Bewegen geeft lucht

Voelt u zich benauwd bij inspanning? Hebt u last van hoestbuien? U bent misschien geneigd om lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen maar het is juist extra belangrijk om te blijven bewegen.

Het is erg belangrijk dat u beweegt wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD). Als u minder beweegt, krijgt u juist eerder klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af. Speciaal voor mensen met COPD is in diverse fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van COPD u op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl.

Wat levert het beweegprogramma u op?

Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord bewegen.

Hoe behandelt de fysiotherapeut patiënten met COPD?

Als u last krijgt van benauwdheid en hoestbuien als u zich inspant, is het begrijpelijk dat u liever geen lichamelijke activiteiten onderneemt. Maar voor u is het juist belangrijk dat uw conditie op peil blijft. De fysiotherapeut kan u leren hoe u juist door beweging uw klachten zoveel mogelijk beperkt.

Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken (“huffen”) en/of hoesten. Hierdoor komt u sneller van luchtweginfecties af en kunt u deze eventueel voorkomen.

Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

Wilt u trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut? Fysio Fitness is mogelijk bij Fysio Jansen. Het is trainen in een kleinschalige groep (max. groepsgrootte is 5 personen) waardoor u ook tijdens het sporten de optimale begeleiding en ondersteuning van de fysiotherapeut krijgt.

Aanmelden of vragen?
Voor aanmelding of meer informatie kunt u bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl

COPD beweegprogramma Fysio Jansen