Het interview van fysiotherapeut en manueel therapeut Malou Fransen

Manueel therapeut Malou Fransen is de enige dame in het team van Fysio Jansen. Ze dacht sportdocent te worden, maar werd fysiotherapeut. Een jaar geleden studeerde ze af en aansluitend startte ze met een masteropleiding. Deze sportieveling zit niet graag stil en is constant op zoek naar verdieping van haar kennis en vaardigheden.

Het carrièreverhaal van Malou start op het VMBO. “Ik zei als kind al dat ik gymjuf zou worden, na de middelbare school ging ik daarom naar de MBO opleiding sport en beweging. Al vrij snel kwam ik erachter dat het lesgeven helemaal niet bij mij past. Het maakte me niet blij dus ik moest mijn toekomstbeeld bijstellen.”

Op het hockeyveld raakte de sportieve Deurnese geblesseerd, daardoor kwam ze zelf onder behandeling van een fysiotherapeut. “Ik denk dat op dat moment mijn ambitie voor fysiotherapie is aangewakkerd.”

Winnaarsmentaliteit

Malou heeft een winnaarsmentaliteit, ze wil het beste voor haar cliënten. Eenmaal afgestudeerd als fysiotherapeut merkte ze dat ze nog een flinke dosis diepgang miste in haar vak. “Eigenlijk beheers ik alleen de basis, ik wil meer in mijn ‘gereedschapskoffer’ hebben. Ik ben nu een jaar bezig met de masteropleiding en merk dat me dat al zoveel heeft gebracht. Op dit moment stuur ik nog wel eens cliënten door naar collega’s omdat zij nu eenmaal meer scholing en ervaring hebben op sommige vlakken. In de toekomst hoop ik dat dit niet meer nodig is, ik wil het zélf kunnen.”

De enige vrouw

Dat het fysioteam maar één vrouw telt deert Malou niet, zij staat haar mannetje wel. “Ik ben inderdaad de enige vrouw in het team, maar niet in het gebouw. We hebben natuurlijk Loes (receptioniste), Evi (diëtistenpraktijk Sleegers) en Robin (tandprothetische praktijk van den Eerenbeemt) ook nog! We zijn een hecht team en ik hoor er helemaal bij, maar sommige dingen laat ik toch echt aan de mannen over hoor. In coronatijd vroegen ze me bijvoorbeeld of ik online met hen wilde gamen, dat heb ik toch maar even aan me voorbij laten gaan” lacht ze.

Interview Manueel therapeut Malou Fransen l Fysiotherapie Deurne

Allrounder

Er is op dit moment niet één type cliënt dat Malou veel ziet, ze kan dus met recht een allrounder genoemd worden. De meeste trajecten zijn kortdurend maar ook langdurige (chronische) behandelseries spreken haar aan. “Het mooie aan langere trajecten vind ik dat je mensen begeleidt van a tot z waardoor je echt een band opbouwt met elkaar.

Hoewel ze van oefentherapie houdt, geniet Malou toch het meest van hands on behandelingen. “Dat komt doordat ik uit eigen ervaring weet hoe helpend dit kan zijn.”

De complexe schouder

Als je Malou vraagt welke regio ze het interessantst vindt om te behandelen dan is dat de schouder. “Het mooie vind ik dat het zo’n complex gewricht is, dat maakt dat ik er steeds meer over wil weten. Wat misschien ook wel meespeelt is dat je een heel groot verschil kunt maken voor cliënten die hieraan klachten hebben. Ze komen bij je en kunnen vaak niks, na verloop van tijd gaan ze meestal klachtenvrij de deur uit. Dat geeft mij voldoening.

Revalidatie na Covid-19

Het coronavirus gaf Malou een flinke uitdaging, en dat aan het begin van haar werkzame bestaan. Cliënten konden van de ene op de andere dag niet gezien worden en nu, na het versoepelen van de maatregelen loopt haar agenda langzaam weer vol. Die gaten in haar rooster vult Malou nu met het bijhouden van de socials van fysio Jansen, maar haar handen jeuken om weer meer als behandelaar aan de slag te gaan. “Ik vond het echt niet fijn om mensen te moeten afbellen, wetende dat ze wel hulp nodig hebben. Ik heb oefenschema’s gemaakt en verstuurd zodat mensen thuis toch nog enigszins iets konden doen. Ook heb ik regelmatig gebeld om te horen hoe het met hen gaat, maar liever had ik hen gewoon gezien.” Malou is erg blij dat ze weer cliënten kan zien en écht behandelen. Onder hen is iemand die komt revalideren na Corona doorgemaakt te hebben. Samen met collega Joep volgde ze de cursus ‘revalidatie na Covid-19’, waardoor ze de aangewezen persoon is om deze taak op zich te nemen. “Hoewel ik door de cursus natuurlijk wel enigszins voorbereid was, ben ik toen ik het in de praktijk zag toch geschrokken van wat dit virus met je kan doen.”

Lekker werken

Haar toekomst ziet Malou in de fysiotherapie. Hoewel ze vindt dat ze nog lang niet uitgeleerd is, is ze wel van plan om na het behalen van haar mastertitel voorlopig te stoppen met studeren. “Ik hoop tegen die tijd gewoon lekker fulltime te kunnen werken en stagiaires te begeleiden, ik heb zo lang in de schoolbanken gezeten. Het lijkt me wel wat om in de toekomst naast mijn werk als fysiotherapeut docent te zijn op de opleiding. Zo komt dat lesgeven dat ik als kind al wilde doen toch nog terug, maar dan een beetje anders.”

 

Wil jij graag een plekje in de agenda van Malou? Bel of app haar dan.

Haar telefoonnummer is: 0617420092