Last van nekpijn?

Nekklachten kunnen samengaan met stijfheid en een bewegingsbeperking van de nek. Vaak ligt een zittend leven achter de pc aan de oorsprong van nekpijn. Ook het overmatig gebruik van een smartphone en tablet kan de nek erg belasten. De oorzaak van nekpijn kan overbelasting of een verkeerde beweging zijn. Vaak is er geen eenduidige oorzaak van de nekpijn. Ook al heb je pijn, blijf bewegen om een stijve nek te voorkomen! Nekklachten gaan vaak vanzelf over.

Ongeveer 66% van de mensen heeft een keer in zijn leven last van nekklachten. De oorzaak is vaak onduidelijk en de pijn is vaak binnen een aantal weken weg. De nekklachten zijn hevig of zeurend en kunnen plotseling of meer geleidelijk ontstaan. Het kan als gevolg hebben dat bepaalde houdingen en bewegingen niet meer mogelijk zijn. Soms is er tevens een doffe of zeurende uitstralende pijn naar het hoofd, de schouder of de arm aanwezig. Dagelijkse activiteiten kunnen beperkt worden door de nekpijn.

Nekklachten Deurne - Fysio Jansen

Ontstaan van nekpijn

Het ontstaan van nekpijn is niet altijd te herleiden. Het kan ontstaan zijn door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een verkeerde beweging, artrose, na een val of stoot.

Verhoogde spanning van nekspieren

Je kunt een spier verrekt hebben. De nekspieren verhogen de spanning als reactie op pijn en dit kan eenzijdig zijn. Het voelt dan zeer stijf en dan lijkt het alsof jouw nek vast zit. Het kan veel pijn geven en jouw hoofd kan er scheef of gedraaid van staan.

Nekwervels

Bij ouderen kunnen chronische nekklachten veroorzaakt worden door slijtage van de gewrichtsvlakken tussen de wervels, dit zorgt er voor dat er minder bewegingsruimte is en dat kan met pijn gepaard gaan. Tevens kunnen door botontkalking (osteoporose) de nekwervels soms inzakken en kunnen er makkelijker wervelbreuken ontstaan.

IASTM Deurne Fysio Jansen

Fysiotherapie bij nekpijn

Het behandelen van je nekklachten is afhankelijk van de aandoening. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Bij de meeste nekklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Tevens moet de nek na het bewegen rust krijgen om te herstellen. Wij gaan direct aan de slag met je blessure en zorgen voor de beste behandeling. Een afgestemd programma voor een goede en snelle revalidatie van je nekklachten.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij nekklachten:

Heb je last van nekklachten die maar niet overgaan? Dan kunnen wij je misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past. Iedereen wil toch actief en fit oud worden.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat je zelf kan doen bij nekpijn

In veel gevallen kunnen oefeningen zorgen voor klachtenreductie of voorkomen dat je opnieuw klachten krijgt. Let op! Het is mogelijk dat niet alle oefeningen voor jou of jouw aandoening aan te bevelen zijn. Zorgen oefeningen voor meer pijn die langdurig aanhoudt of ben je niet zeker over of je de oefeningen goed doet neem dan altijd contact op met je fysiotherapeut!

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied nekpijn

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je nekpijn? Wout en Joris helpen je graag.

Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak maken

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Veel gestelde vragen over nekpijn

Als je last van je nek hebt gaat vaak vanzelf over. Als de nekpijn niet binnen een aantal weken afneemt of verdwenen is kun je de fysiotherapeut of huisarts om raad vragen. In de meeste gevallen is nekpijn onschuldig, maar je moet meteen aan de bel trekken als je naast nekpijn ook last hebt van koorts, sufheid en vaak overgeven.

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van de nekklachten te achterhalen, die kan uiteenlopend zijn en dat geldt dus ook voor de behandeling. De behandeling zal in eerste instantie lokaal en symptoomgericht zijn (wanneer er bijvoorbeeld een wervelblokkade zit, dan wordt deze gemobiliseerd, wanneer er een verhoogde spierspanning is dan biedt massage uitkomst), in een later stadium wordt gekeken naar het voorkomen van terugkeer van de klacht, dan is er dus aandacht voor de algehele belastbaarheid.

Je hoeft niet altijd een arts te consulteren bij nekklachten, maar als je je zorgen maakt dan kan het een goed idee zijn. Sowieso moet je in de volgende gevallen contact opnemen:

  • onverklaarbare koorts (nachtelijk zweten)
  • onverklaarbaar gewichtsverlies
  • langdurig gebruik coricosteroïden
  • constante (niet-mechanische) pijn
  • kanker in voorgeschiedenis
  • algemeen onwelbevinden
  • nachtelijke pijn/ toename van pijnklachten ’s nachts
  • uitgebreide neurologische tekenen en symptomen
  • trauma
Wat voor kussen je nodig hebt, is afhankelijk van de houding waarin je overwegend slaapt. Buikslapers gebruiken het liefst een laag kussen, rugslapers middelhoog en zijslapers kunnen het beste vooruit met een hoog kussen. Over wat een goed kussen is, zijn de meningen verdeeld. Er zijn kussens met verschillende compartimenten, nekrollen, watervulling enzovoorts op de markt. Welk kussen bevalt is toch voornamelijk een subjectief verhaal, daarom hebben veel leveranciers een uitprobeer-beleid.

Heel veel mensen hebben last van hun nek, de klachten kunnen variëren van mild tot ernstig. Per jaar heeft 30%-50% van alle mensen een periode met nekpijn. Nekklachten komen het vaakst voor in de leeftijd tussen 40 tot 59 jaar en bij vrouwen tweemaal zoveel als bij mannen (bron: NTVG).

In principe wordt behandeling alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt, echter zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen. Wanneer jouw aandoening op deze lijst voorkomt, geeft dat je vanaf de 21ste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering (voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend verzekeren). In verreweg de meeste gevallen wordt behandeling bij nekklachten niet vergoed uit de basisverzekering.