Wat is een scoliose?

De krommingen in uw wervelkolom helpen het bovenlichaam in balans te blijven. Wanneer de wervelkolom abnormale, zijwaartse krommingen heeft, noemen we dit scoliose. Ongeveer 60.000 mensen in Nederland hebben een scoliose, voor het grootste deel zijn dit vrouwen. De ernst van de aandoening en de klachten die ermee gepaard gaan, kunnen per persoon sterk verschillen.

Scoliose Fysio Jansen Deurne

Oorzaak scoliose

Een scoliose kan allerlei oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak echter niet bekend. Vooral bij kinderen en adolescenten is dat het geval; men spreekt dan van een idiopathische scoliose. Bij de idiopathische scoliose is er geen sprake van een aangeboren wervelafwijking of een ziekte die de scoliose kan verklaren. Een idiopathische scoliose is de meest voorkomende asafwijking van de wervelkolom.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen scoliose

Een belangrijke klacht die bij een scoliose optreedt, is uiteraard rugpijn. Daarnaast kan de ademhaling problemen geven doordat de longen, door de vervorming van de borstkas, minder ruimte hebben.

Er zijn verschillende symptomen aan de hand waarvan uw arts kan bepalen of u scoliose heeft.

  • De ene schouder staat meer naar voren dan de andere
  • Het hoofd staat niet midden boven het bekken
  • U heeft een verhoogde, naar voren stekende heup
  • De linker- en rechterzijde van de ribbenkast bevinden zich op verschillende hoogtes
  • De taille is niet symmetrisch
  • Er zijn veranderingen in uiterlijk of structuur van de huid die de wervelkolom bedekt
  • Het hele lichaam leunt naar één kant
  • Bij vooroverbuigen staat één kant van de ribben meer naar voren dan de andere

Diagnose scoliose

Scoliose kan worden vastgesteld door middel van onderzoeken, zoals röntgen, spinale radiografie, computertomografie (CT) of MRI (beeldvorming met magnetische resonantie). Vervolgens wordt de kromming (graden) gemeten en besproken. Over het algemeen wordt een kromming als aanzienlijk beschouwd als deze groter is dan 25 tot 30 graden.

Behandelopties

Over het algemeen geldt, hoe eerder de aandoening wordt ontdekt, hoe groter de kans op een goed behandelresultaat. Er kan gekozen worden voor een conservatieve of een operatieve aanpak.

De behandeling van scoliose is afhankelijk van de kromming in uw rug, uw leeftijd en andere factoren. Als de kromming moet worden gecorrigeerd, is een corset doorgaans de eerste optie. Veel scoliosekrommingen zullen nooit zo erg worden dat hiervoor een operatie nodig is.

Gebruik van een corset bij scoliose

Als u een kromming in uw wervelkolom heeft van 25 tot 40 graden en u groeit nog, dan kan uw arts u aanbevelen een corset te dragen. Het doel hiervan is te voorkomen dat de kromming in uw wervelkolom verslechtert tijdens de groei.

Operatie bij scoliose

Een operatie (spinale fusie) is een behandelingsoptie die wordt gebruikt voor het corrigeren van krommingen van meer dan 45 graden in de volgroeide wervelkolom waarbij het dragen van een corset niet heeft geholpen. De ingreep bij scoliose heeft eigenlijk twee doelen: voorkomen dat een kromming verslechtert en een vervorming van de wervelkolom corrigeren.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Bij de conservatieve aanpak, wordt er geoefend om de houding te verbeteren. Heeft u een operatie gehad voor uw scoliose, dan kunnen wij u helpen bij het revalidatietraject. We bespreken graag samen met u de opties!

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysio Deurne - Fysio Jansen