Last van een ganglion pols?

Een ganglion is een bobbeltje aan de pols wat ontstaat door lokale zwelling. Een ganglion is een holte die gevuld is met vloeistof en ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Een peesschede is een buisje met vloeistof waar de spierpezen doorheen lopen. Het zorgt ervoor dat de pezen tijdens aan-en ontspannen wrijvingsloos kunnen bewegen. Een ganglion kan in elk gewricht ontstaan, maar komt vaak voor bij de pols. Het is goedaardig en wordt ook wel een ganglioncyste genoemd. Het zit meestal aan de bovenkant van de pols en treft voornamelijk vrouwen.

Ganglion pols | Oorzaak en behandeling l Fysio Jansen

Symptomen

In de meeste gevallen zorgt een ganglion voor weinig tot geen klachten. Ontstaat de ganglion door een onderliggend probleem van de pols of hand, kan dit wel tot klachten leiden. Denk hierbij aan lokale zwelling, lokale drukpijn, pijn tijdens bewegen of een bewegingsbeperking. Er zal dan sprake zijn van pijnklachten of het beperkt de beweeglijkheid van de pols.

Oorzaken van een ganglion in de pols

De oorzaak van een ganglion is in de meeste gevallen onduidelijk. Overbelasting kan een rol spelen bij de ontwikkeling van een ganglion. Bij overbelasting ontstaat er irritatie, teveel vocht of slijtage van het gewrichtskapsel wat kan leiden tot een ganglion. Wanneer je artrose in de gewrichten van je pols hebt, kan dit ook een ganglion veroorzaken. Ook kan het te maken hebben met vergrote beweeglijkheid van de pols. Een pols kan beweeglijker worden doordat polsbanden beschadigd zijn of na een polsbreuk.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Behandeling ganglion

In het gunstigste geval dat de ganglion geen klachten veroorzaakt, is er ook geen behandeling nodig. De patiënt wordt dan gerustgesteld en vaak verdwijnt de ganglion vanzelf. Wanneer er wel klachten optreden kan de fysiotherapeut informatie, advies en oefeningen geven. Er wordt gekeken of overbelasting een rol speelt waarna het advies is om wat meer rust te houden. Speelt een vergrote beweeglijkheid een rol, kan een polsbrace geadviseerd worden. Gaat de ganglion niet over en blijven de klachten aanhouden, kan er voor gekozen worden om de ganglion leeg te zuigen. Dit gebeurt met een naald die in de zwelling wordt gestoken. Helaas wordt hierbij vaak gezien dat het ganglion terugkeert. Wanneer de ganglion blijft terugkeren kan uiteindelijk een operatie de uitkomst bieden. Hierbij verwijderen ze de ganglion in zijn geheel.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied ganglion

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je ganglion? Juul en Joep helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.