Sportfysiotherapie in Deurne

Sportfysiotherapie is in de basis gericht op het behandelen van lichamelijke klachten die sportbeoefening in de weg staan. De blessure hoeft niet per definitie tijdens het sporten ontstaan te zijn, maar het behandeldoel hangt wel samen met pijnvrij bewegen tijdens sportbeoefening, dat kan variëren van recreatief bewegen tot olympisch niveau. Bij Fysio Jansen wordt samen met jou aan je doelen gewerkt met onze master-sportfysiotherapeut.

 Blessures kunnen jouw sportplezier en prestaties behoorlijk verpesten. Heb jij een (beginnende) blessure of klachten die steeds terug komen? Dan is het een goed idee om een afspraak te maken. Net zoals een auto onderhoud nodig heeft om soepel te blijven lopen, heeft je lichaam dat ook. De sportfysiotherapeut weet wat er met jouw lichaam gebeurt tijdens en na het sporten en hoe je eventuele blessures kunt voorkomen of verhelpen.

De kans is groot dat je tijdens het sporten gehinderd wordt als je klachten hebt aan bijvoorbeeld je:

  • Knie
  • Enkel
  • Heup
  • Schouder
  • Rug

Het kan dan een heel goed idee zijn om een afspraak te maken met onze sportfysiotherapeut. Die helpt je om breed én sportspecifiek te werken aan herstel.

Sportfysiotherapie Deurne | Fysio Jansen | Vakkundig
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Vergoeding vanuit de zorgverzekeraar

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en valt onder fysiotherapie bij de zorgverzekering. Beiden worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

 Bij Fysio Jansen is Joep van den Munckhof i.o. tot Msc. sportfysiotherapeut.

Sportfysiotherapie Deurne | Fysio Jansen | Vakkundig

Veel gestelde over sportfysio

Om een afspraak te maken bij een sportfysiotherapeut heb je niet per se een verwijzing nodig. Net als bij niet-gespecialiseerde fysiotherapie is ook hier sprake van directe toegankelijkheid. Dit houdt in dat je je meldt bij je behandelaar en dat hij of zij beoordeelt of de klacht geschikt is voor behandeling of dat het verstandig is om toch eerst een dokter te bezoeken.

Bij sportfysiotherapie staan misschien nog wel meer dan bij alle andere vormen van fysiotherapie jouw persoonlijke doelstellingen centraal. Tijdens een uitgebreide intake worden die vastgelegd en daarna vertaald naar een gericht behandelplan. De sportfysiotherapeut is expert in het opstellen van oefen- en trainingsprogramma’s die je in staat stellen stap voor stap de gewenste sportactiviteit te hervatten of verbeteren. Sportfysiotherapie beperkt zich niet tot de behandelmomenten maar vraagt ook de nodige eigen inzet.

Een sportfysiotherapeut heeft verschillende behandeltools. Natuurlijk neemt trainingstherapie een belangrijke positie in binnen de behandeling, maar daarnaast zijn ook bijvoorbeeld massagetechnieken, dry-needling, mobilisatie en shockwave heel bruikbaar.

De sportfysiotherapeut houdt zich behalve met behandeling ook bezig met preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten, ongeacht niveau. Hij neemt specifieke testen af, adviseert en kan desgewenst op afstand monitoren of er ook daadwerkelijk vooruitgang wordt geboekt.

Om bij en sportfysiotherapeut te komen hoef je niet per se topsport te beoefenen. Deze vorm van fysiotherapie is ook uitermate geschikt voor geblesseerde sporters op recreatief niveau.  Alle sport gerelateerde klachten vallen onder het domein van de sportfysiotherapeut. Veel voorkomend zijn; enkelbandletsel, kniebandletsel, meniscusirritatie of -letsel, kruisbandletsels, instabiliteit van gewrichten (vooral de knie, enkel en schouder), peesirritatie (bijvoorbeeld jumpersknee/runnersknee), spierverrekkingen en scheuringen, klachten van bot(vlies) en kraakbeen, rugklachten en liesklachten.

Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut met een aanvullende masteropleiding sportfysiotherapie. Master wil zeggen dat de toegepaste therapie altijd onderbouwd kan worden met de meest recente onderzoeken en dat de therapeut dit soort onderzoeken ook zelf kan uitvoeren. De sportfysiotherapeut heeft als doel het herstellen van functies, het voorkomen van (sportgerelateerde) klachten en de verbetering van (sport)prestaties. Meest voor de hand liggend is natuurlijk dat je naar een sportfysiotherapeut gaat omdat je geblesseerd geraakt bent tijdens het sporten, maar de doelgroep is veel breder. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen met een chronische aandoening die willen beginnen of opbouwen met sporten.

Sportfysiotherapeuten werken nauw samen met sportartsen, orthopeden en podotherapeuten. Dat is fijn, want mocht er vanuit de therapeut twijfel zijn over het beeld of herstel, dan is de drempel tot verdere stappen laag.