Last van een stijve nek?

We hebben er allemaal wel eens last van: een stijve nek. Een verkeerde (werk)houding, kou op de spieren of stress kunnen stijve nekspieren veroorzaken.

Klachten stijve nek

De ernst en de aard van de klachten kunnen per persoon sterk variëren. Van een stram gevoel in het nek-schouder gebied tot hoofdpijn en uitstraling in de armen. Doorgaans worden de klachten vaak erger in de loop van de dag en met name op drukke dagen. Dit kan fysiek, maar ook mentaal druk zijn. Ook kan het zijn dat ’s nachts de klachten de slaap verstoren, wanneer je bijvoorbeeld in een verkeerde houding ligt.

Stijve nek | Oorzaak en behandeling | Fysio Jansen

Oorzaak en ontstaanswijze stijve nek

Myogene (spier) klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij acute klachten komen de klachten vaak snel opzetten, wanneer je bijvoorbeeld veel aan het werk bent geweest boven je macht (boven schouderhoogte). Dit noem je een acute overbelasting. Je verzet op dat moment meer werk dan je lichaam gewend is en deze zet alle zeilen bij door de spieren overmatig aan te spannen. Ook kunnen de klachten over een langere periode ontstaan. Denk hierbij aan een kantoorbaan, waarbij je de hele werkdag in eenzelfde houding zit. De spieren van zowel je rug als je nek houden een rechte houding niet lang vol en automatisch zak je wat weg in je rug, waardoor de schouders en de nek naar voren komen. Door deze houding komen bepaalde spieren in je nek en schoudergebied meer onder spanning en op rek te staan. Hierdoor kunnen spieren over langere tijd vermoeid raken en je lichaam gaat dit oplossen door de spieren te verstijven.

Meestal vormen langdurige houdingen geen probleem als je dit al langere tijd gewend bent. Je lichaam heeft een heel goed aanpassend vermogen en past zich aan de situatie aan, waarin we onszelf geregeld verkeren. Echter wanneer deze belasting te snel toeneemt, waarin je lichaam niet genoeg tijd heeft zich aan te passen, komen de klachten opzetten. Dit hoeft niet altijd fysieke belasting te zijn, maar onderzoek heeft ook bewezen dat stress, slaap, sociale omgang, slechte voeding en negatief denken je lichaam negatief kunnen beïnvloeden.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen van een stijve nek

  • Stram/gespannen gevoel in het nek-schouder gebied, welke soms doortrekt naar de schouder of arm
  • Hoofdpijn uitstralend vanuit de nek
  • Soms met bewegingen het gevoel dat de spieren ‘te kort’ zijn
  • Vermoeid gevoel in de nek
  • ‘Schiet’ plots in de nek (torticollis)
Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Wat kan ik zelf aan de klachten doen?

Belangrijk is na te gaan waarom de klachten zijn ontstaan. Is dat een acuut moment geweest of een langzaam ontstane klacht en wat ging daaraan vooraf. Heeft het te maken met zware belasting, wat je niet gewend bent, neem dan wat gas terug. Heb je meer stil gezeten of heb je thuis of op het werk een verandering gehad in aan je werkplek, zorg voor meer (gevarieerde) beweging tussendoor. Ook is het goed om na te gaan of je ’s nachts genoeg slaapt en je stress of druk ervaart. Door de druk weg te nemen zullen de klachten waarschijnlijk ook afnemen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?

Wanneer klachten blijven bestaan kan de fysiotherapeut samen met jou het proces doornemen. Ook deze zal naar bovenstaande factoren vragen en daarop proberen te anticiperen. Daarnaast onderzoekt de fysiotherapeut of bewegingsbeperkingen bestaan in de bewegingen van de nek en schouder. Hij of zij kan deze beperkingen opheffen, waardoor je beter kunt bewegen. Met oefeningen voor thuis ga je aan de slag om je lichaam sterker te maken om deze klachten in het vervolg tegen te gaan.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij myogene klachten:

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied stijve nek

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je stijve nek? Wout en Joris helpen je graag.

Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak maken

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.