Het zelf masseren van lymfeklieren

Massage techniek

Met platte gesloten vingers maakt u een draaiende beweging op de plek van de lymfeknoop. Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven. Terwijl u draait geeft u een beetje druk, de diepte in, en laat u weer los.

Op elke plek herhaalt u de beweging vijf maal. Probeer elke draaibeweging in één seconde te doen.  

Massage oksel

Plaats uw hand zo hoog mogelijk in de oksel. De oksel wordt (denkbeeldig) in 3 delen verdeeld: Achter, midden en voor.

Begin achter, door met de hand een draaiende pompbeweging te maken.

Herhaal deze beweging vijf keer één seconde

Doe hetzelfde in het midden en vervolgens vóór in de oksel. Ook als er lymfeklieren verwijderd zijn uit uw oksel kan deze massage voor u goed werken, want er kunnen nog steeds een of meerdere kleine klieren aanwezig zijn, die u door deze oefening activeert.

Het masseren mag echter geen pijn doen! 

Massage borstbeen

Pas op bij bestraalde huid. Plaats uw hand op het midden van het borstbeen en beweeg deze met licht draaiende bewegingen naar de nek.

Herhaal dit 2 keer

Draai de ene keer met uw hand naar buiten en de volgende keer met de hand naar binnen. Doe hetzelfde aan de onderzijde van het borstbeen, maar oefen vooral aan de onderkant niet teveel kracht uit, want dat is een kwetsbaar deel van het borstbeen.

Massage buik

Plaats de hand op de buik en maak ook weer dezelfde pompende draaibeweging op 4 plaatsen rond de navel.

Massage heup

De klieren liggen net langs en onder het heupbot. Het makkelijkst is deze massage uit te voeren als u op uw rug op bed ligt. Laat uw vingers van de rechterhand naar de bovenkant van de linker heup of vice versa en maak dan de draaiende pompbeweging met de drukrichting naar boven, dus richting de flank.

Herhaal dit aan beide zijden vijf keer

Massage van de lies

Leg uw platte aaneengesloten vingers in de lies en maak dan de pompende draaibeweging.

Massage arm

Massage van de oedeemateuze (dikke) arm vindt plaats nadat alle andere lymfeklieren geactiveerd zijn volgens de volgende stappen:

  1. Leg uw arm neer op een platte en zachte ondergrond. Op tafel met een kussentje of op een armleuning van de bank bijvoorbeeld.
  2. Maak met uw andere hand een C-vorm met de vingers aan elkaar gesloten. Leg deze om uw pols zo dicht mogelijk tegen de hand.
  3. Maak dan een scheppende beweging van onder naar boven. Schuif steeds iets (+/- twee centimeter) op, over de hele arm over der schouder. Zo voert u het vocht af naar de nek.
  4. Herhaal dit aan de binnenkant en zijkanten van uw arm.

Nu hebt u uw lichaam handmatig geholpen met het vocht vanuit de arm naar boven te pompen. Het kan zijn dat u merkt dat u meer moet plassen nadat u deze massage heeft uitgevoerd. Dat is een goed teken, want dat betekent dat het lichaam het vocht gaat afvoeren, maar dat hoeft niet direct het geval te zijn!

Luister altijd goed naar uw lichaam. Als het te vermoeiend is of het doet pijn neem dan rust en probeer de oefeningen later of de volgende dat weer.