Bewegen en kanker

Als je behandeld bent voor kanker dan kun je –ondanks dat het traject is afgerond- klachten hebben. Je bent dan misschien geneigd om lichamelijke activiteiten te vermijden en zo  bijvoorbeeld vermoeidheid te voorkomen of verminderen. Maar het is juist extra belangrijk dat je blijft bewegen! Als je minder beweegt, kom je in een vicieuze cirkel en nemen je klachten juist toe. Slechts een half uur beweging per dag maakt al een groot verschil. Speciaal voor mensen die behandeld zijn voor kanker is er een beweegprogramma ontwikkeld, dat is te volgen bij Fysio Jansen. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met een oncologische specialisatie je op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl.

Voordelen van trainen

Als je behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt je waarschijnlijk niet als eerste aan het op peil houden van jouw conditie. Toch is het zinvol om daar wel bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. Zo’n programma is erg op maat en daarom uitdagend en veilig tegelijkertijd.

Voordelen van trainen tijdens de medische behandeling
Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

  • Behouden hun fitheid en spierkracht.
  • Hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid of pijn.
  • Verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling.
  • Gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling.

Voordelen van trainen na afloop van de medische behandeling

Mensen die na afloop van de behandeling tegen kanker bij een speciale fysiotherapeut trainen:

  • Hebben sneller herstel en fitheid en spierkracht
  • Hebben sneller herstel van vermoeidheid
  • Kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten

Wat levert een beweegprogramma u op?

Mensen die behandeld zijn voor kanker hebben baat bij het herwinnen en onderhouden van een actieve leefstijl. Positieve effecten op de kwaliteit van leven van een actieve leefstijl zijn in vele onderzoeken aangetoond; het draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Ook vermindert gerichte beweging het risico op andere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Bovendien voel je je fitter, waardoor de kwaliteit van leven verbetert! Winst op heel veel fronten dus.

Hoe gaan we te werk?

Bij Fysio Jansen is het mogelijk het beweegprogramma oncologie individueel te volgen of in groepsverband. Waar de keuze op valt is afhankelijk van diverse factoren. Wanneer je in groepsverband traint, dan is dat in de setting van Fysio Fitness. Je traint in een heterogene groep. Dat houdt in dat niet alle deelnemers een oncologische voorgeschiedenis hebben, ieder is daar om zijn of haar reden. De groep bestaat uit maximaal 5 personen waardoor trainen op maat en optimale ondersteuning door de fysiotherapeut heel goed mogelijk zijn.

Aanmelden of vragen?
Voor aanmelding of meer informatie kun je bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen