Bewegingsbeperking nek

De nek ondersteunt het hoofd. Het hoofd weegt gemiddeld 4-6 kilo en idealiter hoort deze recht boven de schouders te staan. Dit is echter niet altijd het geval en veel factoren spelen een rol in ons dagelijks leven die de kans op klachten aan de nek te vergroten. De nek heeft 7 nekwervels. Achter op iedere nekwervel zitten aan weerszijden facetgewrichtjes. Dit zijn kleine gewrichtjes die de op elkaar gestapelde wervels verbinden en zorgen dat de nek kan bewegen. Ieder facetgewricht heeft een onder en bovenliggend gewrichtsvlak. Deze vlakjes zijn bekleed met kraakbeen en wordt omgeven door een kapsel, net als andere gewrichten. Pijn aan deze gewrichtjes wordt meestal aan de achterzijde gevoel en kan uitstraling geven in verschillende gebieden van hoofd, nek en schouder.

Bewegingsbeperking nek | Oorzaak en fysiotherapie | Fysio Jansen Deurne

Oorzaak bewegingsbeperking nek

Veel verschillende oorzaken kunnen zorgen voor klachten aan de facetgewrichtjes. Bijvoorbeeld langdurig ingedraaid zitten praten of televisie kijken plaatst de facetjes in een moeilijke positie. Als door vermoeidheid de spieren dit niet goed meer aankunnen kan het zijn dat zo’n facetgewrichtje klachten gaat geven. Soms voelt het of deze vast/scheef zit, omdat je niet makkelijk meer kunt bewegen met de nek. Dit heeft er echter mee te maken dat de gewrichtsvlakjes niet goed ten opzichte van elkaar bewegen, niet omdat het scheef zit. Hierdoor ervaar je een lokaal rekkend of drukkend gevoel in de nek, meestal aan een zijde.

Symptomen bewegingsbeperking nek

  • Lokaal rekkende of drukkende pijn meestal aan een zijde van de nek
  • Kan uitstralen naar hoofd, nek of schouder
  • Pijn bij het achter- of vooroverbuigen en/of draaien van het hoofd en deze bewegingen kunnen beperkt zijn
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kan ik er zelf aan doen?

Over het algemeen heeft het gewrichtje beweging nodig en met mate belasting. Maak geregeld alle bewegingen van de nek; draaien, buigen en kantelen, zonder deze bewegingen te forceren. Zo zorg je ervoor dat het gewrichtje zichzelf ‘smeert’, doordat het kapsel van het gewricht met beweging synoviaalvloeistof (gewrichtsvloeistof) aanmaakt.

Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

De fysiotherapeut zal zich met name richten op het onderzoeken en behandelen van de pijn en het verbeteren van de bewegelijkheid. Meestal gebeurt dit door middel van passieve mobilisaties of manipulaties van het betreffende gewricht in combinatie met oefeningen. Het is namelijk belangrijk om na het ‘losmaken’ van een gewricht te zorgen dat je lichaam de functie van dit gewricht onderhoudt.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij een positiefout, artrogene beperking, cervicaal facetsyndroom:

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.