Krachttraining: een sterk middel tegen kwalen

Krachttraining, dat is toch iets voor stoere mannen die hun leven doorbrengen in de sportschool? Ook, maar niet alleen.  Krachttraining is namelijk voor iedereen en staat garant voor mentale en fysieke winst. Als je er goed mee omgaat tenminste. Voorwaarde is dat de training rustig moet worden opgebouwd en de uitvoering van de oefeningen moet juist zijn.

Met krachttraining ontwikkel je meer kracht en spiermassa. Door je spieren regelmatig te belasten leert je lichaam dat er meer kracht nodig is, zo wordt spiermassa opgebouwd. Bijkomend voordeel van spieren is dat je lichaam haar best doet om ze te behouden en hier veel energie in stopt. Met andere woorden: hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je verbranding is als je bijvoorbeeld zit te Netflixen of ligt te slapen. Klinkt goed toch?

Voor iedereen

Zoals gezegd is krachttraining niet alleen voor bodybuilders maar voor iedereen. Volg je een dieet waardoor je kilo’s afvalt? Weet dan dat de kans bestaat dat je lichaam je spieren ‘opeet’ in plaats van de vetmassa waar je vanaf wilt. Krachttraining helpt je dit te voorkomen. En wat dacht je van krachttraining voor het verbeteren van je sportprestaties? Je schopt een voetbal toch net wat lekkerder over het veld met krachtige bovenbeenspieren en een tennisbal raak je veel gerichter als je een stevige biceps hebt in plaats van deinende kipfiletjes. Ook kan krachttraining uitkomst bieden bij het compenseren van de zwakke plekken van je lichaam. Een lage rugklacht maakt bijvoorbeeld weinig kans als er een paar goedgetrainde buikspieren tegenover staan.

Krachttraining | een sterk middel tegen kwalen | Fysio Deurne

Leeftijd is geen excuus

Leeftijd is nooit een excuus om onder krachttraining uit te komen. Met het klimmen der jaren neemt je spiermassa af, dat proces begint al rond je 25ste. Als je niets doet verlies je vanaf die leeftijd zo’n 1% spiermassa en -kracht per jaar. In het begin zal je hier nog niet zoveel van merken, maar als je ouder wordt levert dit je beperkingen op in je dagelijks leven. Dit gebeurt onherroepelijk maar is niet onomkeerbaar. Het is nooit te laat om te beginnen met krachttraining. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten en de resultaten liegen er niet om. Trainen dus, ook als je tachtig bent!

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Training voor je geest

Los van de lichamelijke voordelen, doet krachttraining ook iets voor je geest. Uit onderzoek komt naar voren dat het een positief effect heeft op depressieve klachten. Het vergoot zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn, ook draagt het bij aan een beter geheugen en leervermogen.

Proberen?

Genoeg redenen om krachttraining te proberen. Wacht niet langer en zie wat het jou kan opleveren. Ben jij overtuigd van de voordelen maar vind je het spannend om te beginnen? Neem dan contact met ons op en laat je vertellen welke mogelijkheden wij bieden om begeleid te trainen.