Last van rotatorcuff letsel?

Wat is rotatorcuff letsel?

De rotatorcuff is een verzamelnaam voor vier spieren en hun pezen die rond de schouder liggen. Deze rotatorcuff is qua spieren de belangrijkste speler in de schouderstabiliteit. Dit wil zeggen dat deze vier spieren ervoor zorgen dat de schouderkop tijdens beweging netjes door de kom rolt en glijdt. Dit maakt het mogelijk om je schouder in alle richtingen te bewegen zonder pijn of belemmeringen. Overbelasting, een val, inactiviteit of een keur aan andere schouderaandoeningen kunnen leiden tot rotatorcuff letsel. Iedereen kan het oplopen maar er zijn wel factoren die de kans op letsel vergroten, denk hierbij aan leeftijd en activiteitenniveau.

Verschijnselen en oorzaken rotatorcuff letsel

Zoals hierboven genoemd zijn er vier spieren die deel uitmaken van de rotatorcuff. Deze spieren heten: de musculus supraspinatus, de musculus infraspinatus, de musculus teres minor en de musculus subscapularis. Deze spieren zijn bevestigd aan het schouderblad en de bovenarm. Letsel kan aan één of meerdere van deze spieren tegelijk voorkomen. De mogelijkheid bestaat dat er een ontsteking, een gedeeltelijke of volledige scheuring of bijvoorbeeld een kalkafzetting speelt. Het komt relatief vaan voor dat een cuffletsel leidt tot het ontstaan van andere schouderaandoeningen zoals instabiliteit of impingement.

Overbelasting door repeterende bewegingen, bijvoorbeeld tijdens sport of langdurig dezelfde werkzaamheden uitvoeren, kan zorgen voor letsel aan je rotatorcuff. Dit kan leiden tot een disbalans en instabiliteit. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je onverwacht een val hebt gemaakt waarbij je geprobeerd hebt jezelf op te vangen. Zoals je ziet is er geen kant en klaar antwoord hoe rotatorcuff letsel ontstaat. Bekijk dus altijd samen met je fysiotherapeut wat een mogelijke oorzaak kan zijn zodat je de klacht gericht kunt aanpakken.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen rotatorcuff letsel

  • Pijn in schouder met mogelijke uitstraling naar bovenarm
  • Moeite met arm heffen
  • Moeite met reiken
  • Mogelijk krachtsverlies
  • Bewegingen boven schouderhoogte zijn pijnlijk of zelfs onmogelijk

Wat kun je zelf doen bij rotatorcuff letsel

Bij rotatorcuff letsel zien we vaak verminderde kracht van de stabiliserende schouderspieren. Het is dan belangrijk dat je spierversterkende oefeningen uitvoert. Je kunt zelf met deze oefeningen beginnen en rustig de belasting opbouwen gedurende twee tot zes weken. Eventueel tapen tijdens werk of sporten kan de klachten doen verminderen. Bij een eerder doorgemaakt trauma is het belangrijk uit te sluiten dat er een spierscheuring aanwezig is, raadpleeg daarvoor je fysiotherapeut of huisarts.

Fysiotherapie rotatorcuff letsel

Een fysiotherapeut zal tijdens de intake eerst een lichamelijk onderzoek doen. Vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een adequaat behandelplan opgesteld om de oorzaak van het rotatorcuff letsel gericht te behandelen. Een fysiotherapeut richt de behandeling op het verminderen van pijnklachten. Daarna zal er ruimte zijn om de balans tussen de spieren weer te herstellen en de zo de belastbaarheid van de schouder weer op te voeren. Dat laatste is erg belangrijk, als je dat overslaat heb je de klachten in no time weer terug.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied rotatorcuff letsel

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je rotatorcuff letsel? Malou en Joep helpen je graag.

Malou Fransen Fysiotherapeut Fysio Jansen
Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Veel gestelde vragen over rotatorcuff letsel

Een kijkoperatie aan de schouder is een ingreep waarbij de orthopedisch arts (orthopeed) in de schouder kijkt met een camera op een dun buisje. Hiermee kan de orthopeed een scheur herstellen in de rotator cuff. Dit zijn vier spieren in de schouder die de schouderkop in de kom stabiliseren.

De rotator cuff bestaat uit vier spieren, dit zijn de suprapinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis. Ze zorgen ervoor dat de beweging van het gewricht in goede banen geleid wordt en daarnaast dragen ze bij aan de stabiliteit tijdens het bewegen. Boven de schouder kop en pezen bevindt zich nog het schouderdak (acromion) met daartussen een slijmbeurs.

Een rotator cuff scheur (scheur in één van de pezen) is een veel voorkomende oorzaak van pijn klachten in de schouder. De rotator cuff bestaat uit vier spieren en hun pezen. Deze vormen samen een “cuff” over de kop van de schouder.