Fysio Jansen verzorgt oedeemtherapie

Bij de behandeling van lymfoedeem zijn vele behandelaars betrokken. Dermatologen, vaatchirurgen, dermatologen, bandagisten, huidtherapeuten en oedeemfysiotherapeuten.
Oedeemfysiotherapeuten hebben een 4-jarige HBO-opleiding fysiotherapie gevolgd met daarboven een cursus oedeemtherapie. Zij zijn daarmee geschoold in het helpen voorkomen en behandelen van lymfoedeem.

Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage; het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet om het bereikte resultaat vast te houden. Een elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem constant is.

Oedeemtherapie Deurne
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat doet een oedeemtherapeut bij lymfoedeem

De volgende behandelingen kunnen door een huidtherapeut worden uitgevoerd:

 • Manuele lymfedrainage
  • Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de huidtherapeut het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt.
 • Fibrosegrepen
  • Met fibrosegrepen maakt de oedeeemtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.
 • Ambulante compressietherapie
  • De oedeemtherapeut zwachtelt de door oedeem opgezwollen benen of armen in, zodat er druk op de bloedvaten komt. De aderen vernauwen zich en de defecte kleppen sluiten zich. Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.
 • Lymftaping
  • Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maakt de oedeemtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.
 • Zwachtelen
  • Na stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de oedeemtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is.
 • Voorlichting
 • Huidverzorging
  • Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt en u kunt weer beter bewegen. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.
 • Bewegingstherapie
  • Bewegen heeft een gunstige invloed op de lymfstroom en op het gehele afweersysteem. Bewegen zet de spieren aan het werk, ze werken als een pomp (de spierpomp), deze stimuleert de werking van lymfvaten. De afvoer van lymfvocht wordt hierdoor 5 tot 15 maal zo hoog.
Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Afspraak plannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Bij Fysio Jansen zijn David Jansen en Inge Jones-Buijs oedeemtherapeuten

Onze fysiotherapeuten met aandachtsgebied oedeem

Voor oedeemtherapie kan je bij Fysio Jansen terecht bij David en Inge.

Om mensen met oedeem effectieve en veilige therapie te kunnen bieden, is inhoudelijke kennis van de klacht erg belangrijk. Dat doen we door scholing en actieve deelname aan netwerken, zo kunnen we altijd behandelen volgens de meest recente inzichten.

David Jansen Fysiotherapeut Fysiotherapie Deurne

David Jansen

Oedeemtherapeut

Inge Jones-Buijs | Fysio-, oedeem- en oncologiefysiotherapeut Deurne Fysio Jansen

Inge Jones-Buijs

Oedeemtherapeut

Veel gestelde vragen over oedeemtherapie

Wanneer je oedeem hebt, dan kan dat heel vervelend zijn, je wilt ervan af. Wist je dat je het kunt verminderen door op een specifieke manier te ademen en door sport en beweging? Door het aanspannen en ontspannen van je spieren worden je lymfevaten gestimuleerd om het vocht af te voeren. Zwemmen, wandelen en gymnastiek zijn voorbeelden van geschikte sporten, pas op met contactsporten, sporten waarbij je plotselinge bewegingen moet maken of sporten met een groot risico op overbelasting. Twijfel je of je de juiste keuzes maakt? Een oedeemtherapeut kan je specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aanleren.

In de volksmond wel, maar in realiteit niet. Steunkousen zijn een confectieproduct en geven maar zeer geringe druk. Hierdoor hebben ze enkel invloed op de bloedvaatjes in de huid, maar niet op de dieper gelegen vaten. Therapeutisch Elastisch Kousen (TEK) hebben wél invloed op de dieper gelegen circulatie. Om dit effect te kunnen bewerkstelligen moeten TEK altijd worden aangemeten. Ze kunnen in verschillende vormen, soorten en omvang voor kinderen en volwassenen worden geleverd of op maat gemaakt worden.

Je kunt een ader en de bloedstroom er doorheen vergelijken met een tuinslang. Wanneer je ook de planten achterin de tuin wilt bereiken moet je soms kunst- en vliegwerk uithalen om de waterstraal verder te laten komen. Je kunt het water verder laten spuiten door het gat van de tuinslang gedeeltelijk dicht te knijpen. Het water spuit hierdoor met grotere kracht door het gat spuit waardoor de waterstraal tot verder reikt. Op een soortgelijke manier kunnen de aderen door TEK geholpen worden om de bloedstroom te besturen. Door de druk die wordt uitgeoefend op een been of arm worden de aderen meer dichtgedrukt. Het maakt het gaatje waar het bloed doorheen gaat wordt kleiner waardoor het krachtiger zal stromen. De krachtige stroom heeft een aanzuigende werking op het lymfevocht.

In een verschillende gevallen krijg je de kosten voor oedeemtherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Het is dan wel van belang dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo kan het zijn dat de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met bepaalde therapeuten waar je terecht kunt voor oedeemtherapie. Fysio Jansen heeft een contract met alle zorgverzekeraars.

Mocht je in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering, dan moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Deze vergoeding geldt namelijk pas vanaf de 21e behandeling. Voor mensen met een chronische aandoening kan het daarom verstandig zijn om een stevige aanvullende verzekering af te sluiten. De eerste 20 behandelingen worden dan namelijk vergoed vanuit die dekking. Hangt jouw oedeem niet samen met een aandoening die op de lijst met chronische indicaties staat? Dan ben je volledig aangewezen op je aanvullende verzekering of eigen portemonnee. Laat je door jouw oedeemtherapeut goed informeren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Net als voor een reguliere fysiobehandeling is een verwijzing alleen nodig wanneer je aanspraak wilt maken op vergoeding uit de basisverzekering. Kijk voor details onder het kopje ‘Wordt oedeemtherapie vergoed?’

Fysio Jansen heeft in Deurne twee behandellocaties waar oedeemfysiotherapie wordt aangeboden:

 • Milhezerweg 27 (Walsberg)
 • Felix Timmermansstraat 50a (Koolhof)