Oefentherapie als medicijn

De fysiotherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Samen met jou wordt gekeken naar lichaamshouding en de manier van bewegen. Bij medische klachten kan oefentherapie een belangrijk onderdeel zijn van je herstel. Zo kan dit je ondersteunen bij herstel van de volgende klachten:

 • Rugklachten
 • Langdurige klachten aan het houdings- en/of bewegingsapparaat
 • Herstel na chemotherapie
 • Herstel spierevenwicht
 • Revalidatie na orthopedische operaties
 • Hartproblemen
 • Klachten ontstaan tijdens of na de zwangerschap

Oefentherapie houdt in dat er wordt geoefend, gericht op functieherstel van het bewegingsapparaat.
 Hierbij wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van apparatuur en oefenmateriaal. Op basis van een persoonlijk oefenschema wordt getraind, dit kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Doel van oefentherapie:

 • Doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd waardoor ze efficiënter verlopen en neemt de belastbaarheid van het gewrichts- en spierstelsel structureel toe.
 • Het doel wordt altijd vastgesteld in de vorm van een functie, het activiteitenniveau wordt dus vergroot. Goed functioneren is alleen mogelijk als er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting van de mens. Hierdoor kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verminderd of verholpen.

Voordelen van lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is op elke leeftijd belangrijk. Het biedt allerlei voordelen voor je lichaam, het versterkt de spieren, verbetert de botdichtheid en houdt die op peil, hierdoor worden je gewrichten beschermd en verbeteren houding, soepelheid en veerkracht.

Lichaamsbeweging is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je lichaam en geest een leven lang gezond functioneren. Ook verbetert het de kracht en het herstelvermogen van spieren, botten en gewrichten. Elke activiteit heeft zijn eigen voordelen, sommige bevorderen de kracht of lenigheid, andere hebben weer een positief effect op de gezondheid van hart en bloedvaten. De meeste lichamelijke activiteiten bieden hiervan een combinatie.

Sterke spieren zorgen voor bescherming van de gewrichten. Tijdens het sporten trekken de spieren niet alleen aan de botten om beweging te produceren, ze werken ook met andere spieren samen om de gewrichten te ondersteunen en stabiliseren. Sterke spieren en stabiele gewrichten zijn van groot belang om een verkeerde, belastende houding te corrigeren. Gewichtheffen is een van de meest doeltreffende manieren om de kracht van spieren en botten te vergroten maar ook bij wandelen, hardlopen en steps wordt je lichaam getraind. Sterke spieren bevorderen ook een goede lichaamshouding. Bij steeds meer van onze dagelijkse activiteiten wordt er niet of nauwelijks bewogen en vaak zitten we langere tijd in dezelfde houding. Dit belast bepaalde spieren, het lichaam raakt hierdoor letterlijk uit balans. Bij activiteiten zoals rekken, yoga en Pilates komen alle bewegingsmogelijkheden van de gewrichten aan bod, waardoor de houding en soepelheid worden verbeterd en de kans op gewrichtsletsel afneemt.

Elke vorm van beweging die hartslag verhogend is verbetert de efficiëntie waarmee hart en longen het bloed en zuurstof naar de spieren vervoeren. Een verbeterde bloedsomloop vergroot de bloedtoevoer naar de botten, waardoor die gezond blijven en de botmassa op peil blijft. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert het afweersysteem en speelt ook een grote rol bij het bestrijden van chronische pijnklachten bijvoorbeeld artritis.

Regelmatig bewegen

 • Vergroot de botdichtheid
 • Versterkt de spieren
 • Beschermt de gewrichten
 • Versterkt hart, longen en bloedsomloop
 • Vergroot de weerstand
 • Vermindert stress
 • Helpt bij afslanken
 • Verlaagt het cholesterolgehalte

Wil je trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut? Fysio Fitness is mogelijk bij Fysio Jansen. Er wordt getraind in een kleinschalige groep (max. groepsgrootte is 6 personen) waardoor je tijdens het sporten de optimale begeleiding en ondersteuning van de fysiotherapeut krijgt.

Aanmelden of vragen?

Voor aanmelding of meer informatie kun je bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl