Veilig gebruik van een rollator: Als je niet meer op rolletjes loopt

Je staat nog volop in het leven maar merkt dat het één en ander niet meer zo op rolletjes loopt als het voorheen deed. In je hoofd heb je de eeuwige jeugd maar je lichaam verraadt iets anders, activiteiten waarbij je moet lopen gaan je steeds moeilijker af. Heb je al eens aan een rollator gedacht? Daarmee voeg je de rolletjes die je mist letterlijk toe en kan je jouw bewegingsvrijheid enorm vergroten. In deze blog vind je tips en weetjes over veilig gebruik van de verschillende rollators.

Veilig gebruik rollator | Fysio Jansen | Blog | Deurne

Een rollator is een soort loopwagentje, hij biedt steun bij het lopen. Daarnaast is het ook een handig boodschappenkarretje en heb je altijd een stoeltje bij de hand.

De drempel om er eentje aan te schaffen is voor sommige mensen groot en dat is niet gek, het kan tenslotte erg confronterend zijn om een hulpmiddel nodig te hebben voor alledaagse handelingen. Schroom jij om een rollator te gebruiken? Lees dan vooral verder en weeg de voordelen af tegen je bezwaren.

Vraag één bij veilig gebruik: Waarvoor ga je de rollator gebruiken?

Ga je je rollator binnenshuis gebruiken? Kijk dan eens kritisch naar je inrichting. Meet nauwe doorgangen op om te bepalen of je overal goed door kunt. De rollator die je gaat kopen mag niet te breed zijn want je moet er soepel mee kunnen draaien. Let erop dat de remkabels niet te ver uitstaan want voor je het weet maai je een koffiekopje van tafel of haak je achter een kast waardoor je valt. Tot slot mogen de voorwielen voor een binnen-rollator niet te groot zijn omdat ze anders te ver uitwijken als je draait of achteruitloopt.

Is je rollator bedoeld voor wandelingen buitenshuis? Dan heb je er juist wel eentje nodig met grotere wielen, dit maakt dat je minder last hebt van hobbels, stoepranden en drempels. Een rollator met dit doel mag best ietsje breder zijn en ook is het belangrijk dat ie diep genoeg is om goed naar voren te kunnen stappen.

Remmen zijn belangrijk voor veilig gebruik van je rollator

De meeste rollators hebben knijpremmen, maar er zijn ook exemplaren met drukremmen. Die laatste zijn vooral handig voor mensen die erg slecht ter been zijn en zwaar leunen op de rollator.

De exemplaren met knijpremmen hebben ook een parkeerrem, die is nodig om gebruik te kunnen maken van het zitje of om ervoor te zorgen dat je rollator niet wegrolt als je even op een bankje uitblaast. Bij het uitzoeken van een rollator is het erg belangrijk dat je test of je de parkeerremmen goed kunt bedienen zonder de handvatten los te laten. Goed om te weten is dat parkeerremmen er in vele soorten en maten zijn, er is er dus altijd wel eentje die past bij jouw mogelijkheden en wensen.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Zitten op de rollator

Veel rollators zijn voorzien van een zitje, dat is erg handig wanneer je buiten loopt en overvallen wordt door vermoeidheid. Om veilig gebruik te maken van deze functie van je rollator is het belangrijk dat de parkeerremmen goed werken. Steeds meer rollators zijn uit te breiden met een rugleuning voor extra comfort en veiligheid.

Veilig spullen vervoeren met een rollator

Als je boodschappen gaat doen met je rollator, dan heb je natuurlijk geen handen vrij voor het dragen van een tas. Nóg zo’n voordeel van een rollator is dat deze uit te rusten is met een mandje of (afsluitbare) tas.

Ook aan mensen die alleen binnenshuis lopen is gedacht, er zijn namelijk speciale dienblad-rollators. Deze zijn klein, wendbaar en voorzien van een ruim dienblad voor het vervoeren van bijvoorbeeld koffie en koekjes.

Gewichtig loophulpmiddel

Een rollator is inklapbaar, zo kan ie bijvoorbeeld mee in de auto. Vroeger waren rollators per definitie zwaar maar in de loop van de tijd zijn er ook steeds meer lichtgewicht exemplaren op de markt gekomen. Het voordeel daarvan is dat ze door de gebruiker gemakkelijker zelf kunnen worden ingeklapt en opgetild, het nadeel is dat ze minder stabiel aanvoelen én een stuk duurder zijn dan de zwaardere jongens. Voor mensen die nog relatief mobiel, fit en ondernemend zijn kan een lichtgewicht rollator een zinvolle aankoop zijn, voor wie dit niet geldt is een zwaarder exemplaar een logischer keuze.

Safety first

Het is best even wennen om voor het eerst een rollator te gebruiken, neem daarom altijd de tijd om je erin te verdiepen. Zorg ervoor dat de leverancier, ergo- of fysiotherapeut ‘m instelt op de juiste hoogte en neem de gebruiksaanwijzing aandachtig door of vraag om een demonstratie. Alleen dan kan je genieten van de voordelen en veilig gebruik maken van je rollator.

Ga de eerste keren buiten niet alleen op pad. Drempels en stoepjes kunnen namelijk een onverwachte uitdaging vormen. Wanneer je een drempel of stoeprand op moet, is het allereerst belangrijk om ervoor te zorgen dat je zelf stabiel staat. Pas als je daarvan overtuigd bent til je de voorkant van de rollator op of laat je die zakken zodat je de verhoging veilig op en af kunt.

Je rollator heeft net als een fiets onderhoud nodig. Zaken als de remmen en wielen kunnen slijten en daardoor gevaar opleveren. Plan daarom regelmatig een onderhoudsbeurt bij je leverancier. Veel leveranciers bieden de mogelijkheid voor onderhoud op locatie zodat je er de deur niet voor uit hoeft, wat je ook kunt doen is ‘de fietsenmaker op de hoek’ vragen of je bij hem terecht kunt.

Wees secuur bij het uitklappen van je rollator. Verzeker jezelf ervan dat de vergrendeling goed vastklikt en dat het mandje of de tas stevig gefixeerd op hun plek zitten.

Wat kost een rollator?

Waar rollators vroeger nog vergoed werden vanuit de zorgverzekering, is dat al enkele jaren niet meer het geval. Dat niet iedereen hetzelfde budget heeft, is ook door rollatorproducenten opgepikt, je kunt de prijs zo gek maken als je zelf wilt. Een instapmodel koop je al voor zo’n zestig tot tachtig euro, maar er zijn er ook die de duizend euro aantikken. Kies op basis van je behoeften en portemonnee, ook een basismodel kan je wereld vergroten.

Woon je in de omgeving van Deurne en kan je wel wat advies gebruiken bij de aanschaf van een rollator? We kunnen je van harte aanbevelen om eens binnen te lopen bij Huplmiddelen voor Ouderen. Bij deze fysieke winkel krijg je eerlijk en gedegen advies en kan je de verschillende modellen eens in het echt zien en voelen.

 

 

Bij twijfel wél doen

Voordat je dit artikel las, twijfelde je misschien over de aanschaf van een rollator. Heel invoelbaar, maar toch is het advies om het bij twijfel wel te doen. Dat je hebt nagedacht over de aanschaf van een loophulpmiddel heeft een reden. Wat voor jouw gevoel misschien een stap achteruit is, is in de praktijk een heleboel stappen vooruit.