Een op de vijf Nederlanders heeft ooit last gehad van kniepijn. Opstaan uit een stoel, het gaan zitten, wandelen en springen zouden onmogelijk zijn zonder de knie. Er werken continue sterke krachten op de knie welke worden opgevangen door spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Deze structuren zorgen voor de stabiliteit van de knie. De knieklachten kunnen veroorzaakt worden door het bot, het kraakbeen, de kniebanden en de spieren rondom de knie. Een knie met gezond kraakbeen en sterke spieren kan sterke krachten weerstaan.
Last van knieklachten?
Oorzaak knieklachten
Overbelasting is vaak de oorzaak van knieklachten. Het te veel en te lang sporten kan de structuren rondom de knie overbelasting. Overgewicht zorgt tevens een verhoogde druk op het kniegewricht. Naast overbelasten kun je je knieën ook blesseren. Dit gebeurt ook vaak tijdens het sporten, maar het kan ook bij andere vallen of ongelukken gebeuren. Ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieklachten. Deze klachten hebben meestal niks met blessures te maken, maar met slijtage aan de knieën.
De volgende structuren kunnen aangedaan zijn bij knieklachten:
- Botten: fracturen, botkneuzing, botoedeem,
- Gewrichtskraakbeen: kraakbeenletsel, artrose
- Meniscus: meestal betreft het traumatisch ontstane rupturen, maar ook degeneratieve laesies zijn mogelijk.
- Gewrichtskapsel: letsel leidt tot ontsteking, hydrops en pijn. Chronische irritatie leidt tot zwelling van het kapsel. Plooien in het kapsel kunnen aanleiding geven tot inklemming tussen knieschijf en bovenbeen. Chronische gewrichtskapselontsteking zoals het geval is bij een reumatoıde artritis leidt tot bewegingsbeperkingen en gewrichtsslijtage
- Ligamenten: vooral letsels van de mediale band en de voorste kruisbandletsels komen veel voor.
- Pezen: peesontsteking, rupturen of degeneratieve afwijkingen
- Spieren: triggerpoints, rupturen, kneuzingen of myositis ossificans
- Vetweefsel: ontsteking van vetmassa van Hoffa, vet weefsel onder de tractus iliotibialis.
Aandoeningen knie
Fysiotherapie bij knieklachten
Het behandelen van jouw knieklachten is afhankelijk van de aandoening. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Bij de meeste knieklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Tevens moet de knie na het bewegen rust krijgen om te herstellen. Wij gaan direct aan de slag met jouw blessure en zorgen voor de beste behandeling. Een afgestemd programma voor een goede en snelle revalidatie van jouw knieklachten.
Behandelingen die vaak toegepast worden bij knieklachten:
- Oefentherapie
- Medical taping
- Mobiliseren
- Triggerpointtherapie – Dry needling
- Deep tissue massage
- Fasciatherapie
- Flossingtherapie
- IASTM
Heb je last van knieklachten die maar niet overgaan? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij jou past. Iedereen wil toch actief en fit oud worden.
Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied knieklachten
Afspraak inplannen
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.
Veel gestelde vragen over knieklachten
De meeste knieproblemen gaan binnen een paar weken tot maanden vanzelf over. Als je klachten houdt of je wil graag weten wat de reden van de klacht is dan kan je een fysiotherapeut bezoeken, die is namelijk specialist in het houding- en bewegingsapparaat.
In de meeste gevallen is het niet nodig om een arts te consulteren bij knieklachten, maar onderstaande punten vormen een uitzondering:
- Recent trauma
- Recent onverklaard gewichtsverlies ( > 5 kg / maand )
- Langdurig gebruik corticosteroïdenConstante pijn die niet afneemt in rust of bij verandering van positie
- Kanker in voorgeschiedenis
- Algemeen onwelbevinden
- Nachtelijke pijn (die aanhoudt als je van houding veranderd bent)
- Uitgebreide neurologische tekenen en symptomen
In een knie zitten heel wat structuren die kunnen opspelen bij overbelasting. Denk maar eens aan de kniebanden, slijmbeurs, kapsel, kraakbeen/bot, menisci en kapsel. In de meeste gevallen ervaar je stekende of zeurende pijn, in eerste instantie alleen in beweging maar later ook in rust.
Of je wel of niet kunt doorgaan met sporten hangt af van de ernst en aard van je blessure. Soms is het voor een goed herstel nodig om te stoppen met sporten. In andere gevallen is het aanpassen van je trainingen en het eventueel overslaan van een wedstrijd voldoende. Je fysiotherapeut kan je hierover adviseren.
In principe wordt behandeling alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt, echter zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen. Wanneer jouw aandoening op deze lijst voorkomt, geeft dat je vanaf de 21ste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering (voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend verzekeren).
Braces, de meningen zijn erover verdeeld. Zijn ze nou juist wel of niet goed? Maken ze je spieren lui of zorgen ze ervoor dat je in staat bent alle omliggende krachtpatsers sterk te houden?Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig en zéker niet eenduidig te geven.
Feit is dat braces door veel mensen als prettig ervaren worden omdat ze compressie en steun geven. Ze worden vaak gebruikt op momenten waarbij wat extra belasting of activiteit gevraagd wordt of als aanvulling op een behandel-/hersteltraject.
Deel deze pagina