Heb je last van TFCC letsel?

Wat is TFCC letsel?

Het TFCC (Triangulaire Fibrocartilagineuze Complex) is een geheel aan structuren dat zich aan de pinkzijde van de pols bevindt. Het TFCC verbindt de ellepijp (ulna) met het spaakbeen (radius) en een handwortelbeentje dat het os triquetrum wordt genoemd. Het geheel bestaat uit een kraakbeenachtige discus die samen met andere ligamenten de ruimte aan de pinkzijde van de pols opvullen. De discus wordt ook wel de meniscus van de pols genoemd. Het TFCC heeft als functie het radio-ulnaire gewricht te stabiliseren en krachten op te vangen.

TFCC letsel | Oorzaak en behandeling | Fysio Deurne

Symptomen TFCC letsel

Vanaf de leeftijd van 50 jaar neemt de kans op TFCC slijtage toe. Er is letsel aan het TFCC wanneer de discus, banden en/of het kraakbeen beschadigd is. Bij veel mensen gaat dit onopgemerkt, zonder hier klachten aan te ondervinden. Wanneer dit wel het geval is, kun je last hebben van onderstaande symptomen:

  • Pijn aan de pinkzijde van de pols
  • Pijn bij draaien van de pols en bij het opdrukken uit een stoel
  • Gewricht tussen de ellepijp en het spaakbeen kan instabiel worden
  • Er kan een krakend of klikkend gevoel van de pols aanwezig zijn
  • Er kan krachtsverlies van de hand aanwezig zijn

Oorzaken TFCC letsel

TFCC letsel kan worden veroorzaakt door slijtage of door een trauma. Bij het laatste geval komt dit meestal door een val op de uitgestrekte hand waarbij er flinke kracht op de (over) strekte en gedraaide pols ontstaat. De overstrekking en gedraaide toestand van de pols zijn een belangrijke factor voor het ontstaan van deze klachten. TFCC letsel wordt daarom vaak gezien bij sporten zoals turnen, hockey, boksen en tennis. In het geval van slijtage gaat de structuur in kwaliteit achteruit. TFCC letsel kan ook het gevolg zijn van een relatief lange ellepijp ten opzichte van het spaakbeen.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Behandeling bij TFCC letsel

Het is belangrijk om in eerste instantie te achterhalen wat de oorzaak van het letsel is. Wanneer er sprake is van een klein scheurtje kan er conservatief behandeld worden. Om te voorkomen dat de pols instabiel blijft is het verstandig om hiervoor een fysiotherapeut te raadplegen. Bij een grote scheur van het TFCC of wanneer de conservatieve aanpak onvoldoende heeft geholpen, kan dit operatief worden gehecht.

Fysiotherapie bij TFCC letsel

De fysiotherapeuten helpen je om de pols geleidelijk aan beter belastbaar te maken. Door de omliggende spieren te trainen wordt het TFCC minder zwaar belast. Daarbij zorgt oefentherapie er ook voor dat de pols zijn stabiliteit weer terugkrijgt.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij TFCC letsel:

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.