Otago oefenprogramma werkt

Wist je dat vallen één van de belangrijkste doodsoorzaken is bij 65-plussers en dat de meeste valincidenten thuis gebeuren? Redenen hiervoor zijn uiteenlopend, maar in veel gevallen kan fysiotherapie uitkomst bieden.

Vanwege het grote probleem dat valincidentie bij ouder wordende mensen vormt, is er in de onderzoekswereld veel aandacht voor een aanpak. Uit een onderzoek van de Otago Medical School in Nieuw Zeeland is een bijzonder effectief oefenprogramma gerold dat we graag bij je onder de aandacht brengen.

Een programma dat werkt

Het Otago oefenprogramma bestaat uit een serie in moeilijkheidsgraad toenemende oefeningen die gericht zijn op kracht en balans en een wandelprogramma dat aangestuurd door een fysio- of oefentherapeut zelfstandig thuis kan worden uitgevoerd. Het is uitgebreid getest onder thuiswonende ouderen in de leeftijd van 65 tot 97 jaar en de resultaten liegen er niet om; dit programma werkt.

Otago oefenprogramma Fysio Jansen Deurne

Veel minder valincidenten

Gebleken is dat het Otago oefenprogramma het meest effectief is bij ouderen vanaf 80 jaar. Wanneer het op de juiste manier wordt uitgevoerd, neemt het aantal valincidenten af met maar liefst 35%. Dat is een enorme verbetering in het welbevinden van deze groep én een grote besparing op de zorgkosten. Win-win dus.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Traject in Nederland

De afgelopen twintig jaar is in Nederland het aantal ouderen gegroeid met meer dan 150 procent. Het aantal SEH bezoeken en overlijdens naar aanleiding van een valincident is dan ook drastisch toegenomen. Alle reden dus om het Otago programma naar Nederland te halen. Sinds 2018 is het ook in ons land erkend door de commissie leefstijlinterventies van het CGL/RIVM en wordt het hier aangeboden als officieel traject.

Oefenen vanuit huis

Het Otago programma wordt aangeboden door een fysiotherapeut en de contactmomenten vinden altijd thuis plaats. Tijdens een eerste huisbezoek wordt er uitleg gegeven over het programma, de oefeningen en het wandelprogramma. De oefeningen op maat worden vervolgens drie keer per week door de deelnemer gedaan, tussendoor is er telkens een rustdag. Op twee van die rustdagen wordt er indien mogelijk een persoonlijk wandelprogramma gedaan. Het totale programma neemt twaalf maanden in beslag en de instructeur gaat gedurende die tijd nog vier tot vijf keer op huisbezoek bij de deelnemer. Hiernaast is er maandelijks telefonisch contact om het verloop van het programma te bespreken.

Wie betaalt het programma?

Dat het programma zo’n grote preventieve waarde heeft, wordt ook gezien door zorgverzekeraars. Bij Fysio Jansen begeleiden we je graag op een hoger niveau door gebruik te maken van het Otago oefenprogramma.