inactiviteit veroorzaakt deze secundaire problemen, maar uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt ook directe beïnvloeding van de cellen in de rest van ons lichaam. Ze verouderen als het ware sneller door de slechtere gaswisseling in onze longen ten gevolge van COPD.

In de strijd hiertegen is er speciaal voor mensen met COPD een beweegprogramma ontwikkeld. Dit programma is gericht op wat wél kan. Op succeservaringen dus. Je wordt vakkundig begeleid door een fysiotherapeut die een gerichte scholing gevolgd heeft en dus goed op de hoogte is van de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Wat levert het beweegprogramma u op?

Het beweegprogramma dat we aanbieden is in het bijzonder bedoeld voor mensen met beginnende tot matige COPD klachten (Gold 1 en 2)

Door je een actieve leefstijl eigen te maken, geef je een positieve impuls aan jouw kwaliteit van leven. Je ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord bewegen.

Het geheim van het beweegprogramma zit ‘m niet in de contactmomenten, maar juist in de tijd daartussen. Dagelijks bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van jouw gezondheid. Je doorloopt het programma samen met onze fysiotherapeut die hiervoor speciaal is opgeleid.

Wat mag je verwachten als je het beweegprogramma volgt? Minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen en verantwoord bewegen!

Hoe behandelt de fysiotherapeut patiënten met COPD?

Als je last krijgt van benauwdheid en hoestbuien bij inspanning, dan is het begrijpelijk dat je liever geen of zo min mogelijk lichamelijke activiteiten onderneemt. Maar het is natuurlijk júíst belangrijk dat jouw conditie op peil blijft. De fysiotherapeut kan je helpen ervaren dat je juist door training jouw klachten vermindert.

Het COPD beweegprogramma biedt houvast en ondersteuning bij het op peil brengen van je conditie door inspanningstraining en spieroefeningen. Ook is er in het programma aandacht voor het effectief opgeven van slijm. Je krijgt bijvoorbeeld aangeleerd hoe je moet hoesten en ‘huffen’. Dit is bedoeld om luchtweginfecties te voorkomen.

Aanmelden of vragen?
Voor aanmelding of meer informatie kunt u bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl

COPD beweegprogramma Fysio Jansen