Last van knieklachten?

Een op de vijf Nederlanders heeft ooit last gehad van kniepijn.  Opstaan uit een stoel, het gaan zitten, wandelen en springen zouden onmogelijk zijn zonder de knie. Er werken continue sterke krachten op de knie welke worden opgevangen door spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Deze structuren zorgen voor de stabiliteit van de knie. De knieklachten kunnen veroorzaakt worden door het bot, het kraakbeen, de kniebanden en de spieren rondom de knie. Een knie met gezond kraakbeen en sterke spieren kan sterke krachten weerstaan.

Oorzaak knieklachten

Overbelasting is vaak de oorzaak van knieklachten. Het te veel en te lang sporten kan de structuren rondom de knie overbelasting. Overgewicht zorgt tevens een verhoogde druk op het kniegewricht. Naast overbelasten kun je je knieën ook blesseren. Dit gebeurt ook vaak tijdens het sporten, maar het kan ook bij andere vallen of ongelukken gebeuren. Ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieklachten. Deze klachten hebben meestal niks met blessures te maken, maar met slijtage aan de knieën. 

De volgende structuren kunnen aangedaan zijn bij knieklachten:

  • Botten: fracturen, botkneuzing, botoedeem,
  • Gewrichtskraakbeen: kraakbeenletsel, artrose
  • Meniscus: meestal betreft het traumatisch ontstane rupturen, maar ook 
degeneratieve laesies zijn mogelijk.
  • Gewrichtskapsel: letsel leidt tot ontsteking, hydrops en pijn. Chronische irritatie leidt tot zwelling van het kapsel. Plooien in het kapsel kunnen aanleiding geven tot inklemming tussen knieschijf en bovenbeen. Chronische gewrichtskapselontsteking zoals het geval is bij een reumatoıde artritis leidt tot bewegingsbeperkingen en gewrichtsslijtage
  • Ligamenten: vooral letsels van de mediale band en de voorste kruisbandletsels komen veel voor.
  • Pezen: peesontsteking, rupturen of degeneratieve afwijkingen
  • Spieren: triggerpoints, rupturen, kneuzingen of myositis ossificans
  • Vetweefsel: ontsteking van vetmassa van Hoffa, vet
weefsel onder de tractus iliotibialis.
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Aandoeningen knie

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie bij knieklachten

Het behandelen van jouw knieklachten is afhankelijk van de aandoening. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Bij de meeste knieklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Tevens moet de knie na het bewegen rust krijgen om te herstellen. Wij gaan direct aan de slag met jouw blessure en zorgen voor de beste behandeling. Een afgestemd programma voor een goede en snelle revalidatie van jouw knieklachten.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij knieklachten:

Heb je last van knieklachten die maar niet overgaan? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij jou past. Iedereen wil toch actief en fit oud worden.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied knieklachten

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je knieklachten? Joep en wout helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.