Operatie? Begin met trainen!

Binnenkort krijg je een operatie. “Doe maar niet te veel, zorg dat je goed uitgerust bent want je lichaam krijgt het nog zwaar genoeg.” Dit horen mensen vaak aan de vooravond van een operatie. Advies van naasten, goedbedoeld maar onjuist.

Sportwedstrijd

Zie een operatie als een belangrijke sportwedstrijd. Om deze aanslag op je lichaam aan te kunnen en een plekje op het podium te bemachtigen, train je hiervoor. In dat perspectief is het best een beetje gek als je ter voorbereiding op een operatie gewoon op de bank gaat liggen. Toch?

Operatie? Begin met trainen! | Fysio Jansen in Deurne

Hoe spieren voor je werken

Er is veel onderzoek gedaan naar pre-operatief trainen en de publicaties liegen er niet om: hoe sterker je spieren in de basis zijn, hoe je sneller je weer mobiel bent. Je spieren vormen een opslagplaats van eiwitten en die komen goed van pas bij wondherstel. Ook is je afweersysteem sterker wanneer je getraind bent, zo houd je ziekmakers die je herstel belemmeren buiten de deur.

Vraag het de fysiotherapeut

Een operatie krijg je niet voor niets, natuurlijk ben je in de aanloop ernaar toe wat kwetsbaar. Het is logisch dat trainen niet het eerste is waar je op dat moment aan denkt, misschien vind je het zelfs wel spannend en ben je bang het verkeerde te doen. Weet dat je in dat geval kunt rekenen op de fysiotherapeut. Die kan samen met jou kijken naar wat er wel mogelijk is, zo kan je jij je op een veilige en effectieve manier voorbereiden op de komende operatie.

Operatie? Begin met trainen! | Fysio Jansen in Deurne

Snel weer uit bed

Maar na je operatie mag je toch wel uitrusten hè? Tuurlijk mag dat, maar wel met mate. Rust en slaap zijn belangrijke pijlers bij herstel, maar beweging is dat ook. Mensen die snel weer mobiel zijn hebben meestal minder complicaties en zijn eerder weer de oude. Het laat zich niet moeilijk raden dat de ziektetrajecten van mensen die in beweging komen korter zijn en dus minder belastend voor de zorgkosten. Ook hier weer kan de begeleiding van een fysiotherapeut uitkomst bieden.

Onthoud dit: Herstel begint al vóór de operatie, de fysiotherapeut kan een belangrijke bijdrage leveren.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.