Beweegprogramma Diabetes

Diabetes type 2 is een veel voorkomende aandoening, die vaak te maken heeft met leefstijl. Voor mensen met deze vorm van diabetes is voeding belangrijk, maar ook beweging. Voor dat laatste kan het erg helpend zijn om een beweegprogramma te volgen

Mensen met diabetes schamen zich vaak om te bewegen, terwijl beweging net als medicatie en voeding van wezenlijk belang is. Het heeft een positieve invloed op de stofwisseling, de bloeddruk en de cholesterolspiegel. Je kunt als diabeet gewoon aan sport doen op het moment dat je bloedglucosewaarde onder controle is. Trainen met lotgenoten en onder begeleiding van een fysiotherapeut voelt toch net wat anders dan naar de sportschool gaan en misschien is dat voor jou wel de manier om over de streep getrokken te worden. Gedurende het programma leer je jouw lichaam beter kennen en te handelen naar symptomen.

Beweegprogramma Deurne Fysio Jansen

Wat is diabetes?

Diabetes staat ook wel bekend als suikerziekte; je lichaam is niet meer in staat om de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te houden. Dit komt doordat er onvoldoende insuline aanmaakt wordt of doordat het lichaam resistent is geworden voor insuline. Insuline is een belangrijk hormoon dat verantwoordelijk is voor de glucosestofwisseling. Dit wordt in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geproduceerd.

Als je eet stijgt de bloedsuikerspiegel en dit stimuleert in een gezonde situatie de afgifte van insuline. Dit hormoon zorgt er vervolgens voor dat deze suikers worden vervoerd naar de cellen om ze door verbranding om te zetten in energie. Bij onvoldoende insuline of resistentie (ongevoeligheid) voor insuline, blijven de suikers in de bloedbaan en bereiken dus de cellen niet. Dit zorgt voor een structurele stijging van de bloedsuikerspiegel, zo ontstaat diabetes.

Diabetes type 1

Type 1 is de aangeboren variant, die bij 10-15% van de gevallen voorkomt. In dit geval maakt het lichaam onvoldoende insuline aan waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog blijft.

Diabetes type 2

Type 2 is de verworven diabetes, deze variant zien we steeds meer voorkomen door een ongezonde leefstijl van mensen. Wanneer je steeds meer ongezond eet, raken de eilandjes van Langerhans overbelast en worden de cellen ongevoelig voor insuline.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Bewegen met diabetes

Sporten heeft veel gunstige effecten maar specifiek voor diabetes verbetert het de werking van insuline! Daarbij is bewegen gunstig om je gewicht onder controle te krijgen en te houden. Mensen met diabetes kunnen tijdens het sporten in een hypo (te lage bloedsuiker) of hyper (te hoge bloedsuiker) terechtkomen. Dat dit af en toe voorkomt is niet erg, maar als het te vaak gebeurt is dit niet goed voor het lichaam. Het is daarom belangrijk dat je dit door onderstaande tips probeert te beperken.

 • Controleer je bloedsuikerspiegel voor en na het sporten.
 • Heb altijd een sportdrankje of dextrose bij de hand voor het geval dat je een hypo krijgt.
 • Drink voldoende water voor, tijdens en na het sporten.
 • Zorg voor een goede warming-up en een goede cooling down.
 • Trek goede schoenen en naadloze sokken aan zodat je de kans op wondjes beperkt.
 • Controleer je voeten voor en na het sporten op eventuele blaren of wondjes.

Jouw persoonlijk beweegprogramma

Het beweegprogramma heeft tot doel je te leren om dagelijks te bewegen en dit ook vooral te blijven doen. Dit is noodzakelijk voor het verbeteren van je gezondheid. De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en een aantal testen. De testen laten zien wat jouw huidige conditie is en welke vorm van bewegen bij je past. Hierdoor ontstaat een beweegprogramma op maat.

Drie stappen naar gezond bewegen

Het beweegprogramma wordt dus aangepast op jouw persoonlijke situatie. Er wordt getraind in groepsverband, dat werkt vaak erg motiverend. In de groep kun je elkaar steunen en stimuleren. Niet iedereen in de groep heeft diabetes, ieder traint om zijn of haar eigen reden. Het beweegprogramma bestaat uit 3 stappen.

Stap 1: Eerste gesprek en testen
Stap 2: Beweegprogramma diabetes type 2
Stap 3: Dagelijks bewegen

Stap 1: Eerste gesprek en testen

Wanneer je de eerste stap zet, ontvang je alle informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst neem je mee naar het eerste gesprek. Nadat de fysiotherapeut de vragen en antwoorden met je heeft doorgenomen, worden de testonderdelen doorlopen. De testonderdelen zijn: een conditietest en een fitheidstest.

Stap 2: beweegprogramma diabetes type 2

Na dit eerste gesprek en testen kun je instromen in het beweegprogramma. Het beweegprogramma diabetes type 2 is te verdelen in 2 onderdelen:

 • Goed beginnen
  Je ontvangt informatie en voorlichting over het beweegprogramma. Het belangrijkste in het inleidende programma is dat je weer plezier krijgt in het bewegen. Ook ga je leren herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer je bepaalde bewegingen maakt.
 • Uw persoonlijke programma
  Na een aantal weken ga je door met het verder opbouwen van het beweegprogramma; dit is afhankelijk van jouw persoonlijke doelen.

Stap 3: Dagelijks bewegen

Tijdens het beweegprogramma diabetes type 2 heb je geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na 12 weken kijkt je samen met je fysiotherapeut naar de resultaten van het beweegprogramma. De fysiotherapeut brengt een advies uit over de vormen van bewegen die bij jouw mogelijkheden en ambities passen. Advies:

 1. Volg het beweegprogramma diabetes type 2
 2. Stop met roken
 3. Beweeg (wandel, fiets of zwem)
 4. Eet gezond voor een gezond gewicht
 5. Houd je conditie op peil, sport in gezelschap
 6. Zorg dat je altijd een koolhydraatrijke snack bij je hebt
 7. Luister naar de signalen van je lichaam
 8. Let goed op uw bloedglucosewaarden
 9. Stop met sporten als je een hypo voelt aankomen

Aanmelden of vragen?
Voor aanmelding of meer informatie kun je bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl