Oefentherapie als medicijn

De fysiotherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Samen met jou wordt gekeken naar lichaamshouding en de manier van bewegen. Bij medische klachten kan oefentherapie een belangrijk onderdeel zijn van je herstel. Zo kan dit je ondersteunen bij herstel van de volgende klachten:

  • Rugklachten
  • Langdurige klachten aan het houdings- en/of bewegingsapparaat
  • Herstel na chemotherapie
  • Herstel spierevenwicht
  • Revalidatie na orthopedische operaties
  • Hartproblemen
  • Klachten ontstaan tijdens of na de zwangerschap

Oefentherapie houdt in dat er wordt geoefend, gericht op functieherstel van het bewegingsapparaat.
 Hierbij wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van apparatuur en oefenmateriaal. Op basis van een persoonlijk oefenschema wordt getraind, dit kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden.

Doel van oefentherapie:

  • Doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd waardoor ze efficiënter verlopen en neemt de belastbaarheid van het gewrichts- en spierstelsel structureel toe.
  • Het doel wordt altijd vastgesteld in de vorm van een functie, het activiteitenniveau wordt dus vergroot. Goed functioneren is alleen mogelijk als er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting van de mens. Hierdoor kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verminderd of verholpen.

Voordelen van lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is op elke leeftijd belangrijk. Het biedt allerlei voordelen voor je lichaam, het versterkt de spieren, verbetert de botdichtheid en houdt die op peil, hierdoor worden je gewrichten beschermd en verbeteren houding, soepelheid en veerkracht.

Lichaamsbeweging is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je lichaam en geest een leven lang gezond functioneren. Ook verbetert het de kracht en het herstelvermogen van spieren, botten en gewrichten. Elke activiteit heeft zijn eigen voordelen, sommige bevorderen de kracht of lenigheid, andere hebben weer een positief effect op de gezondheid van hart en bloedvaten. De meeste lichamelijke activiteiten bieden hiervan een combinatie.

Sterke spieren zorgen voor bescherming van de gewrichten. Tijdens het sporten trekken de spieren niet alleen aan de botten om beweging te produceren, ze werken ook met andere spieren samen om de gewrichten te ondersteunen en stabiliseren. Sterke spieren en stabiele gewrichten zijn van groot belang om een verkeerde, belastende houding te corrigeren. Gewichtheffen is een van de meest doeltreffende manieren om de kracht van spieren en botten te vergroten maar ook bij wandelen, hardlopen en steps wordt je lichaam getraind. Sterke spieren bevorderen ook een goede lichaamshouding. Bij steeds meer van onze dagelijkse activiteiten wordt er niet of nauwelijks bewogen en vaak zitten we langere tijd in dezelfde houding. Dit belast bepaalde spieren, het lichaam raakt hierdoor letterlijk uit balans. Bij activiteiten zoals rekken, yoga en Pilates komen alle bewegingsmogelijkheden van de gewrichten aan bod, waardoor de houding en soepelheid worden verbeterd en de kans op gewrichtsletsel afneemt.

Elke vorm van beweging die hartslag verhogend is verbetert de efficiëntie waarmee hart en longen het bloed en zuurstof naar de spieren vervoeren. Een verbeterde bloedsomloop vergroot de bloedtoevoer naar de botten, waardoor die gezond blijven en de botmassa op peil blijft. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert het afweersysteem en speelt ook een grote rol bij het bestrijden van chronische pijnklachten bijvoorbeeld artritis.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Regelmatig bewegen

  • Vergroot de botdichtheid
  • Versterkt de spieren
  • Beschermt de gewrichten
  • Versterkt hart, longen en bloedsomloop
  • Vergroot de weerstand
  • Vermindert stress
  • Helpt bij afslanken
  • Verlaagt het cholesterolgehalte

Wil je trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut? Fysio Fitness is mogelijk bij Fysio Jansen. Er wordt getraind in een kleinschalige groep (max. groepsgrootte is 6 personen) waardoor je tijdens het sporten de optimale begeleiding en ondersteuning van de fysiotherapeut krijgt.

Aanmelden of vragen?

Voor aanmelding of meer informatie kun je bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl

Veel gestelde vragen over oefentherapie

Er kunnen een heleboel redenen zijn om te kiezen voor oefentherapie. De invalshoeken zijn uiteenlopend. Oefentherapie is het doelgericht oefenen van spiergroepen of vaardigheden. Oefeningen kunnen gericht zijn op kracht, uithoudingsvermogen, balans en mobiliteit. Oefentherapie kan gericht zijn op het verbeteren van het algemeen functioneren of om een specifieke functie te trainen.

Veel mensen denken per dag voldoende beweging te hebben, maar is dat ook het geval? In het onderzoek van I&O Research staat beschreven dat 68% dénkt voldoende te bewegen en dit maar bij 42% daadwerkelijk het geval is!

Beweegrichtlijnen

Wanneer beweeg je nu voldoende? Dat varieert per persoon, waardoor het lastig is een richtlijn voor iedereen gelijk te trekken. Het hangt namelijk af van je gewicht en hoeveel je dagelijks al beweegt door bijvoorbeeld je werk. Wel is het zo, dat bijna iedereen meer zou mogen bewegen. Volgens de beweegrichtlijn zouden volwassenen ten minste wekelijks 2,5 uur matig intensieve beweging moeten hebben. Voor kinderen geldt dagelijks minimaal een uur matig intensief bewegen. Om de 2,5 uur te halen wordt aanbevolen dit de verspreiden over de week door bijvoorbeeld 5 dagen een half uur matig intensieve beweging te hebben. Denk hierbij aan wandelen op tempo of fietsen. Daarbij wordt geadviseerd om minimaal 2x per week spier- en botversterkende activiteiten zoals hardlopen, balsport en/of fitness uit te voeren. Voor ouderen het liefst gecombineerd met balansoefeningen.

  • Vind de sport die bij jou past. Is fitnessen niets voor jou, zoek dan een andere sport die je wel leuk vindt. Er zijn onwijs veel keuzes in sport dus er zal altijd iets tussen zitten wat bij je past. Vaak helpt sporten op jouw favoriete muziek ook voor extra motivatie.
  • Bouw het rustig op. Wanneer je de verwachtingen in één keer heel hoog inzet, is de kans groot dat je het opgeeft. Begin met kleine doelen en bouw dit steeds verder uit. Zo kan het lichaam en jijzelf wennen aan de nieuwe belasting.
  • Plan je beweegmomenten in. Door sport of andere beweegmomenten in je agenda te plannen heb je overzicht en houvast.
  • Zoek een partner die mee gaat wandelen of sporten. Samen is toch leuker dan alleen! En daarbij kun je elkaar motiveren.
  • Pak wat vaker de fiets of ga vaker te voet bijvoorbeeld boodschappen doen.

Voldoende bewegen is belangrijk voor onze gezondheid en brengt veel voordelen met zich mee. Bewegen is voor iedere leeftijd van groot belang en even gezond. Het risico verlagen op hart- en vaatziekten is vooral voor volwassenen en ouderen een goed motief voor voldoende beweging. Ook is gebleken dat voldoende beweging het risico op diabetes en depressieve symptomen verlaagt.

Dat meer bewegen altijd beter is klopt, het blijkt dat hoe meer je beweegt hoe hoger de gunstige effecten ervan zullen zijn. Voor ouderen is voldoende beweging tevens van belang om de botdichtheid, spierkracht en loopsnelheid te verbeteren. Hierdoor gaan ze minder snel achteruit en neemt het risico op botbreuken af.

Met krachttraining ontwikkel je meer kracht en spiermassa. Door je spieren regelmatig te belasten leert je lichaam dat er meer kracht nodig is, zo wordt spiermassa opgebouwd. Spierkracht heb je nodig voor houding en beweging, het opbouwen hiervan is dus onderdeel van vrijwel ieder behandeltraject. Soms doe je geïsoleerde oefeningen (die zijn bedoeld voor één bepaalde spier) maar veel vaker nog train je een bepaald deel van je lichaam.

Hoe je uithoudingsvermogen traint is voor iedereen anders, het is namelijk afhankelijk van een heleboel variabelen. Waar de één al buiten adem is na het oplopen van een trap heeft een ander tot doel de tijd op de marathon te verbeteren. Goed om te weten is dat uithoudingsvermogen -anders dan de meeste mensen denken- iets anders is dan conditie. Het slechts één van de vijf onderdelen die conditie maken. Coördinatie, lenigheid, kracht en snelheid horen hier namelijk ook nog bij. Uithoudingsvermogen bestaat uit drie systemen: aerobe, anaerobe lactisch en anaerobe alactysch. Trainingsvariabelen voor uithoudingsvermogen zijn uiteenlopend en maatwerk.

Alles in het leven draait om balans. Als je uit balans bent, gaan de dingen die ooit ongemerkt gingen je moeilijker af. De redenen waardoor je uit balans kunt raken zijn uiteenlopend, denk bijvoorbeeld aan een beroerte, zenuwbeschadiging of duizeligheid vanuit de oren. In deze gevallen staat balans voor evenwicht en dat is prima te oefenen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Balans kan natuurlijk ook staan voor iets dat minder grijpbaar en meetbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een periode van stress die je uit balans brengt. Ook hier kan oefentherapie uitkomst bieden.

Het kan gebeuren dat de beweeglijkheid van gewrichten afneemt. Soms ligt hieraan een operatie ten grondslag, maar evengoed kan het spontaan of geleidelijk ontstaan. Mobiliteitsproblemen kunnen op verschillende manieren behandeld worden, de meest aangewezen persoon voor het ‘losmaken’ van gewrichten is een manueel therapeut. Naast ‘hands-on handelingen’ is ook oefentherapie een belangrijke pijler. Vaak wordt er eerst ruimte gemaakt waarna er oefeningen worden aangeboden voor het behoud daarvan.

Een beweegprogramma is altijd gerelateerd aan een bepaalde aandoening. Alle oefeningen zijn gericht op het verminderen van de klachten die door deze aandoening kunnen ontstaan en op het oppakken of onderhouden van een actieve levensstijl. Beweegprogramma’s vinden plaats in kleine groepjes en zijn maatwerk.

Beweegprogramma’s die bij Fysio Jansen worden aangeboden zijn:

Bij fysiofitness heeft iedereen eigen doelen, gezamenlijk doel is fit en gezond blijven. Je traint in kleine groepen onder begeleiding van een fysiotherapeut, maandelijks is er een evaluatiemoment waardoor de oefeningen altijd uitdagend zullen blijven.

Oefentherapie is (met uitzondering van fysiofitness) onderdeel van reguliere fysiotherapie en wordt dus op dezelfde manier vergoed (afhankelijk van de aandoening komt vergoeding uit de basisverzekering of eventuele aanvullende verzekering.

Nee, dat is niet nodig. Een fysiotherapeut werkt via directe toegankelijkheid, dit betekent dat je terecht kunt zonder verwijzing. Uitzondering hierop zijn de aandoeningen die in aanmerking komen voor vergoeding uit de basisverzekering (de chronische aandoeningen). Hiervoor is wel een verwijzing nodig.

Voor oefentherapie kan je terecht op al onze locaties.