Beweegprogramma Diabetes

Diabetes is een veel voorkomende aandoening, die vaak te maken heeft met leefstijl. Voor mensen met diabetes is voeding en beweging belangrijk om de gezondheid een handje te helpen. In deze  blog leggen we je uit wat diabetes is en wat je kunt doen om er het beste mee om te gaan.

Mensen met diabetes schamen zich vaak om te bewegen, terwijl beweging net als medicatie en voeding van wezenlijk belang is. Bewegen heeft een positieve invloed op de stofwisseling, de bloeddruk en de cholesterolspiegel. Je kunt als diabeet gewoon aan sport doen met normale bloedglucosewaarde. Door dit beweegprogramma aan te bieden hopen we veel mensen over de streep te trekken. Trainen met lotgenoten en onder begeleiding van een fysiotherapeut voelt toch net wat anders dan naar de sportschool gaan. Gedurende het programma leer je symptomen herkennen en hiernaar te handelen.

Beweegprogramma Deurne Fysio Jansen

Wat is diabetes?

Diabetes staat ook wel bekend als suikerziekte, wat inhoudt dat je lichaam niet meer in staat is om de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te houden. Dit heeft ermee te maken dat het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of dat het lichaam resistent is geworden voor het hormoon insuline. Insuline is een belangrijk hormoon in ons lichaam die verantwoordelijk is voor de glucosestofwisseling. Insuline wordt in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geproduceerd.

Na het eten van een maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel en dat stimuleert bij gezonde mensen de afgifte van insuline. Insuline zorgt er vervolgens voor dat deze suikers worden vervoerd naar de cellen om ze vervolgens te verbranden als energie. Bij onvoldoende insuline of resistentie (ongevoeligheid) voor insuline, blijven de suikers in de bloedbanen doordat ze de cellen niet inkomen. Dit zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel en ontstaat er diabetes.

Diabetes type 1

Type 1 is de aangeboren variant, die bij 10-15% van de gevallen voorkomt. In dit geval maakt het lichaam onvoldoende insuline aan waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog blijft.

Diabetes type 2

Type 2 is de verworven diabetes, deze variant zien we steeds meer voorkomen door de slechte leefstijl van mensen. Wanneer je steeds meer ongezond eet, raken de eilandjes van Langerhans overbelast en worden de cellen ongevoelig voor insuline.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Bewegen met diabetes

Sporten heeft veel gunstige effecten maar specifiek voor diabetes verbetert het de werking van insuline! Daarbij is bewegen gunstig om je gewicht onder controle te krijgen en te houden. Mensen met diabetes kunnen tijdens het sporten in een hypo (te lage bloedsuiker) of hyper (te hoge bloedsuiker) terechtkomen. Dat dit af en toe voorkomt is niet erg, maar bij een toename is dit niet goed voor het lichaam. Het is daarom belangrijk dat je dit door onderstaande tips probeert te beperken.

  • Controleer je bloedsuikerspiegel voor en na het sporten.
  • Heb altijd een sportdrankje of dextrose bij de hand voor het geval dat je een hypo krijgt.
  • Drink voldoende water voor, tijdens en na het sporten.
  • Zorg voor een goede warming-up en een goede coolingdown.
  • Trek goede schoenen en naadloze sokken aan voor het sporten.
  • Controleer je voeten voor en na het sporten op eventuele blaren of wondjes.

Jouw persoonlijk beweegprogramma

Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid. De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut het beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken.

Drie stappen naar gezond bewegen

Het beweegprogramma is aangepast op jouw persoonlijke situatie. Er wordt getraind in groepsverband, met mensen die ook bekend zijn met diabetes. In de groep kun je elkaar steunen, stimuleren en ervaringen uitwisselen. Het beweegprogramma bestaat uit 3 stappen.

Stap 1: Eerste gesprek en testen
Stap 2: Beweegprogramma diabetes type 2
Stap 3: Dagelijks bewegen

Stap 1: Eerste gesprek en testen

Wanneer je de eerste stap zet, ontvangt je thuis alle informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst neem je mee naar het eerste gesprek. Nadat de fysiotherapeut de vragen en antwoorden met je heeft doorgenomen, worden de testonderdelen doorlopen. De testonderdelen zijn: een conditietest en een fitheidstest.

Stap 2: beweegprogramma diabetes type 2

Na dit eerste gesprek en testen kun je instromen in het beweegprogramma. Het beweegprogramma diabetes type 2 is te verdelen in 2 onderdelen:

  • Goed beginnen
    Je ontvangt informatie en voorlichting over het beweegprogramma. Het belangrijkste in het inleidende programma is dat je weer plezier krijgt in het bewegen. Ook ga je leren herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer je bepaalde bewegingen maakt.
  • Uw persoonlijke programma
    Na drie weken ga je door met het verder opbouwen van het beweegprogramma; dit is afhankelijk van jouw persoonlijke doelen

Stap 3: Dagelijks bewegen

Tijdens het beweegprogramma diabetes type 2 heb je geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na 12 weken kijkt je samen met je fysiotherapeut  naar de resultaten van het beweegprogramma. De fysiotherapeut brengt een advies uit over de vormen van bewegen die bij jouw mogelijkheden en ambities passen. Advies:

  1. Volg het beweegprogramma diabetes type 2
  2. Stop met roken
  3. Beweeg (wandel, fiets of zwem)
  4. Eet gezond voor een gezond gewicht
  5. Houd je conditie op peil, sport in gezelschap
  6. Zorg dat je altijd een koolhydraatrijke snack bij je hebt
  7. Luister naar de signalen van je lichaam
  8. Let goed op uw bloedglucosewaarden
  9. Stop met sporten als je een hypo voelt aankomen

Drie stappen naar gezond bewegen

Aanmelden of vragen?
Voor aanmelding of meer informatie kun je bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl