Het interview van fysiotherapeut en manueel therapeut Joris van Hulten

De enkel en voet vindt ie mateloos fascinerend en uitdagingen gaat ie niet uit de weg maar aan. De lijst met door hem gevolgde cursussen mag indrukwekkend genoemd worden en om zich nóg verder te verdiepen in zijn vak reisde Joris van Hulten 6 jaar lang wekelijks naar Brussel, hij studeerde daar aan de vrije universiteit en volgde daar masteropleidingen bewegingswetenschappen en manuele therapie.

Op de basisschool en HAVO was Joris naar eigen zeggen een beetje lui, maar daar kwam verandering in toen hij eenmaal kennis maakte met fysiotherapie! Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde worden, ik dacht aan biologiedocent of bio-informatica. Mijn mentor -met wie ik een goede klik had- adviseerde mij om ook eens te gaan kijken bij een open dag fysiotherapie, vanwege mijn liefde voor biologie. “Omdat ik hem vertrouwde, ben ik dat gaan doen en er ging een wereld voor me open.”

Werken vanuit passie

Joris werkt vanuit zijn passie. Dat is wat ie zegt én uitstraalt. In een gesprek met hem vallen geen stiltes want deze bevlogen fysiotherapeut raakt niet uitgepraat over zijn vak. “Mijn moeder heeft wel eens gezegd dat ik het leren pas heb uitgevonden toen ik aan mijn studie begon en ik denk dat ze gelijk heeft. Als je iets doet wat je écht leuk vindt, dan voelt het niet als werken. Ik heb hier een mooie quote over, hij is van Alan Watts en beschrijft precies mijn motto: “Be completely engaged with what you are doing and instead of calling it work realize its play.”

De kunst van het zijn van een goede therapeut

In zijn werk zoekt Joris uitdaging, hij wil graag nadenken. “Wat ik nastreef is een synergie tussen mijn cliënt en mij. Ik wil niet alleen zenden, maar ook reactie. Als je mij vraagt waar de kunst van het zijn van een goede therapeut ligt, dan is het bij het balanceren op dit vlak. Natuurlijk pas ik me aan aan degene tegenover me, maar niet tot in het oneindige. Soms houdt dat in dat ik niet de aangewezen persoon ben voor de behandeling, ik ben hier kritisch in. Als ik het gevoel heb dat het niet gaat werken, dan schuif ik door of sluit ik af. Uiteindelijk is dat het beste voor alle partijen.”

Joris van Hulten Fysio Deurne Voet en enkel
Joris van Hulten Voet en enkel fysiotherapeut Deurne

Opleiding

“Perfectie bestaat niet, maar ik streef het wel na”, stelt Joris. “De gemakkelijkste weg vind ik niet aantrekkelijk, ik vind het juist leuk om te verkennen wat er gebeurt als je tegen de stroom in zwemt. De opleiding die ik gedaan heb is daar een voorbeeld van. Natuurlijk had ik deze bij een instituut in de buurt kunnen volgen, maar toch reed ik zes jaar lang elke week op en neer naar Brussel. Ik zie dat als een leuk cultureel uitstapje en bovendien vind je de manier waarop de opleiding is vormgegeven hier niet. In de eerste plaats is het voordeel van een vrije universiteit dat je per periode kunt kijken wat je past. Natuurlijk zijn er verplichte vakken, maar er is ook mogelijkheid om enkele keuzevakken te volgen, dit biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Verder is er heel veel aandacht voor kritisch denken en het leggen van verbanden.

Enkel en voet

De bijzondere interesse die Joris heeft in de enkel en voet is een mooi voorbeeld van tegen de stroom in zwemmen. “Al tijdens mijn basisopleiding viel het me op dat er binnen de fysiotherapie weinig aandacht is voor deze lichaamsregio, dat verbaasde me. Mensen met klachten komen al snel terecht bij de podotherapeut. Ik wil dat anders doen. Dat betekent niet dat ik podotherapeuten in de weg wil staan, in tegendeel zelfs. Ik wil graag samenwerken, wat zij doen wil ik aanvullen met mijn ‘actieve’ fysiotherapeutische blik. Het is zó interessant om te kijken naar hoe deze gewrichten bewegen, wat de functies zijn van de banden, hoe spieren en pezen functioneren wat dit voor gevolgen heeft voor de rest van het lichaam. Hierin vind ik een grote uitdaging, ik lees er alles over dat ik kan vinden.” Hoewel hij inmiddels veel kennis vergaard heeft over deze lichaamsregio, wil Joris zich geen specialist noemen. “Ik vind sowieso dat je dat niet over jezelf mag zeggen, dat moet je aan anderen overlaten. Bescheidenheid siert de mens, ‘specialist’ vind ik een marketingterm en daarom gebruik ik hem niet. En wat zegt het eigenlijk? Een kapper kan mijn haar veel beter knippen dan ik, dus dan is dat ook een specialist.”

Verandering

Joris combineert het liefst hands on behandelingen met oefentherapie. “Ik wil graag voorwaarde-scheppend werken maar verwacht ook iets van mijn cliënt. Met hands on technieken creëer ik ruimte om iets nieuws te doen en daar ligt de grootste winst. Door te doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, dat zei Albert Einstein niet voor niets. Ik hoop het vuur in mensen te ontbranden dat leidt tot verandering.

Vrienden en collega’s

Vier therapeuten van Fysio Jansen kennen elkaar al sinds hun studietijd, Joris is één van hen. Volgens hem heeft dat voor- en nadelen. “Het is heel gemakkelijk om elkaar ergens op te wijzen, ik ben iemand die niet snel een blad voor de mond neemt en die ruimte is er. Ik ben wel een beetje de einzelgänger van het stel, maar dat mag. Iedereen laat elkaar hier in zijn of haar waarde.”

Coronatijd

De coronatijd bracht Joris enigszins van zijn stuk, maar dat duurde niet lang. “Ik maakte me in eerste instantie wel zorgen, wist niet hoe het verder zou gaan qua praktijkvoering. Maar al snel konden we met het team denken in mogelijkheden, we dachten na over hoe we binnen de praktijk afstand kunnen inbouwen. Met elkaar hebben we onze ideeën uitgewerkt en geïmplementeerd.” De tijd thuis vond Joris niet zo fijn, een leven achter de laptop is niks voor hem. “Natuurlijk waren er wel contactmomenten met cliënten, maar die frequentie was niet bijzonder hoog. Ik wilde hen niet overladen en heb het daarom ook deels van hen laten afhangen.”

Gemotiveerde mensen

Voor de toekomst heeft Joris geen vastomlijnd plan, maar dat betekent niet dat hij geen ambities heeft. “Zeker is dat ik uitdaging wil houden, dat kan op verschillende manieren. Misschien werk ik wel mee aan een onderzoek, dat lijkt me interessant. Wat ik belangrijk vind is dat ik omringd word door gemotiveerde mensen, wat ik doe wil ik samendoen.”

Wil jij graag samenwerken met Joris? Bel of app hem dan voor een afspraak.

Zijn telefoonnummer is: 06-46435838