Het interview van Joep van den Munckhof

Van sportfysiotherapie gaat zijn hart sneller kloppen. Van sport ook trouwens, het is dus niet zo gek dat Joep van den Munckhof zijn hart verpand heeft aan dit vakgebied. Om z’n cliënten nog beter van dienst te kunnen zijn start ie in september met de masteropleiding musculoskeletale revalidatie. Een hele mond vol maar kortweg gaat hij hier nog veel meer leren over het menselijk lichaam dan ie nu al weet. Verdieping van de basis zogezegd, en dat allemaal om (amateur) sporters nóg beter te kunnen begeleiden naar hun doel.

Toen Joep op het VWO zat, wist ie nog niet precies wat hij wilde worden. Wat ie wel wist, was dat de universiteit hem niet trok. “Ik ben geen boekenwurm, ik ben liever praktisch bezig, daarom besloot ik te kijken naar een HBO-opleiding. Op school werden verschillende beroepen gepresenteerd, ook fysiotherapie. Eerlijk gezegd vond ik dit niks, het leek me onaantrekkelijk om de hele dag te moeten werken met ‘zeurende mensen’. Omdat mijn moeder dacht dat het toch iets voor me zou kunnen zijn en ik toch íéts moest, ben ik gaan meelopen.” En zo kwam Joep tot de conclusie dat het percentage ‘zeurende mensen’ gering is en dat fysiotherapie hem op het lijf geschreven is.

Sporters als favoriete doelgroep

Waar Joep het meest van geniet is de variatie in het werk. Hij houdt van laagdrempelig, persoonlijk contact en heeft een sterke voorkeur voor gemotiveerde mensen. “Misschien is dat wel waarom sporters mijn favoriete doelgroep zijn. Ik weet als geen ander hoe belangrijk sport kan zijn als uitlaatklep en sociale factor, als je dat mist dan wil je ervoor werken om dat terug te krijgen. Sportrevalidatie doe je samen, ik vind het echt gaaf als dat leidt tot het gewenste resultaat. Ik denk dat mijn enthousiasme mijn grootste kracht is.”

Fascinatie voor schouder- en ellebooggewricht

Behalve voor sportfysiotherapie heeft Joep ook een voorliefde voor het schouder- en ellebooggewricht. Hij vindt de complexiteit van deze gewrichten mooi en het feit dat er veel verbetering te behalen is door middel van oefentherapie maakt hem blij.

Sportfysiotherapie Deurne | Fysio Jansen | Vakkundig
Interview Joep van den Munckhof | Sportfysiotherapie Deurne

Hands-on behandeling en oefentherapie

Oefentherapie? Opleiding tot sportfysio? Dan is Joep vast altijd in de trainingszaal te vinden zal je denken. Maar niets is minder waar! “Ook een hands-on behandeling vind ik erg belangrijk, ik denk dat je als je alleen actieve therapie aanbiedt een voornaam deel van het behandeltraject overslaat. Hands-on technieken gebruik ik vaak om een basis te creëren voor oefentherapie. Zo benaderen we dat hier in de praktijk allemaal, daarom voel ik me hier ook erg thuis.”

Out of the box denken

De afgelopen maanden stonden voor Joep en de rest van de wereld in het teken van Corona. Veel cliënten kwamen niet en de oefenzaal was gesloten voor groepen. Hoewel alles anders dan anders was, kan Joep er ook wel het positieve van inzien. “Omdat we geen gebruik konden maken van onze oefenruimte, hebben we onze groepen buiten voortgezet. In de kasteelttuin, daar hadden we ruimte genoeg. Het was elke keer een heel gesjouw met spullen, maar het was erg leuk. Het heeft me geleerd out of the box te denken, de ervaring die ik heb opgedaan neem ik mee in mijn verdere carrière. Nu we weer kleine groepjes in de zaal mogen ontvangen, merk ik dat ik minder voorzichtig ben dan voorheen. Bij de buitenlessen heb ik gezien dat sommige mensen meer kunnen dan ik had gedacht, ik daag hen nu meer uit.

Interview Joep van den Munckhof | Sportfysiotherapie Deurne

Nieuwe kennis

Wat de coronatijd ook heeft opgeleverd is nieuwe kennis. Joep volgde samen met collega Malou de online training om coranapatiënten te begeleiden bij hun herstel. Hoewel ie geen grote toestroom verwacht heeft Joep al twee mensen die deze ziekte hebben doorgemaakt onder zijn hoede gehad. “De casussen waren erg divers, ik merk dat het lastig is om een prognose te geven omdat er nog zo weinig over dit ziektebeeld bekend is. De behandeling is toch een beetje trial and error, dat maakt het ook juist interessant.”

De best mogelijke zorg

Hoewel voor Joep pas relatief laat duidelijk werd dat hij fysiotherapeut ging worden, heeft hij aan ambitie op dit vlak geen gebrek. Hij is nu drie jaar aan het werk, die tijd heeft hij gebruikt om koers te bepalen. Dit najaar start hij aan zijn Master-opleiding en wat hij daar leert kan ie gelijk in de praktijk brengen op de nieuwe locatie van fysio Jansen die wordt geopend aan de Warande. Joep is nauw betrokken bij de inrichting en promotie daarvan.

“Wat de toekomst brengt, dat weet ik natuurlijk nog niet maar iets met fysiotherapie en sport zal het blijven. Ik ben er niet op uit om technisch de beste te zijn, ik hoef geen autoriteit worden. Wat ik wél wil is de best mogelijke zorg leveren voor mijn cliënten.”

Wil jij een afspraak maken met Joep? Bel of app hem.

Zijn nummer is: 0683040015