Oefentherapie als medicijn

De fysiotherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De fysiotherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Bij medische klachten kan oefentherapie een belangrijk onderdeel zijn van uw herstel. Zo kan oefentherapie u ondersteunen bij herstel van de volgende klachten:

 • Rugklachten
 • Langdurige klachten aan het houdings- en/of bewegingsapparaat
 • Herstel na chemotherapie
 • Herstel spierevenwicht
 • Revalidatie na orthopedische operaties
 • Hartproblemen
 • Klachten ontstaan tijdens of na de zwangerschap

Oefentherapie is oefenen, gericht op functieherstel van het bewegingsapparaat.
 Hierbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur en oefenmateriaal. Op basis van een persoonlijk oefenschema wordt individueel of in groepsverband getraind.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Doel van oefentherapie:

 • Doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel toe.
 • Het einddoel is een optimaal functieherstel, waarbij het activiteitenniveau vergroot wordt. Goed functioneren is alleen mogelijk als er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting van de mens. Hierdoor kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verminderd of verholpen.

Voordelen van lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is op elke leeftijd belangrijk. Het biedt allerlei voordelen voor uw lichaam, het versterkt de spieren, verbetert de botdichtheid en houdt die op peil, beschermt de gewrichten en verbetert uw houding, soepelheid en veerkracht.

Lichaamsbeweging is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat uw lichaam en geest een leven lang gezond functioneert. Ook verbetert het de kracht en het herstelvermogen van spieren, botten en gewrichten. Elke soort activiteit heeft zijn eigen voordelen sommige bevorderen de kracht of lenigheid, andere hebben een positief effect op de gezondheid van hart en bloedvaten. De meeste lichamelijke activiteiten bieden hiervan een combinatie.

Sterke spieren bieden bovendien bescherming aan de gewrichten. Tijdens het sporten trekken de spieren niet alleen aan de botten om beweging te produceren, ze werken ook met andere spieren samen om de gewrichten te ondersteunen en stabiliseren. Sterke spieren en stabiele gewrichten zijn van groot belang om een verkeerde houding te corrigeren die belastend kan zijn voor het lichaam. Gewichtheffen is een van de doeltreffendste manieren om de kracht van spieren en botten te vergroten maar ook bij wandelen, hardlopen en steps wordt uw lichaam getraind. Sterke spieren bevorderen ook een goede lichaamshouding. Bij veel dagelijkse activiteiten wordt er echter niet veel bewogen en vaak zitten we langere tijd in dezelfde houding. Dit belast bepaalde spieren, waardoor het lichaam letterlijk uit balans raakt. Bij activiteiten zoals rekken, yoga en Pilates komen alle bewegingsmogelijkheden van de gewrichten aan bod, waardoor de houding en soepelheid worden verbeterd en de kans op gewrichtsletsel wordt verkleind.

Elke vorm van beweging waardoor het hart sneller gaat kloppen verbetert de efficiëntie waarmee hart en longen bloed en zuurstof naar de spieren vervoeren. Een verbeterde bloedsomloop vergroot de bloedtoevoer naar de botten, waardoor die gezond blijven en de botmassa op peil blijft. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert het afweersysteem en speelt ook een grote rol bij het bestrijden van chronische pijnklachten bijvoorbeeld artritis.

Regelmatig bewegen

 • Vergroot de botdichtheid
 • Versterkt de spieren
 • Beschermt de gewrichten
 • Versterkt hart, longen en bloedsomloop
 • Vergroot de weerstand
 • Vermindert stress
 • Helpt bij afslanken
 • Verlaagt het cholesterolgehalte

Wilt u trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut? Fysio Fitness is mogelijk bij Fysio Jansen. Het is trainen in een kleinschalige groep (max. groepsgrootte is 6 personen) waardoor u ook tijdens het sporten de optimale begeleiding en ondersteuning van de fysiotherapeut krijgt.

Aanmelden of vragen?

Voor aanmelding of meer informatie kunt u bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl