Shockwave therapie als behandeling voor spasticiteit

Shockwave therapie oftewel ESWT Is een therapievorm die veel mensen kennen voor de behandeling van peesklachten, maar wist je dat het ook een bijzonder effectieve toepassing is bij spasticiteit? De hoogenergetische geluidsgolven (shockwaves) prikkelen het zelfgenezend vermogen van het lichaam, dit zorgt in het geval van spasticiteit voor pijnvermindering, afname van functionele beperkingen en/of verbetering van de verzorgbaarheid.

Spasticiteit is iets dat wereldwijd veel voorkomt, het is één van de grootste oorzaken voor problemen aan het houdings- en bewegingsapparaat bij mensen met aangeboren of niet-aangeboren hersenletsel. Extreem hoge spierspanning leidt tot verminderde bewegingsmogelijkheid en pijn; een groot probleem waarop een breed scala aan behandelingen wordt losgelaten. Denk hierbij aan fysiotherapie, spalken, botox en chirurgische correcties, maar denk ook zeker aan shockwave therapie.

Botox

Momenteel wordt botox vaak toegepast om de tonus (spanning) van spastische spieren te laten zakken. Toch is het inspuiten van dit goedje niet zonder risico’s, het is een gifstof die flinke bijwerkingen kan geven. Behandeling met botox kan erg pijnlijk zijn en is bovendien duur.

Pijnvrij, snel en goedkoop

De behandeling met shockwave is aanzienlijk goedkoper dan de toepassing van botox. Daarnaast is het een veilige, pijnvrije, laagdrempelige methode die al binnen enkele sessies resultaat geeft.

Shockwave therapie bij spasticiteit | Fysio Jansen in Deurne

Waarom zo effectief?

Klinkt mooi hè? Is het ook.
Een antwoord op de vraag waarom shockwave zo effectief is bij de behandeling van spasticiteit is er pas enkele jaren. In 2017 werd ontdekt dat deze behandeling de neuromusculaire overgangen beïnvloedt. Simpel gezegd betekent dit dat de samenwerking tussen de zenuw en de spier wordt aangepakt. Bij spasticiteit prikkelt de zenuw de spier zonder filter, waardoor die overmatig gespannen raakt.
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Voorwaardenscheppend

Al direct na de eerste behandeling met shockwave zal er een verbetering te bemerken zijn in het spastische ledemaat. Meestal is er vermindering van pijn en verbetering van de beweeglijkheid merkbaar, dit is voorwaardenscheppend voor andere therapeutische handelingen. Met andere woorden; door de toepassing van shockwave vergroot je de mogelijkheden bij oefentherapie of het succes van een spalk.

De behandeling

Wat nog goed is om te weten, is hoe zo’n shockwave behandeling er eigenlijk uit ziet. Met de behandelkop wordt de zogenaamde spierbuik (het deel van de spier dat samentrekt) zo’n drie minuten bewerkt. Door dit met een frequentie van eens per week drie keer te herhalen, ontstaat een tonusdaling die maandenlang aanhoudt. Die periode kan gebruikt worden om extra efficiënt te oefenen zodat je niet afhankelijk wordt van een ‘kunstje’.

Shockwave bij Fysio Jansen

Shockwave is dus een veilige, pijnloze, eenvoudige manier om van buitenaf invloed uit te oefenen op een proces in het lichaam. Het is geen opzichzelfstaande behandeling, maar een mooie aanvulling op bestaande therapievormen. Omdat er nu eenmaal altijd tijd overheen gaat voor iets nieuws mainstream wordt, zijn er vandaag de dag nog niet zoveel therapeuten die deze behandeling in hun dagelijkse praktijk toepassen. Het zal slechts een kwestie van tijd zijn voor hierin verandering komt, want steeds meer revalidatiecentra en particuliere praktijken nemen shockwave bij spasticiteit op in hun zorgaanbod. Ook bij fysio Jansen ben je aan het goede adres voor deze innovatieve behandeling. Juul weet er alles van en hij helpt je graag om de gevolgen van spasticiteit te verminderen en jouw kwaliteit van leven te verbeteren!

Neem contact met Juul op door hem te bellen, appen of mailen.