Bewegen en kanker

Als je behandeld bent voor kanker dan kun je –ondanks dat het traject is afgerond- restverschijnselen overhouden. Je bent dan misschien geneigd om lichamelijke activiteiten te vermijden en zo bepaalde klachten als vermoeidheid te voorkomen of verminderen. Maar het is juist extra belangrijk dat je blijft bewegen! Als je minder beweegt, kom je in een vicieuze cirkel en nemen je klachten juist toe. Slechts 30 minuten beweging per dag maakt al veel uit. Speciaal voor mensen die behandeld zijn voor kanker is in verschillende fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met een oncologische specialisatie je op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl.

Voordelen van trainen

Als u behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt u vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van uw conditie. Toch is het zinvol om daar bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. Veel mensen vinden het fijn om zelf aan de slag te kunne met het herstel en de mogelijkheid te hebben lotgenoten te ontmoeten.

Voordelen van trainen tijdens de medische behandeling
Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

  • Behouden hun fitheid en spierkracht
  • Hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid of pijn
  • Verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling
  • Gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling

Voordelen van trainen na afloop van de medische behandeling

Mensen die na afloop van de behandeling tegen kanker bij een speciale fysiotherapeut trainen:

  • Hebben sneller herstel en fitheid en spierkracht
  • Hebben sneller herstel van vermoeidheid
  • Kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten

Wat levert een beweegprogramma u op?

Mensen die behandeld zijn voor kanker hebben baat bij het herwinnen en onderhouden van een actieve leefstijl. Positieve effecten op de kwaliteit van leven van een actieve leefstijl zijn aangetoond; het draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Ook vermindert het risico op andere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Bovendien voel je je fitter, waardoor de kwaliteit van leven verbetert!

Wilt je na het doorlopen van het beweegprogramma trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut? Fysio Fitness is mogelijk bij Fysio Jansen. Er wordt getraind in een kleinschalige groep (max. groepsgrootte is 5 personen) waardoor je ook tijdens het sporten de optimale begeleiding en ondersteuning van de fysiotherapeut krijgt.

Aanmelden of vragen?
Voor aanmelding of meer informatie kun je bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen