Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization (IASTM)

Bij Fysio Jansen werken we veel met IASTM. De kans dat deze afkorting je niets zegt is aanwezig, daarom vertellen we je er graag wat over. IASTM staat voor Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization; een behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale instrumenten (tools) om littekenweefsel, verklevingen en andere beperkingen in het bindweefsel aan te pakken. Hoewel nog niet alom bekend wordt deze behandelmethode steeds populairder. Niet gek als je het mij vraagt, de IASTM aanpak is namelijk bijzonder effectief en efficiënt. Bij myofasciale problemen zijn de resultaten vaak direct zichtbaar, meetbaar en vooral….merkbaar.

Wanneer je een verwonding oploopt, herstelt het lichaam deze door littekenweefsel aan te maken. Dit weefsel heeft volstrekt andere kenmerken dan het oorspronkelijke weefsel. Het heeft een onregelmatig patroon en weinig functionele kracht. De wond is geheeld, maar het systeem is veranderd met mogelijk pijnklachten, bewegingsbeperkingen en krachtsvermindering als gevolg.

Wat is IASTM?

Bij een IASTM behandeling wordt het bestaande littekenweefsel met behulp van een RVS  tool gestrecht, het lichaam anticipeert hierop door verandering van bindweefsel. Dat klinkt misschien wat onwenselijk maar is het allesbehalve. Door in de herstelfase gepaste beweging en stretching aan te bieden zal de structuur van het nieuwe littekenweefsel meer functioneel worden dan deze eerder was. Vezels worden in de juiste richting aangelegd.

Met IASTM technieken wordt met name de fascia behandeld. Tot voor kort werd dit vlies gezien als een verpakkingsmateriaal van de organen, het werd op de operatietafel dan ook niet zelden weggesneden om zicht te krijgen op de spieren en organen. Tegenwoordig weten we dat de fascia veel meer is dan dat, het zijn bindweefselvliezen die alle spieren, bloedvaten, zenuwen en botten omhullen en met elkaar verbinden. Ze zorgen ervoor dat glijbewegingen mogelijk zijn, ze zijn van wezenlijk belang! Verminderde glijmogelijkheden tussen de verschillende fascialagen verstoort in de meeste gevallen de spierfunctie. Wanneer die lagen onvoldoende in beweging zijn, ontstaan er verschuivingsproblemen tussen de lagen en de conditie van het fasciaweefsel verminderd.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

De effecten van IASTM omvatten

  • Pijnbestrijding
  • Meer flexibiliteit
  • Meer kracht
  • In de meeste gevallen volledig verdwijnen van de symptomen

Zal IASTM werken bij mij?

Een veelheid van voorgangers zijn met succes behandeld door de toediening van IASTM en binnen 8 behandelingen. IASTM kan worden uitgevoerd op vrijwel elk deel van het lichaam. Na de operatie kan IASTM het herstel bespoedigen en vorming van littekenweefsel beïnvloeden.

Tenniselleboog - Fysio Deurne - Fysio Jansen

Doet IASTM pijn?

Een IASTM behandeling kan best een beetje pijnlijk zijn, maar wordt desondanks vaak als verlossend of fijn ervaren. In de meeste gevallen is de pijn na de behandeling direct weer weg, maar soms blijft het gevoel wat na-zeuren. Waar je ook niet van moet schrikken is als je wat kleine blauwe plekjes overhoudt aan je behandeling.

IASTM behandelingen zijn kort, specifiek en effectief voor een breed scala van aandoeningen:

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.