Zwangerschap en bekkenklachten

Het bekken bestaat uit drie botstukken; een linker- en een rechterhelft en een heiligbeen. Normaal gesproken worden deze delen stevig tegen elkaar gehouden door banden en spieren, dat noemen we vormsluiting. Tijdens een zwangerschap werkt dit anders, door de vrijkomende hormonen verweken de banden enigszins, hierdoor ontstaat speling tussen deze botstukken. Dat is nodig om tijdens de geboorte ruimte te geven aan het hoofdje van de baby, maar het kan ook de oorzaak zijn van pijnklachten en problemen bij het plassen. Hoewel de relatieve instabiliteit tijdens de zwangerschap functioneel is, geldt dit niet voor de klachten die erdoor kunnen ontstaan.

Om de hormonale verweking van de banden op te vangen gaan de spieren rondom het bekken harder werken. Dat gebeurt onbewust en is een poging van het lichaam om de verandering te compenseren. Doordat de spieren overbelast raken, geeft dit pijnklachten. Dit noemen we bekkenpijn en dat is iets anders dan -instabiliteit.

Zwangerschap en bekkenklachten | Fysio Jansen in Deurne

Bekkeninstabiliteit komt niet vaak voor

Bekkeninstabiliteit is namelijk nog een flinke stap verder en komt -gelukkig- niet heel veel voor. In dit geval is de rek uit het compensatiemechanisme en kan het lichaam de twee bekkenhelften niet meer stabiliseren. Dit leidt ertoe dat de vrouw nauwelijks of niet meer kan staan of lopen. In dat geval zijn krukken of een rolstoel noodzakelijk.

Bekkenpijn

De meeste zwangere (of bevallen) vrouwen die met pijnklachten bij een bekkenfysiotherapeut komen, hebben dus geen last van bekkeninstabiliteit maar van bekkenpijn. Deze pijnklachten kunnen soms zo hevig zijn dat ze worden verward met hernia. Een bekkenfysiotherapeut kan oefeningen geven om de verschillende structuren weer met elkaar in balans te brengen, waardoor de stabiliteit verbetert.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Bekkenbodem

Ook de bekkenbodem speelt een rol bij de stabilisatie van het bekken. Door de hormonen die tijdens de zwangerschap vrijkomen, wordt ook dit bindweefsel slapper. Dat maakt dat er een deel van de functie verloren gaat. Het eens zo stevige systeem voert haar taken ineens een stuk minder overtuigend uit. Los van de toenemende zwakte drukt de steeds groter wordende baby op de bekkenbodem. Tijdens de zwangerschap uiten bekkenbodemklachten zich vaak als problemen bij het plassen. Sommige vrouwen kunnen hun urine niet ophouden, anderen kunnen die juist niet laten lopen.

Niet altijd te voorkomen

Dat zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten erg vervelend zijn, is een feit maar je kunt het niet altijd voorkomen. Goed om te weten is wel dat uit onderzoeken blijkt dat vrouwen die voor de zwangerschap in goede conditie waren minder klachten ervaren. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om niet te zwaar te tillen en om je houding af te wisselen.

Na de bevalling

Na de bevalling verdwijnen voor een deel van de vrouwen de bekkenklachten vanzelf weer. Dit komt doordat de baby van binnenuit geen druk meer uitoefent. Maar er is ook een groep vrouwen voor wie dit niet opgaat; zij houden klachten. Meestal heeft dit te maken met het feit dat het lichaam blijft compenseren. De spieren rondom het bekken blijven hierdoor overbelast (hypertoon). Geef je lichaam na de bevalling de tijd om rustig te herstellen, het is niet niks om doorgang te bieden aan een baby. Trek hier gerust zes tot acht weken voor uit. Mochten je klachten niet over gaan of erg hevig zijn, blijf er dan niet mee lopen en consulteer een bekkenfysiotherapeut.