Shockwave fan Juul Dorssers

Shockwave fan Juul Dorssers is behandelaar in hart en nieren, maar toch had hij er even voor nodig om te ontdekken welke tak van sport hem past. Hij houdt van variatie en dat is de reden dat zijn status als algemeen fysiotherapeut bij Fysio Jansen hem blij maakt.

Juul is niet het type dat als kind al droomde over een bepaald beroep. Hij deed de HAVO en ging daarna toegepaste psychologie studeren. “De manier waarop die studie was ingericht paste helemaal niet bij wat nodig had, na twee jaar ben ik er daarom mee gestopt. Ik heb toen een tussenjaar genomen om te werken en onderzoeken wat ik wilde. Sport en beweging heb ik altijd interessant gevonden en dat in combinatie met mijn fascinatie voor de psyche heeft ertoe geleid dat ik me heb ingeschreven voor de opleiding tot fysiotherapeut.” Voor deze opleiding was in die tijd loting van toepassing, omdat Juul er zeker van was dat ie weer terug inde schoolbanken wilde, koos hij een opleiding tot docent Engels als back-up plan. “Maar ik ben heel blij dat het toch gewoon fysiotherapie geworden is!”

Variatie

Als je kijkt naar Juuls lijst met gevolgde cursussen, kan je niet anders dan concluderen dat hij van variatie houdt. “Het is een bewuste keuze om breed in te zetten, daardoor kan ik zoveel mogelijk mensen van dienst zijn. Bovendien heb ik me hierdoor goed kunnen oriënteren op wat bij mij past, dat weet ik intussen.” Juul wil zich graag specialiseren, maar toch ook altijd nog generalist blijven. “Het lijkt me erg saai om maar één ding te doen, ik denk dat ik dat al snel beu ben.”

Specialiseren

Dat Juul zich wil specialiseren staat voor hem vast. Hij weet ook al wat ie wil. Sterker nog, hij was van plan dit jaar aan een dubbele masteropleiding te beginnen. Dat hij dit heeft uitgesteld, heeft alles te maken met een grote verandering in zijn privéleven. Hij werd namelijk voor het eerst papa! Op dit moment gaat zijn aandacht meer uit naar z’n dochter dan naar een opleiding tot manueel- en orofasciaal therapeut. “Scholing staat nog steeds op mijn wensenlijstje hoor, maar het moet nog even wachten. Ik wil nu gewoon eerst genieten van die kleine.”

Shockwave Deurne Fysio Jansen Juul Dorssers
Dry needling Deurne Fysio Jansen Juul Dorssers

Orofasciale therapie

Bij manuele therapie kunnen de meeste mensen zich wel iets voorstellen, maar orofasciale therapie is minder algemeen bekend. Deze therapievorm is gericht op de kaak en nek. “Het is een minder bekend gebied, maar aandoeningen die ermee samenhangen kunnen het leven erg beïnvloeden. Er zijn relatief weinig fysiotherapeuten die zich hierin specialiseren, terwijl er toch echt wel vraag naar is. Deze verbijzondering zou een mooie samenwerking met Robin (tandprothetische praktijk van den Eerenbeemt, gevestigd in hetzelfde gebouw) kunnen inhouden.”

Shockwave

Kom je voor shockwave therapie, dan kom je bij Fysio Jansen voor Juul. Tijdens een stage werd hij gegrepen door deze behandelvorm. Hij zag fantastische resultaten en overtuigde David (Jansen) dat er zo’n apparaat moest komen. “Shockwave werkt erg goed bij kalkvorming of peesproblemen, dat is wetenschappelijk onderbouwd. In de praktijk blijkt het voor veel meer toepasbaar te zijn, het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor bindweefselproblemen en ook voor de aanpak van cellulitis. Een shockwavebehandeling is niet prettig, maar het effect kan groots zijn. Toch gebruik ik deze therapievorm bij voorkeur niet op zichzelf staand. Het is een mooi onderdeel van een behandeling maar ik vind dat je breder moet werken aan herstel.”

Het effect van hands on behandeling

In de dagelijkse praktijk neigt Juul het meeste naar hands-on behandeling. “Ik heb in de loop der jaren veel verschillende technieken opgedaan, die breng ik graag in de praktijk. En begrijp me niet verkeerd, ik vind oefentherapie ook belangrijk hoor, mijn cliënten krijgen instructies mee om thuis te oefenen. Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de twintig mensen hun oefeningen thuis daadwerkelijk en goed doet, maar toch merk ik dat de manier van behandelen die we bij Fysio Jansen hanteren aanslaat. We behandelen hier vaak voorwaarde scheppend, dat is alleen effectief omdat onze cliënten ook een stuk eigen verantwoordelijkheid dragen. Hands on behandelingen worden in mijn ogen ondergewaardeerd, de reden daarvoor is dat er heel veel wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van actieve therapie en maar weinig voor de wat meer passieve behandelvormen. Dat komt vooral doordat het subjectieve aspect van een hands on behandelvorm moeilijk te meten is.

Vanaf het eerste uur

Dat Juul het naar zijn zin heeft bij Fysio Jansen blijkt uit veel, niet in de laatste plaats uit het feit dat hij al sinds het eerste uur verbonden is aan de praktijk. “Toen we nog op de opleiding zaten, startte David zijn massagepraktijk. Al vrij snel sloot ik me bij hem aan en ging ik daar in de weekenden werken. Toen we beide ons fysiodiploma op zak hadden, vroegen mensen ons of we niet ook fysiotherapie konden gaan aanbieden. We hebben gekeken naar wat er nodig was en kwamen tot de conclusie dat er ruimte bij moest komen. De praktijk bestond op dat moment uit maar één behandelkamer, er werd een tweede gebouwd zodat David en ik gelijktijdig konden werken maar uiteindelijk werd ook dat te weinig.”

Toen Juul voor de eerste keer het pand aan de Milhezerweg binnenkwam dacht ie dat het niks ging worden. “Het zag er niet uit, maar uiteindelijk kwam het toch goed.” Toen Juul en David nog maar met z’n tweeën werkten, kookte Davids moeder regelmatig voor de mannen als zij tot laat werkten. “Inmiddels zijn we met negenen en zorgen we allemaal voor ons eigen eten! Wat ik erg leuk aan ons team vind is dat we allemaal jong zijn en gretig om iets neer te zetten. We hebben weinig geïnvesteerd in contacten met verwijzers, onze cliënten komen vrijwel allemaal bij ons op basis van mond op mondreclame. Daar ben ik supertrots op en daarnaast werkt het ook gewoon heel fijn. Mensen die op eigen initiatief komen zijn per definitie gemotiveerder dan mensen die ‘moeten’.”

Corona kwam gelegen

En toen was er Corona, met bijbehorende maatregelen. En hoewel dat natuurlijk bijzonder vervelend is, kwam dit moment voor Juul erg gelegen. “Op 4 april ben ik vader geworden en welke papa heeft nou de luxe om vier weken thuis te kunnen zijn met de kleine!?” glundert hij. Eerlijkheid gebiedt hem te zeggen dat ie na vier weken blij was om weer ‘gewoon’ aan het werk te kunnen. “Het voelde niet goed om mensen waarvan ik weet dat ze klachten hebben niet te kunnen helpen. Ik ben al die tijd wel op een laag pitje blijven behandelen hoor, sommige dingen kunnen nou eenmaal niet wachten, maar het meeste speelde zich toch af via (beeld)bellen.

Managementambitie

Zoals gezegd gaat Juul in de toekomst voor een mastertitel, maar zijn ambitie gaat verder.

“Over een tijd zie ik mezelf iets doen met praktijkmanagement. In het verleden heb ik de kans gehad om een praktijk over te nemen, dat kwam voor mij te vroeg en daarnaast twijfel ik of ik daar voldoende plezier uit kan halen. Ik werk liever onder iemand en wil naast de managementtaken ook graag cliënten blijven zien.

Wil jij graag door Juul gezien worden? Bel of app hem dan voor een afspraak.
Zijn telefoonnummer is: 0622495718